Banan

nazwa

Wyróżnia się dwa rodzaje bananów – warzywne oraz owocowe. Wśród bananów owocowych wymienić można obecnie około 400 odmian, ale tylko jedna z nich jest eksportowana na cały świat. Jest to odmiana Cavendich i przypomina zakrzywiony żółty rogalik o smaku słodkim ale lekko mdłym.

Historia

Na Sri Lance obowiązuje do dziś przypowieść o kuszeniu Adama przez Ewę bananem, gdy w kulturze europejskiej mowa jest o jabłku z rajskiego ogrodu. Stąd pochodzą informacje, że rodzinnymi regionami upraw żółtych owoców jest Południowa Azja. Banany przywędrowały do Europy dopiero w okolicach drugiej połowy XIX wieku.

Pochodzenie

Banany transportuje się niemalże z każdego kontynentu. Rosną w Azji, Ameryce Środkowej oraz Afryce, czyli wszędzie tam gdzie panuje klimat tropikalny. Istnieją odstępstwa od reguły : gdzieniegdzie Europejczycy próbują uprawiać pewne odmiany w specjalnie przygotowanych palmiarniach, jednak nie jest to uprawa na skalę spożywczą.

Jak poznać dojrzałego banana

Banany transportuje się , gdy są jeszcze zielone, do sklepów trafiają w procesie dojrzewania. Około siedmiu dni potrzeba by ich skórka zmieniła kolor na żółty i to właśnie on świadczy o pełnej dojrzałości owocu. Pojawiające się ciemnobrązowe plamy na skórze mówią, że owoc zaczyna przedojrzewać, niektórzy preferują właśnie taka postać bananów, ponieważ są one dużo słodsze.

Jak się podaje banany

Banany owocowe spożywane są przede wszystkim pod świeżą postacią, czyli obrane z żółtej skóry, ale możliwe jest również ich upieczenie lub grillowanie. Przetwarza się je na soki i musy, występować mogą również jako ususzone chipsy bananowe. Owoce nadają się jako dodatek do sałatek, mięs oraz ryb. W innych krajach, w których występują banany warzywne, zastępują one ziemniaki.

Banan a zdrowie

Banany uważane są przez wielu naukowców za jedne z najzdrowszych i najbardziej odżywczych owoców. Są wysokokaloryczne, posiadają witaminy A, B1, B2, B6 oraz witaminę C. Pośród pozostałych odżywczych składników wyróżnia się fosfor, a w śladowych ilościach potas, selen a także cynk. Banany posiadają wiele własności wspomagających zdrowienie organizmu oraz poprawę kondycji. Duża zawartość błonnika przyspiesza znacznie przemianę materii, mimo że owoc uważany jest za jeden z najbardziej kalorycznych. Zjedzenie dwóch bananów dodaje energii na półtora godziny,a zawarta w nich witamina B6 może uregulować poziom glukozy cukrzykom. Potas przyczyni się do obniżenia ciśnienia krwi, ale również zredukuje stres. Spożywając banana możliwe jest zmniejszenie przykrych objawów zgagi oraz innych dolegliwości żołądkowych związanych z nieuregulowaną kwasowością enzymów.

Nietypowe właściwości

Banany jako lekarstwo na nietypowe dolegliwości Przykładając skórkę banana na miejsce na skórze zaraz po ugryzieniu przez komara, można zmniejszyć opuchliznę oraz zaczerwienie. Owoce bananów pomagają pozbyć się substancji smolistych z organizmu nałogowych palaczy. Dzieje się to dzięki cennej zawartości magnezu, potasu a także witamin B6 oraz B12. Natomiast poranne mdłości kobiet również zostaną złagodzone po zjedzeniu tego owocu.

Wartości odżywcze

Porcja: 118g Kalorie: 105 kcl

Błonnik pokarmowy3.1   g

z cukrów97 kcal

z białek4.3 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość0.0001121 g

Objętość124 g/m3

Food folate2.4E-05   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.038   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.086   μg

Tłuszcz0.389   g

Tłuszcze nasycone0.132   μg

Węglowodany27   g

Total Folate2.4E-05   μg

Sacharoza2.8   g

Skrobia6.3   g

Glukoza5.9   g

Maltoza0.012   g

Fruktoza5.7   g

Galaktoza0   g

Cukier14   g

Białko1.3   g

Tryptofan0.011   g

Treonina0.033   g

Izoleucyna0.033   g

Leucine0.08   g

Lysine0.059   g

Metionina0.0094   g

Cystyna0.011   g

Fenyloalanina0.058   g

Tyrosine0.011   g

Walina0.055   g

Arginina0.058   g

Histydyna0.091   g

Alanina0.047   g

Kwas asparaginowy0.146   g

Kwas glutaminowy0.179   g

Glicyna0.045   g

Prolina0.033   g

Seryna0.047   g

A3.5E-06   μg

B13.7E-05   mg

C0.01   mg

B60.000433   mg

E0.000118   mg

Beta-Tocopherol0 μg

Gamma-tocopherol2.4E-05 μg

Delta-tocopherol1.2E-05 μg

B30.000785   mg

B120   μg

B28.6E-05   mg

B50.000394   μg

B90   μg

K5.9E-07   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna2.6E-05   μg

A(IU)76   IU

Bete-karoten3.1E-05 μg

Alfa-karoten3E-05 μg

Omega-30.032 mg

Omega-60.054 mg

Fosfor0.026   mg

Magnez0.032   mg

Potas0.422   mg

Sód0.0012   μg

Wapń0.0059   mg

Żelazo0.000307   mg

Cynk0.000177   mg

Fluor2.6E-06   μg

Mangan0.000319   μg

Miedź9.2E-05   μg

Selen1.2E-06   μg

Cholesterol0   μg

Fitosterol0.019   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %