Woda

nazwa

Woda stanowi nie tylko kluczowy element w egzystencji wszystkich organizmów, znajduje też znaczące zastosowanie podczas naszych zmagań w kuchni. Być może i nie jest żywnością samą w sobie, ale to właśnie woda sprawia, że wiele produktów spożwczych i smaków jest bardziej akceptowalnych dla podniebienia i łatwiej wchłanianych przez organizm, niż w jakikolwiek inny sposób.

Korzyści z gotowanej wody

Prawie trzy czwarte ludzkiego ciała składa się z wody. Podobne proporcje znajdują się w większości żywności serwowanej na codziennych stołach. Średnia całkowitej ilości wody podejmowana dziennie przez człowieka wynosi 2-3 litry. Temperatura wody wprowadzanej do żołądka ma tutaj istotne znaczenie. Jeżeli zdecydujemy się na powolne sączenie zimnej wody, uzyskamy stymulujący efekt, jaki zapewnia również kieliszek wina. Wody z dużą ilością lodu nie powinniśmy pić zbyt szybko, ponieważ utrudnia trawienie. Z kolei, powolne picie gorącej wody może mieć orzeźwiający wpływ na zmęczone osoby, podobnie jak kawa lub herbata. Smaczne zupy pojawiające się w naszych talerzach, zawierają 90-95% wody, która skutecznie pochłania resztę substancji, nadając całości znakomitą konsystencję. Przeciętny człowiek bardzo często polega na przetworzonych produktach spożywczych, co sprawia, że przyjmuje mniej wody nie tylko w formie napoju, ale i w postaci wodnistej żywności. Oprócz wprowadzania do żołądka stałych substancji w akceptowalnej formie, woda jest również niezbędna w budowie nowych tkanek i usuwania nieczystości z organizmu. Warto przepłukiwać wnętrze organizmu ciepłą wodą z dodatkiem cytryny. Istnieje wyraźna różnica w smaku pomiędzy wodą świeżo przegotowaną, a taką, która była utrzymywana w postaci gorącej przez długi czas. Ta druga utraciła związki, które nadają wodzie świeżość. Dlatego też, gotowanie w nieświeżej wodzie będzie pogarszać smak potraw, niezależnie czy jest to gorąca woda z kranu, czy z dzbanka, w którym stała od dłuższego czasu.

Czystość naczyń

Niedokładnie umyte i opłukane naczynia bardzo często obniżają walory smakowe potrawy. Drobiny pozostałe z poprzedniego gotowania, ślady po tłustej wodzie lub mydle; mogą być wystarczająco skuteczne w niszczeniu smaku potrawy. Zlew do mycia naczyń powinien znajdować się na odpowiedniej wysokości, i należy przygotować odpowiednią ilość miejsca na brudne i czyste naczynia. Gorąca woda jest tutaj podstawą. Można również zastosować płyn do mycia naczyń. Aczkolwiek, jeśli nie jest konieczny, lepiej z niego zrezygnować. Pamiętajmy też o wystarczającej ilości ręczników. Zanim przystąpimy do mycia, warto posortować naczynia i zeskrobać resztki jedzenia. Naczynia myjemy w następującej kolejności; szkło, srebro, naczynia stołowe, patelnie i garnki, oraz kociołki. Silna woda sodowa gotowana w naczyniu, usuwa z niego przytwierdzone resztki spalonej żywności. Po umyciu naczyń, należy je dokładnie opłukać pod bieżącą, gorącą wodą. Oczywiście, zawsze można skorzystać ze zmywarki, która zaoszczędzi czas i zapewni komfort z tej mało-przyjemnej czynności.

Zdrowe picie wody

1)Ciało człowieka składa się w około 60% z wody. Picie wody pomaga utrzymać równowagę płynów ustrojowych, a także ich funkcje, które obejmują trawienie, wchłanianie, krążenie, wydzielanie śliny, transport składników odżywczych oraz utrzymanie temperatury ciała. 2)Woda może pomóc w regulowaniu kalorii. Przez wiele lat, osoby, które chciały stracić na wadze, piły duże ilości wody, co stanowiło ich główną strategię podczas dążenia do celu. Niestety, woda nie posiada magicznej mocy na zmniejszenie wagi ciała. Aczkolwiek, zastępując wysoko-kaloryczne napoje, woda z pewnością może pomóc. 3)Woda ożywia mięśnie. Komórki, które nie zachowują równowagi płynów i elektrolitów, kurczą się, co może powodować zmęczenie mięśni. 4)Woda pomaga w utrzymaniu lepszej skóry. Skóra zawiera dużo wody i działa jako bariera ochronna, zapobiegając nadmiernej utracie płynów. 5)Woda pomaga w utrzymaniu zdrowych nerek. Płyny ustrojowe wypłukują produkty uboczne z komórek. Nerki będą poprawnie oczyszczać organizm z toksyn, o ile zachowamy odpowiednie spożycie płynów. 6)Woda pomaga w utrzymaniu prawidłowej funkcji jelit. Odpowiednie nawodnienie zapewnia sprawny przepływ wzdłuż przewodu pokarmowego i zapobiega zaparciom.

Wartości odżywcze

Porcja: 237g Kalorie: 0 kcl

Błonnik pokarmowy0   g

z cukrów0 kcal

z białek0 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość237 g

Objętość237 g/m3

Food folate0   μg

Tłuszcze jednonienasycone0   μg

Tłuszcze wielonienasycone0   μg

Tłuszcz0   g

Tłuszcze nasycone0   μg

Węglowodany0   g

Total Folate0   μg

Cukier0   g

Białko0   g

A0   μg

B10   mg

C0   mg

D0   μg

B60   mg

E0   mg

B30   mg

B120   μg

B20   mg

B50   μg

B90   μg

K0   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0   μg

Bete-karoten0 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30 mg

Omega-60 mg

Fosfor0   mg

Magnez0.003   mg

Potas0.000593   mg

Sód0.0083   μg

Wapń0.011   mg

Żelazo0   mg

Cynk1.2E-05   mg

Fluor0.000141   μg

Mangan0   μg

Miedź2.5E-05   μg

Selen0   μg

Cholesterol0   μg

Objętość(ml)0   ml