Wykonanie
« Powrót  Opis:Dieta w chorobach trzustki i dróg żółciowych powinna zawierać normalną liczbę kalorii, przewidzianą dla danej grupy ludności, jednak z ograniczeniem tłuszczu, przy zwiększeniu spożycia węglowodanów. Posiłki powinno się spożywać 5
razy dziennie, o umiarkowanej objętości (bez przejadania się). Istotnym elementem jest ilość tłuszczu i forma przygotowania posiłku, który jest trawiony przez
soki trzustkowe. Najlepszą metodą przygotowania potraw jest: gotowanie na parze, duszenie bez smażenia, pieczenie w folii lub pergaminie. Najlepsza proporcja podstawowych składników odżywczych w całodziennej diecie powinna wynosić:
białko - 65-90g, tłuszcz - 40-50g, węglowodany - 345g. Ilość błonnika w diecie jest zależna od indywidualnej tolerancji. Wskazana jest dieta o dużej zawartości witamin C i E.Produkty dozwolone w diecie:Niskotłuszczowe
mleko,
mleko odtłuszczone,
maślanka (maksymalnie 0,5 l dziennie), produkty z kwaśnego
mleka,
odtłuszczony jogurt, chudy
twaróg i
ser do 3% tłuszczu, kwaśna
śmietana z 10% tłuszczu,
mleko skondensowane z 5% i 7,5% tłuszczu,
kefir,
Mąka,
mąka ziemniaczana,
płatki owsiane i pszenne,
ryż, grysik,
budyń,
makarony,
płatki kukurydziane,
kiełki soi,
kiełki soczewicy,
kukurydza,
Chleb pszenny, grzanki, sucharki,
chleb chrupki, dobrze wypieczony
chleb mieszany, Graham,
chleb razowy,
ciasto drożdżowe,
biszkopt,
ciastko z
owocami, piernik, keks,
kajzerki,
chrupki kukurydziane,
Cukier, fruktoza, glukoza,
miód pszczeli,
galaretka,
marmolada, słodziki,Obrane
jabłka i
gruszki,
banany,
pomarańcze,
mandarynki,
grejpfruty,
truskawki,
maliny,
jeżyny,
melony,
kiwi,
brzoskwinie,
morele, kompoty z wyżej wymienionych
owoców,
Kminek,
anyż,
koper włoski,
goździki,
cynamon,
gałka muszkatołowa,
liście laurowe,
jałowiec,
ziele angielskie,
przecier pomidorowy,
ketchup. Przy indywidualnej tolerancji także:
curry,
chilli,
czosnek,
cebula,
papryka słodka, wszystkie
zioła,Czarna
herbata, słaba
kawa ziarnista,
soki owocowe i warzywne, koktajle
mleczne,
mleko kakaowe z
mleka odtłuszczonego lub niskotłuszczowego,
herbaty ziołowe,
woda mineralna niegazowana,
Cielęcina, chuda
wołowina,
polędwica, jagnięcia, flaki, wątroby, nerki,
kura,
kurczak,
indyk, gołąb,
bażant, dzika
kaczka,
królik, zając, sarna, jeleń, dzik,
konina,
Szynka chuda bez tłuszczu, zimna pieczeń, peklowane
mięso w puszkach,
cielęcina w galarecie,
drób w galarecie,
wędliny drobiowe,Chudy rosół na
mięsie, lekko podprawione zupy, sosy o małej zawartości tłuszczu,
Okoń,
dorsz,
flądra,
sola,
pstrąg,
szczupak.
lin,
kraby,
raki,
ryba w galarecie,
świeży tuńczyk,
sandacz,
morszczuk,
mintaj,
halibut,
płastuga,
Ziemniaki w mundurkach,
ziemniaki solone,
ziemniaki puree, kluski ziemniaczane z gotowanych
ziemniaków,
Młode marchewki,
młoda kalarepa,
szparagi,
kalafior,
szpinak,
kiszona kapusta,
rzodkiew,
buraki,
seler,
pomidory i
ogórki bez skórki,
pieczarki,
sałata zielona, wszystkie sałatki przyprawione
octem winnym lub
sokiem z cytryny,
oberżyna,
cukinia,
koper włoski,
brokuły,
Jajko na miękko, omlet z piany, luźna jajecznica,
jajko do zagęszczania zup,
sosów, legumin, sufletów,
białko kurze.
