Truskawka

nazwa

Truskawka to owoc powstały ze skrzyżowania poziomki chilijskiej i wirgilijskiej. Posiada słodki smak i duże czerwone owoce, dużo większe od poziomek znanych w Polsce. Kształtem przypomina nieforemne serce obsiane malutkimi zielonymi nasionkami. Truskawka jest to owoc sezonowy, którego zbiory trwają od czerwca do sierpnia.

Historia

Truskawki powstały w zaskakujący sposób, mianowicie po połączeniu dwóch rodzajów poziomek: chilijskiej z Ameryki Południowej i wirginijskiej z Ameryki Północnej. Kwiaty tych dwóch roślin uległy samozapyleniu krzyżowemu, a ogrodnicy nie mogli wyjść z podziwu że powstała tak wielka poziomka. Działo to się w Europie w XVII wieku. Dużych poziomek jeszcze wtedy nie nazywano truskawkami, a poziomkami wielokwiatowymi i ananasowymi.

Pochodzenie

Teren gdzie najczęściej uprawiane są truskawki to obszar klimatu umiarkowanego i chłodniejsze regiony podzwrotnikowe. Główne kraje produkujące truskawkę to Stany Zjednoczone, Hiszpania, Rosja, Turcja. Polska zajmuje w tej klasyfikacji siódme miejsce.

Zastosowanie

Truskawki mają wiele zastosowań, głównie używa się ich do deserów i lodów. Stare gospodynie pamiętają kompoty z truskawek. Nadają się także do spożycia prosto z rośliny i na przetwory. Często można spotkać dżemy truskawkowe oraz mrożonki. Liście rośliny można suszyć na herbatę. Spożywanie truskawek pomaga w zwalczaniu bakterii, dlatego używa ich się do zastosowań w kosmetyce, szczególnie na skórę trądzikową.

Właściwości

Truskawka jest bogata w witaminę C, badania wykazują że ma jej nawet więcej niż niejedne cytrusy. Zawiera także witaminę B1, B2 oraz PP. Wapń, fosfor, żelazo, potas i mangan to przykłady mikro i makroelementów posiadanych przez owoce z rodziny poziomek. Smaczny owoc ma antynowotworowe właściwości, które wynikają z tego, iż zawiera kwas elegonowy oraz fitocydy które zabijają bakterie. Ludzie chcący schudnąć, powinni jeść truskawki ponieważ 100 gram tego owocu zawiera tylko 35 kcal, a w zamian oprócz witamin wchłaniają błonnik i minerały poprawiające pracę jelit. Bromelina zawarta w truskawkach sprawia iż tłuszcze i węglowodany ulegają łatwiejszemu spaleniu. Mimo, iż czerwone owoce podobne do serca zawierają cukier, mogą je spożywać diabetycy, gdyż truskawki mają niski indeks glikemiczny. Duża ilość wody zawarta w owocach pomaga oczyścić organizm z niebezpiecznych toksyn. Kobiety, które chcą pozbyć się cellulitu powinny jeść truskawki, gdyż bromelia w nich zawarta trawi źle ukształtowane białko i ułatwia dostęp do tłuszczu.

Wartości odżywcze

Porcja: 140g Kalorie: 45 kcl

Błonnik pokarmowy2.8   g

z cukrów39 kcal

z białek3.2 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość0.000105 g

Objętość186 g/m3

Food folate3.4E-05   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.06   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.217   μg

Tłuszcz0.42   g

Tłuszcze nasycone0.021   μg

Węglowodany11   g

Total Folate3.4E-05   μg

Sacharoza0.658   g

Skrobia0.056   g

Glukoza2.8   g

Maltoza0   g

Fruktoza3.4   g

Galaktoza0   g

Cukier6.8   g

Białko0.938   g

Tryptofan0.011   g

Treonina0.028   g

Izoleucyna0.022   g

Leucine0.048   g

Lysine0.036   g

Metionina0.0028   g

Cystyna0.0084   g

Fenyloalanina0.027   g

Tyrosine0.031   g

Walina0.027   g

Arginina0.039   g

Histydyna0.017   g

Alanina0.046   g

Kwas asparaginowy0.209   g

Kwas glutaminowy0.137   g

Glicyna0.036   g

Prolina0.028   g

Seryna0.035   g

A1.4E-06   μg

B13.4E-05   mg

C0.082   mg

B66.6E-05   mg

E0.000406   mg

Beta-Tocopherol1.4E-05 μg

Gamma-tocopherol0.000112 μg

Delta-tocopherol1.4E-05 μg

B30.00054   mg

B120   μg

B23.1E-05   mg

B50.000175   μg

B90   μg

K3.1E-06   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna3.6E-05   μg

A(IU)17   IU

Bete-karoten9.8E-06 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30.091 mg

Omega-60.126 mg

Fosfor0.034   mg

Magnez0.018   mg

Potas0.214   mg

Sód0.0014   μg

Wapń0.022   mg

Żelazo0.000574   mg

Cynk0.000196   mg

Fluor2E-07   μg

Mangan0.00054   μg

Miedź6.7E-05   μg

Selen5.6E-07   μg

Cholesterol0   μg

Fitosterol0.017   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %