Herbata

nazwa

Herbata jest to napar zrobiony z liści i pąków grupy roślin należących do rodzaju Camelia. Mianem Herbaty określamy również produkt paczkowany, z którego dopiero po zagotowaniu wody i wrzuceniu woreczka ze sproszkowanymi listkami uzyskamy napój. Natomiast roślina herbaciana to krzew herbaty. W swej ojczyźnie Chińczycy stosują kilkaset nazw, aby zdefiniować herbatę. Wyróżniamy herbatę czarną czyli otrzymywaną w wyniku procesu: więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia. Innym rodzajem jest herbata zielona, która powstaje z liści bez procesu fermentacji. Herbatę białą uzyskuje się z małych pączków, zebranych na wiosnę, które więdną i następnie są suszone. Herbata żółta, jej proces produkcyjny podobny jest do herbaty białej ale pozwala jej się na dłuższe schnięcie. Herbata Pu-erh czyli czerwona może być przechowywana nawet 50 lat, przechodzi dodatkowy proces fermentacji i leżakowania, ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie.

Historia

Jak głosi legenda, cesarz chiński Shennong w roku 2737 p.n.e , wypoczywając zachwycił się smakiem zagotowanej wody, do której wpadły liście herbaty. Władca nakazał uprawę rośliny na terenie Chin. Liście herbaty zgniatano, suszono i formowano w tak zwane „cegiełki”, następnie zastąpiono „cegiełki” wersją w proszku. Wsypywano go do pojemnika z wrzątkiem i roztrzepywano specjalną trzepaczką. W Japonii spopularyzowano herbatę za panowania cesarza Sagi. W Europie początkowo znalazła się dzięki Holendrom. Herbata stała się powszechnie stosowana we Francji, Anglii, Holandii, Danii i Polsce.

Pochodzenie

Bardzo dużo herbaty produkuje się w Chinach, jednak dominują na rynkach również: Indie, Sri Lanka i Kenia. Od XIX wieku roślina uprawiana jest w Afryce na przykład w Mozambiku, Rodezji Południowej, Kamerunie i Burgundii.

Zastosowanie

Pierwszym tradycyjnym zastosowaniem herbaty jest napój aromatyczny. Można ją również stosować do leczenia oparzeń, owrzodzeń zarówno wewnętrznych jak i zewnętrznych, a także do przerywania wymiotów. Roślina jest używana w przemyśle farmaceutycznym, produkuje się z niej naturalną kofeinę (teinę), a z grubszych liści wytwarza się witaminę C i P. Z ekstraktów herbaty można uzyskać środki przeciwbólowe stanowiące substytut morfiny. W przemyśle wykorzystuje się barwniki herbaciane (żółty, zielony, brązowy) - są one całkiem nieszkodliwe. W krajach Azji herbata to przyprawa do dań mięsnych, a także warzyw, ryb, ryżu, mięczaków.

Właściwości

Herbaty mają liczne właściwości lecznicze, które znane są od kilku tysięcy lat. Medycy chińscy są zdania, że herbata czyści krew, przezwycięża ciężkie sny, regeneruje mózg, pomaga przy wzdęciach, rozjaśnia wzrok, wzmacnia odwagę, poprawia pamięć. Natomiast według angielskich naukowców picie herbaty wywołuje również negatywne skutki, mianowicie może zwiększać uczucie niepokoju i lęku oraz powodować fizyczne uzależnienie. Szczawiany występujące w herbacie mogą prowadzić, przy większym spożyciu, do chorób nerek.

Wartości odżywcze

Porcja: 356g Kalorie: 3.6 kcl

Błonnik pokarmowy0   g

z cukrów3.8 kcal

z białek0 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość0.000356 g

Objętość355 g/m3

Food folate1.8E-05   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.0036   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.014   μg

Tłuszcz0   g

Tłuszcze nasycone0.0071   μg

Węglowodany1.1   g

Total Folate1.8E-05   μg

Cukier0   g

Białko0   g

Tryptofan0   g

Treonina0   g

Izoleucyna0   g

Leucine0   g

Lysine0   g

Metionina0   g

Cystyna0   g

Fenyloalanina0   g

Tyrosine0   g

Walina0   g

Arginina0   g

Histydyna0   g

Alanina0   g

Kwas asparaginowy0   g

Kwas glutaminowy0   g

Glicyna0   g

Prolina0   g

Seryna0   g

A0   μg

B10   mg

C0   mg

B60   mg

E0   mg

Beta-Tocopherol0 μg

Gamma-tocopherol0 μg

Delta-tocopherol0 μg

B30   mg

B120   μg

B25E-05   mg

B53.9E-05   μg

B90   μg

K0   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0   μg

A(IU)0   IU

Bete-karoten0 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30.0071 mg

Omega-60.0024 mg

Fosfor0.0036   mg

Magnez0.0083   mg

Potas0.113   mg

Sód0.0071   μg

Wapń0   mg

Żelazo5.9E-05   mg

Cynk5.9E-05   mg

Fluor0.0011   μg

Mangan0.00078   μg

Miedź3.3E-05   μg

Selen0   μg

Cholesterol0   μg

Objętość(ml)0   ml