ßßß
Herbata jest to napar zrobiony z liści i pąków grupy roślin należących do rodzaju Camelia. Mianem Herbaty określamy również produkt paczkowany, z którego dopiero po zagotowaniu wody i wrzuceniu woreczka ze sproszkowanymi listkami uzyskamy napój. Natomiast roślina herbaciana to krzew herbaty. W swej ojczyźnie Chińczycy stosują kilkaset nazw, aby zdefiniować herbatę. Wyróżniamy herbatę czarną czyli otrzymywaną w wyniku procesu: więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia. Innym rodzajem jest herbata zielona, która powstaje z liści bez procesu fermentacji. Herbatę białą uzyskuje się z małych pączków, zebranych na wiosnę, które więdną i następnie są suszone. Herbata żółta, jej proces produkcyjny podobny jest do herbaty białej ale pozwala jej się na dłuższe schnięcie. Herbata Pu-erh czyli czerwona może być przechowywana nawet 50 lat, przechodzi dodatkowy proces fermentacji i leżakowania, ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie.
Jak głosi legenda, cesarz chiński Shennong w roku 2737 p.n.e , wypoczywając zachwycił się smakiem zagotowanej wody, do której wpadły liście herbaty. Władca nakazał uprawę rośliny na terenie Chin. Liście herbaty zgniatano, suszono i formowano w tak zwane „cegiełki”, następnie zastąpiono „cegiełki” wersją w proszku. Wsypywano go do pojemnika z wrzątkiem i roztrzepywano specjalną trzepaczką. W Japonii spopularyzowano herbatę za panowania cesarza Sagi. W Europie początkowo znalazła się dzięki Holendrom. Herbata stała się powszechnie stosowana we Francji, Anglii, Holandii, Danii i Polsce.
Bardzo dużo herbaty produkuje się w Chinach, jednak dominują na rynkach również: Indie, Sri Lanka i Kenia. Od XIX wieku roślina uprawiana jest w Afryce na przykład w Mozambiku, Rodezji Południowej, Kamerunie i Burgundii.
Pierwszym tradycyjnym zastosowaniem herbaty jest napój aromatyczny. Można ją również stosować do leczenia oparzeń, owrzodzeń zarówno wewnętrznych jak i zewnętrznych, a także do przerywania wymiotów. Roślina jest używana w przemyśle farmaceutycznym, produkuje się z niej naturalną kofeinę (teinę), a z grubszych liści wytwarza się witaminę C i P. Z ekstraktów herbaty można uzyskać środki przeciwbólowe stanowiące substytut morfiny. W przemyśle wykorzystuje się barwniki herbaciane (żółty, zielony, brązowy) - są one całkiem nieszkodliwe. W krajach Azji herbata to przyprawa do dań mięsnych, a także warzyw, ryb, ryżu, mięczaków.
Herbaty mają liczne właściwości lecznicze, które znane są od kilku tysięcy lat. Medycy chińscy są zdania, że herbata czyści krew, przezwycięża ciężkie sny, regeneruje mózg, pomaga przy wzdęciach, rozjaśnia wzrok, wzmacnia odwagę, poprawia pamięć. Natomiast według angielskich naukowców picie herbaty wywołuje również negatywne skutki, mianowicie może zwiększać uczucie niepokoju i lęku oraz powodować fizyczne uzależnienie. Szczawiany występujące w herbacie mogą prowadzić, przy większym spożyciu, do chorób nerek.
Porcja: 356g Kalorie: 3,6 kcl
Błonnik pokarmowy0 g
z cukrów3,8 kcal
z białek0 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość0,000356 g
Objętość355 g/m3
Food folate1,8E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,0036 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,014 μg
Tłuszcz0 g
Tłuszcze nasycone0,0071 μg
Węglowodany1,1 g
Total Folate1,8E-05 μg
Cukier0 g
Białko0 g
Tryptofan0 g
Treonina0 g
Izoleucyna0 g
Leucine0 g
Lysine0 g
Metionina0 g
Cystyna0 g
Fenyloalanina0 g
Tyrosine0 g
Walina0 g
Arginina0 g
Histydyna0 g
Alanina0 g
Kwas asparaginowy0 g
Kwas glutaminowy0 g
Glicyna0 g
Prolina0 g
Seryna0 g
A0 μg
B10 mg
C0 mg
B60 mg
E0 mg
Beta-Tocopherol0 μg
Gamma-tocopherol0 μg
Delta-tocopherol0 μg
B30 mg
B120 μg
B25E-05 mg
B53,9E-05 μg
B90 μg
K0 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0 μg
A(IU)0 IU
Bete-karoten0 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,0071 mg
Omega-60,0024 mg
Fosfor0,0036 mg
Magnez0,0083 mg
Potas0,113 mg
Sód0,0071 μg
Wapń0 mg
Żelazo5,9E-05 mg
Cynk5,9E-05 mg
Fluor0,0011 μg
Mangan0,00078 μg
Miedź3,3E-05 μg
Selen0 μg
Cholesterol0 μg
Objętość(ml)0 ml