Wykonanie
Blok
czekoladowy to jedno z pierwszych wspomnień wczesnego dzieciństwa, które przypadło na schyłek PRL-u. Na kuchennym parapecie, od którego ciągnęło chłodem, bo była mroźna zima, stała forma, w której tężała największa tabliczka
czekolady, jaką kiedykolwiek było mi dane zobaczyć. Z
orzechami laskowymi wystającymi ponad powierzchnię jak w legendarnej
czekoladzie „z okienkiem”. Może wcale nie była tak ogromna, może była to po prostu kwestia proporcji, bo byłam wtedy małym człowieczkiem. Kiedy spróbowałam tej
czekolady, to ogarnęła mnie błogość. To był najlepszy na świecie smak – intensywnie
mleczny, kojąco
kakaowy, nieprzesadnie słodki. Zupełnie inna jakość niż oblepiająca podniebienie tłustą warstwą czekoladopodobna tabliczka.Mama zrobiła go tylko raz. Wielokrotnie proszona o powtórzenie tego cuda za każdym razem odpowiadała, że zgubiła przepis. A we mnie narastała tęsknota. Niestety, w tamtych czasach nikomu nawet się nie śniło o internecie i blogach kulinarnych, na których można znaleźć receptury na każdy przysmak świata. W końcu blok
czekoladowy pogrążył się w odmętach niepamięci, ale wrócił niedawno, bo w
sieci przysmak ten przeżywa prawdziwy renesans.Ten przepis jest wypadkową kilku różnych znalezionych w internecie.
Składniki :100 g
masła110 ml
wody (albo
mleka)250 g
mleka w proszku (pełnego, nie granulowanego)85 g
cukru15 g
kakao (1,5 łyżki)50 g
rodzynek50 g
orzechów laskowychW rondelku roztop
masło, wlej
wodę, wsyp
kakao i
cukier. Wymieszaj energicznie trzepaczką, żeby
kakao nie zbiło się w grudki. Gdy
cukier się rozpuści, zestaw garnuszek z kuchenki i lekko przestudź.Do ciepłej masy stopniowo wsypuj
mleko w proszku. Mieszaj łyżką. Na koniec dodaj
rodzynki i
orzechy laskowe (albo dowolne
bakalie i
herbatniki).Masę przełóż do silikonowej formy albo do keksówki wyłożonej folią i ugnieć. Wstaw do lodówki na około 2 godziny.
Related Posts
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremBabka na
winie musującymBliny pszenno-gryczaneKrem pierniczkowyCiasto
kakaowo-
bananowe