Żółtko jest przeciwwskazane w schorzeniach dróg żółciowych.Produkty niedozwolone w diecie:
Tłusty ser, mocno przyprawione gatunki
serów,
sery fromage,
krówki,Gruboziarniste produkty zbożowe,
zarodki pszenne,
nasiona słonecznika, nasiona
sezamu,
orzechy,
migdały,Świeży
chleb,
torty,
ciasto francuskie, wypieki smażone na tłuszczu (pączki, naleśniki,
makaroniki),
krakersy,
ciastka kruche,
bułki maślane, ptysie, sernik, kruszonka,
Słodycze (
cukierki,
czekolada, pralinki lub
czekoladki),Niedojrzałe
owoce,
śliwki,
agrest,
porzeczki,
jabłka i
gruszki ze skórą,
awokado,Ostra
musztarda,
pieprz,
papryka w większych ilościach, angielskie sosy z esencji,
majonez,Mocna
kawa ziarnista,
napoje gazowane,
alkohol,Tłuste
mięso wołowe, cielęce, wieprzowe, baranie,
mięso mocno peklowane,
mięso mocno przypieczone, panierowane,
mięso wypiekane na tłuszczu, tłusty
drób (
kaczka,
gęś),
serca, ozory, móżdżek, skórki drobiowe,Wszystkie tłuste i mocno wędzone gatunki
kiełbas,
mielone mięso wieprzowe,
mięso siekane, pasztety,
pasztetowa,
salceson,
salami,
parówki,
kaszanka,Tłusty rosół, sosy
masłowe,
wywary z kości
Smalec, łój,
słonina,
margaryny twarde,
Karp,
śledź,
węgorz,
makrela,
łosoś,
halibut, turbot,
tuńczyk w oleju,
sardynki w oleju,Frytki,
sałatka ziemniaczana z
majonezem, placki ziemniaczane, smażone
ziemniaki,
Cebula,
czosnek,
kapusta biała, czerwona, włoska,
groch,
fasola,
soja,
Jajka gotowane na twardo,
jajka sadzone, jajecznica na
słoninie,
żółtka.Dodaj przepis do ulubionych!(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2Wykonanie:DietyKomentarze:Autor: marcData: 2012-01-17Do osób chorych na trzustkę. Pgroszę nie stosować tej diety. Można sobie tylko zaszkodzivc. Osoby, które wypisują takie dietetyczne bzdury i to jeszcze o zgrozo dla ludzi chorych, powinni być
karani .Autor: mmadziaData: 2011-11-25witam. a czy można jeść gotowaną
soczewicę ?Autor: olo-1952Data: 2011-10-26gdzie można znaleźć konkretne przepisyAutor: gośćData: 2011-10-09Właśnie, przydałyby się jakieś konkretne przepisy dla określonej diety. Nie każdy może sobie pozwolić na wizytę u dietetyka, które raczej są płatne...Autor: nickaData: 2011-02-04Witam, wlasnie jestem 3 tyg. o
ostrym zapaleniu trzustki i wycieciu woreczka zolciowego. Dla mnie najlepszym wyjsciem bylo pojscie do dietetyka, mam fajna i urozmaicona diete a do tego wszystko jest smaczne:)polecamAutor: romanData: 2009-09-09polecam ksiązke " ŻYWIENIE W CHOROBACH WĄTROBY , DRÓG ŻÓŁCIOWYCH I TRZUSTKI " Zofi Wieczorek- Chełmińskiej , jest tam dużo porad i przepisów , zamówiłem przez neta w KDC . pozdrawiamAutor: IzaData: 2009-08-13Ja polecam iść do dietetyka po racjonalną dietę, dostosowaną specjalnie do potrzeb Pani mamy:) Główną zasadą dietetyczną w leczeniu zapalenia trzustki jest zakaz picia
alkoholu. Jeść należy powoli, dokładnie przeżuwając pokarm. Posiłki nie powinny być obfite, należy często jeść w małych porcjach, w regularnych odstępach czasu (5 do 7 posiłków na dobę). Wszystkie pokarmy i produkty do ich przygotowania muszą być świeże, a jadłospis urozmaicony.Autor: nicData: 2009-08-12moja mama miała zapalenie trzustki i szukam konkretnych przepisów na potrawy. jakby ktoś znalazł taką strone prosze o link.POZDRAWIAMAutor: jakoData: 2009-04-28proszę podajcie parę przepisów kulinarnych przy tej diecie.Autor: WubeData: 2009-04-27przydałyby się przepisy typowe dla diet. \Jestem po usunięciu woreczka żólciowego i miło by było takie przepisy tu spotkać:):)Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: