ßßß Cookit - przepis na Dieta w chorobach trzustki i dróg żółciowych

Dieta w chorobach trzustki i dróg żółciowych

Wykonanie

« Powrót  
Opis:
Dieta w chorobach trzustki i dróg żółciowych powinna zawierać normalną liczbę kalorii, przewidzianą dla danej grupy ludności, jednak z ograniczeniem tłuszczu, przy zwiększeniu spożycia węglowodanów. Posiłki powinno się spożywać 5 razy dziennie, o umiarkowanej objętości (bez przejadania się). Istotnym elementem jest ilość tłuszczu i forma przygotowania posiłku, który jest trawiony przez soki trzustkowe. Najlepszą metodą przygotowania potraw jest: gotowanie na parze, duszenie bez smażenia, pieczenie w folii lub pergaminie. Najlepsza proporcja podstawowych składników odżywczych w całodziennej diecie powinna wynosić: białko - 65-90g, tłuszcz - 40-50g, węglowodany - 345g. Ilość błonnika w diecie jest zależna od indywidualnej tolerancji. Wskazana jest dieta o dużej zawartości witamin C i E.
Produkty dozwolone w diecie:
Niskotłuszczowe mleko, mleko odtłuszczone, maślanka (maksymalnie 0,5 l dziennie), produkty z kwaśnego mleka, odtłuszczony jogurt, chudy twaróg i ser do 3% tłuszczu, kwaśna śmietana z 10% tłuszczu, mleko skondensowane z 5% i 7,5% tłuszczu, kefir,
Mąka, mąka ziemniaczana, płatki owsiane i pszenne, ryż, grysik, budyń, makarony, płatki kukurydziane, kiełki soi, kiełki soczewicy, kukurydza,
Chleb pszenny, grzanki, sucharki, chleb chrupki, dobrze wypieczony chleb mieszany, Graham, chleb razowy, ciasto drożdżowe, biszkopt, ciastko z owocami, piernik, keks, kajzerki, chrupki kukurydziane,
Cukier, fruktoza, glukoza, miód pszczeli, galaretka, marmolada, słodziki,
Obrane jabłka i gruszki, banany, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, truskawki, maliny, jeżyny, melony, kiwi, brzoskwinie, morele, kompoty z wyżej wymienionych owoców,
Kminek, anyż, koper włoski, goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, liście laurowe, jałowiec, ziele angielskie, przecier pomidorowy, ketchup. Przy indywidualnej tolerancji także: curry, chilli, czosnek, cebula, papryka słodka, wszystkie zioła,
Czarna herbata, słaba kawa ziarnista, soki owocowe i warzywne, koktajle mleczne, mleko kakaowe z mleka odtłuszczonego lub niskotłuszczowego, herbaty ziołowe, woda mineralna niegazowana,
Cielęcina, chuda wołowina, polędwica, jagnięcia, flaki, wątroby, nerki, kura, kurczak, indyk, gołąb, bażant, dzika kaczka, królik, zając, sarna, jeleń, dzik, konina,
Szynka chuda bez tłuszczu, zimna pieczeń, peklowane mięso w puszkach, cielęcina w galarecie, drób w galarecie, wędliny drobiowe,
Chudy rosół na mięsie, lekko podprawione zupy, sosy o małej zawartości tłuszczu,
Okoń, dorsz, flądra, sola, pstrąg, szczupak. lin, kraby, raki, ryba w galarecie, świeży tuńczyk, sandacz, morszczuk, mintaj, halibut, płastuga,
Ziemniaki w mundurkach, ziemniaki solone, ziemniaki puree, kluski ziemniaczane z gotowanych ziemniaków,
Młode marchewki, młoda kalarepa, szparagi, kalafior, szpinak, kiszona kapusta, rzodkiew, buraki, seler, pomidory i ogórki bez skórki, pieczarki, sałata zielona, wszystkie sałatki przyprawione octem winnym lub sokiem z cytryny, oberżyna, cukinia, koper włoski, brokuły,
Jajko na miękko, omlet z piany, luźna jajecznica, jajko do zagęszczania zup, sosów, legumin, sufletów, białko kurze. Żółtko jest przeciwwskazane w schorzeniach dróg żółciowych.
Produkty niedozwolone w diecie:
Tłusty ser, mocno przyprawione gatunki serów, sery fromage, krówki,
