ßßß
Wyróżnia się dwa rodzaje bananów – warzywne oraz owocowe. Wśród bananów owocowych wymienić można obecnie około 400 odmian, ale tylko jedna z nich jest eksportowana na cały świat. Jest to odmiana Cavendich i przypomina zakrzywiony żółty rogalik o smaku słodkim ale lekko mdłym.
Na Sri Lance obowiązuje do dziś przypowieść o kuszeniu Adama przez Ewę bananem, gdy w kulturze europejskiej mowa jest o jabłku z rajskiego ogrodu. Stąd pochodzą informacje, że rodzinnymi regionami upraw żółtych owoców jest Południowa Azja. Banany przywędrowały do Europy dopiero w okolicach drugiej połowy XIX wieku.
Banany transportuje się niemalże z każdego kontynentu. Rosną w Azji, Ameryce Środkowej oraz Afryce, czyli wszędzie tam gdzie panuje klimat tropikalny. Istnieją odstępstwa od reguły : gdzieniegdzie Europejczycy próbują uprawiać pewne odmiany w specjalnie przygotowanych palmiarniach, jednak nie jest to uprawa na skalę spożywczą.
Banany transportuje się , gdy są jeszcze zielone, do sklepów trafiają w procesie dojrzewania. Około siedmiu dni potrzeba by ich skórka zmieniła kolor na żółty i to właśnie on świadczy o pełnej dojrzałości owocu. Pojawiające się ciemnobrązowe plamy na skórze mówią, że owoc zaczyna przedojrzewać, niektórzy preferują właśnie taka postać bananów, ponieważ są one dużo słodsze.
Banany owocowe spożywane są przede wszystkim pod świeżą postacią, czyli obrane z żółtej skóry, ale możliwe jest również ich upieczenie lub grillowanie. Przetwarza się je na soki i musy, występować mogą również jako ususzone chipsy bananowe. Owoce nadają się jako dodatek do sałatek, mięs oraz ryb. W innych krajach, w których występują banany warzywne, zastępują one ziemniaki.
Banany uważane są przez wielu naukowców za jedne z najzdrowszych i najbardziej odżywczych owoców. Są wysokokaloryczne, posiadają witaminy A, B1, B2, B6 oraz witaminę C. Pośród pozostałych odżywczych składników wyróżnia się fosfor, a w śladowych ilościach potas, selen a także cynk. Banany posiadają wiele własności wspomagających zdrowienie organizmu oraz poprawę kondycji. Duża zawartość błonnika przyspiesza znacznie przemianę materii, mimo że owoc uważany jest za jeden z najbardziej kalorycznych. Zjedzenie dwóch bananów dodaje energii na półtora godziny,a zawarta w nich witamina B6 może uregulować poziom glukozy cukrzykom. Potas przyczyni się do obniżenia ciśnienia krwi, ale również zredukuje stres. Spożywając banana możliwe jest zmniejszenie przykrych objawów zgagi oraz innych dolegliwości żołądkowych związanych z nieuregulowaną kwasowością enzymów.
Banany jako lekarstwo na nietypowe dolegliwości Przykładając skórkę banana na miejsce na skórze zaraz po ugryzieniu przez komara, można zmniejszyć opuchliznę oraz zaczerwienie. Owoce bananów pomagają pozbyć się substancji smolistych z organizmu nałogowych palaczy. Dzieje się to dzięki cennej zawartości magnezu, potasu a także witamin B6 oraz B12. Natomiast poranne mdłości kobiet również zostaną złagodzone po zjedzeniu tego owocu.
Porcja: 118g Kalorie: 105 kcl
Błonnik pokarmowy3,1 g
z cukrów97 kcal
z białek4,3 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość0,0001121 g
Objętość124 g/m3
Food folate2,4E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,038 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,086 μg
Tłuszcz0,389 g
Tłuszcze nasycone0,132 μg
Węglowodany27 g
Total Folate2,4E-05 μg
Sacharoza2,8 g
Skrobia6,3 g
Glukoza5,9 g
Maltoza0,012 g
Fruktoza5,7 g
Galaktoza0 g
Cukier14 g
Białko1,3 g
Tryptofan0,011 g
Treonina0,033 g
Izoleucyna0,033 g
Leucine0,08 g
Lysine0,059 g
Metionina0,0094 g
Cystyna0,011 g
Fenyloalanina0,058 g
Tyrosine0,011 g
Walina0,055 g
Arginina0,058 g
Histydyna0,091 g
Alanina0,047 g
Kwas asparaginowy0,146 g
Kwas glutaminowy0,179 g
Glicyna0,045 g
Prolina0,033 g
Seryna0,047 g
A3,5E-06 μg
B13,7E-05 mg
C0,01 mg
B60,000433 mg
E0,000118 mg
Beta-Tocopherol0 μg
Gamma-tocopherol2,4E-05 μg
Delta-tocopherol1,2E-05 μg
B30,000785 mg
B120 μg
B28,6E-05 mg
B50,000394 μg
B90 μg
K5,9E-07 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna2,6E-05 μg
A(IU)76 IU
Bete-karoten3,1E-05 μg
Alfa-karoten3E-05 μg
Omega-30,032 mg
Omega-60,054 mg
Fosfor0,026 mg
Magnez0,032 mg
Potas0,422 mg
Sód0,0012 μg
Wapń0,0059 mg
Żelazo0,000307 mg
Cynk0,000177 mg
Fluor2,6E-06 μg
Mangan0,000319 μg
Miedź9,2E-05 μg
Selen1,2E-06 μg
Cholesterol0 μg
Fitosterol0,019 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %