ßßß
Woda stanowi nie tylko kluczowy element w egzystencji wszystkich organizmów, znajduje też znaczące zastosowanie podczas naszych zmagań w kuchni. Być może i nie jest żywnością samą w sobie, ale to właśnie woda sprawia, że wiele produktów spożwczych i smaków jest bardziej akceptowalnych dla podniebienia i łatwiej wchłanianych przez organizm, niż w jakikolwiek inny sposób.
Prawie trzy czwarte ludzkiego ciała składa się z wody. Podobne proporcje znajdują się w większości żywności serwowanej na codziennych stołach. Średnia całkowitej ilości wody podejmowana dziennie przez człowieka wynosi 2-3 litry. Temperatura wody wprowadzanej do żołądka ma tutaj istotne znaczenie. Jeżeli zdecydujemy się na powolne sączenie zimnej wody, uzyskamy stymulujący efekt, jaki zapewnia również kieliszek wina. Wody z dużą ilością lodu nie powinniśmy pić zbyt szybko, ponieważ utrudnia trawienie. Z kolei, powolne picie gorącej wody może mieć orzeźwiający wpływ na zmęczone osoby, podobnie jak kawa lub herbata. Smaczne zupy pojawiające się w naszych talerzach, zawierają 90-95% wody, która skutecznie pochłania resztę substancji, nadając całości znakomitą konsystencję. Przeciętny człowiek bardzo często polega na przetworzonych produktach spożywczych, co sprawia, że przyjmuje mniej wody nie tylko w formie napoju, ale i w postaci wodnistej żywności. Oprócz wprowadzania do żołądka stałych substancji w akceptowalnej formie, woda jest również niezbędna w budowie nowych tkanek i usuwania nieczystości z organizmu. Warto przepłukiwać wnętrze organizmu ciepłą wodą z dodatkiem cytryny. Istnieje wyraźna różnica w smaku pomiędzy wodą świeżo przegotowaną, a taką, która była utrzymywana w postaci gorącej przez długi czas. Ta druga utraciła związki, które nadają wodzie świeżość. Dlatego też, gotowanie w nieświeżej wodzie będzie pogarszać smak potraw, niezależnie czy jest to gorąca woda z kranu, czy z dzbanka, w którym stała od dłuższego czasu.
Niedokładnie umyte i opłukane naczynia bardzo często obniżają walory smakowe potrawy. Drobiny pozostałe z poprzedniego gotowania, ślady po tłustej wodzie lub mydle; mogą być wystarczająco skuteczne w niszczeniu smaku potrawy. Zlew do mycia naczyń powinien znajdować się na odpowiedniej wysokości, i należy przygotować odpowiednią ilość miejsca na brudne i czyste naczynia. Gorąca woda jest tutaj podstawą. Można również zastosować płyn do mycia naczyń. Aczkolwiek, jeśli nie jest konieczny, lepiej z niego zrezygnować. Pamiętajmy też o wystarczającej ilości ręczników. Zanim przystąpimy do mycia, warto posortować naczynia i zeskrobać resztki jedzenia. Naczynia myjemy w następującej kolejności; szkło, srebro, naczynia stołowe, patelnie i garnki, oraz kociołki. Silna woda sodowa gotowana w naczyniu, usuwa z niego przytwierdzone resztki spalonej żywności. Po umyciu naczyń, należy je dokładnie opłukać pod bieżącą, gorącą wodą. Oczywiście, zawsze można skorzystać ze zmywarki, która zaoszczędzi czas i zapewni komfort z tej mało-przyjemnej czynności.
1)Ciało człowieka składa się w około 60% z wody. Picie wody pomaga utrzymać równowagę płynów ustrojowych, a także ich funkcje, które obejmują trawienie, wchłanianie, krążenie, wydzielanie śliny, transport składników odżywczych oraz utrzymanie temperatury ciała. 2)Woda może pomóc w regulowaniu kalorii. Przez wiele lat, osoby, które chciały stracić na wadze, piły duże ilości wody, co stanowiło ich główną strategię podczas dążenia do celu. Niestety, woda nie posiada magicznej mocy na zmniejszenie wagi ciała. Aczkolwiek, zastępując wysoko-kaloryczne napoje, woda z pewnością może pomóc. 3)Woda ożywia mięśnie. Komórki, które nie zachowują równowagi płynów i elektrolitów, kurczą się, co może powodować zmęczenie mięśni. 4)Woda pomaga w utrzymaniu lepszej skóry. Skóra zawiera dużo wody i działa jako bariera ochronna, zapobiegając nadmiernej utracie płynów. 5)Woda pomaga w utrzymaniu zdrowych nerek. Płyny ustrojowe wypłukują produkty uboczne z komórek. Nerki będą poprawnie oczyszczać organizm z toksyn, o ile zachowamy odpowiednie spożycie płynów. 6)Woda pomaga w utrzymaniu prawidłowej funkcji jelit. Odpowiednie nawodnienie zapewnia sprawny przepływ wzdłuż przewodu pokarmowego i zapobiega zaparciom.
Porcja: 237g Kalorie: 0 kcl
Błonnik pokarmowy0 g
z cukrów0 kcal
z białek0 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość237 g
Objętość237 g/m3
Food folate0 μg
Tłuszcze jednonienasycone0 μg
Tłuszcze wielonienasycone0 μg
Tłuszcz0 g
Tłuszcze nasycone0 μg
Węglowodany0 g
Total Folate0 μg
Cukier0 g
Białko0 g
A0 μg
B10 mg
C0 mg
D0 μg
B60 mg
E0 mg
B30 mg
B120 μg
B20 mg
B50 μg
B90 μg
K0 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0 μg
Bete-karoten0 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30 mg
Omega-60 mg
Fosfor0 mg
Magnez0,003 mg
Potas0,000593 mg
Sód0,0083 μg
Wapń0,011 mg
Żelazo0 mg
Cynk1,2E-05 mg
Fluor0,000141 μg
Mangan0 μg
Miedź2,5E-05 μg
Selen0 μg
Cholesterol0 μg
Objętość(ml)0 ml