Gruboziarniste produkty zbożowe, zarodki pszenne, nasiona słonecznika, nasiona sezamu, orzechy, migdały,
Świeży chleb, torty, ciasto francuskie, wypieki smażone na tłuszczu (pączki, naleśniki, makaroniki), krakersy, ciastka kruche, bułki maślane, ptysie, sernik, kruszonka,
Słodycze (cukierki, czekolada, pralinki lub czekoladki),
Niedojrzałe owoce, śliwki, agrest, porzeczki, jabłka i gruszki ze skórą, awokado,
Ostra musztarda, pieprz, papryka w większych ilościach, angielskie sosy z esencji, majonez,
Mocna kawa ziarnista, napoje gazowane, alkohol,
Tłuste mięso wołowe, cielęce, wieprzowe, baranie, mięso mocno peklowane, mięso mocno przypieczone, panierowane, mięso wypiekane na tłuszczu, tłusty drób (kaczka, gęś), serca, ozory, móżdżek, skórki drobiowe,
Wszystkie tłuste i mocno wędzone gatunki kiełbas, mielone mięso wieprzowe, mięso siekane, pasztety, pasztetowa, salceson, salami, parówki, kaszanka,
Tłusty rosół, sosy masłowe, wywary z kości
Smalec, łój, słonina, margaryny twarde,
Karp, śledź, węgorz, makrela, łosoś, halibut, turbot, tuńczyk w oleju, sardynki w oleju,
Frytki, sałatka ziemniaczana z majonezem, placki ziemniaczane, smażone ziemniaki,
Cebula, czosnek, kapusta biała, czerwona, włoska, groch, fasola, soja,
Jajka gotowane na twardo, jajka sadzone, jajecznica na słoninie, żółtka.
Dodaj przepis do ulubionych!
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 2
Wykonanie:
Diety
Komentarze:
Autor: marc
Data: 2012-01-17
Do osób chorych na trzustkę. Pgroszę nie stosować tej diety. Można sobie tylko zaszkodzivc. Osoby, które wypisują takie dietetyczne bzdury i to jeszcze o zgrozo dla ludzi chorych, powinni być karani .
Autor: mmadzia
Data: 2011-11-25
witam. a czy można jeść gotowaną soczewicę ?
Autor: olo-1952
Data: 2011-10-26
gdzie można znaleźć konkretne przepisy
Autor: gość
Data: 2011-10-09
Właśnie, przydałyby się jakieś konkretne przepisy dla określonej diety. Nie każdy może sobie pozwolić na wizytę u dietetyka, które raczej są płatne...
Autor: nicka
Data: 2011-02-04
Witam, wlasnie jestem 3 tyg. o ostrym zapaleniu trzustki i wycieciu woreczka zolciowego. Dla mnie najlepszym wyjsciem bylo pojscie do dietetyka, mam fajna i urozmaicona diete a do tego wszystko jest smaczne:)polecam
Autor: roman
Data: 2009-09-09
polecam ksiązke " ŻYWIENIE W CHOROBACH WĄTROBY , DRÓG ŻÓŁCIOWYCH I TRZUSTKI " Zofi Wieczorek- Chełmińskiej , jest tam dużo porad i przepisów , zamówiłem przez neta w KDC . pozdrawiam
Autor: Iza
Data: 2009-08-13
Ja polecam iść do dietetyka po racjonalną dietę, dostosowaną specjalnie do potrzeb Pani mamy:) Główną zasadą dietetyczną w leczeniu zapalenia trzustki jest zakaz picia alkoholu. Jeść należy powoli, dokładnie przeżuwając pokarm. Posiłki nie powinny być obfite, należy często jeść w małych porcjach, w regularnych odstępach czasu (5 do 7 posiłków na dobę). Wszystkie pokarmy i produkty do ich przygotowania muszą być świeże, a jadłospis urozmaicony.
Autor: nic
Data: 2009-08-12
moja mama miała zapalenie trzustki i szukam konkretnych przepisów na potrawy. jakby ktoś znalazł taką strone prosze o link.POZDRAWIAM
Autor: jako
Data: 2009-04-28
proszę podajcie parę przepisów kulinarnych przy tej diecie.
Autor: Wube
Data: 2009-04-27
przydałyby się przepisy typowe dla diet. \Jestem po usunięciu woreczka żólciowego i miło by było takie przepisy tu spotkać:):)
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/2716/Dieta-w-chorobach-trzustki-i-drog-zolciowych