ßßß Cookit - wszystko co chcesz wiedzieć o Truskawka

Truskawka

nazwa

Truskawka to owoc powstały ze skrzyżowania poziomki chilijskiej i wirgilijskiej. Posiada słodki smak i duże czerwone owoce, dużo większe od poziomek znanych w Polsce. Kształtem przypomina nieforemne serce obsiane malutkimi zielonymi nasionkami. Truskawka jest to owoc sezonowy, którego zbiory trwają od czerwca do sierpnia.

Historia

Truskawki powstały w zaskakujący sposób, mianowicie po połączeniu dwóch rodzajów poziomek: chilijskiej z Ameryki Południowej i wirginijskiej z Ameryki Północnej. Kwiaty tych dwóch roślin uległy samozapyleniu krzyżowemu, a ogrodnicy nie mogli wyjść z podziwu że powstała tak wielka poziomka. Działo to się w Europie w XVII wieku. Dużych poziomek jeszcze wtedy nie nazywano truskawkami, a poziomkami wielokwiatowymi i ananasowymi.

Pochodzenie

Teren gdzie najczęściej uprawiane są truskawki to obszar klimatu umiarkowanego i chłodniejsze regiony podzwrotnikowe. Główne kraje produkujące truskawkę to Stany Zjednoczone, Hiszpania, Rosja, Turcja. Polska zajmuje w tej klasyfikacji siódme miejsce.

Zastosowanie

Truskawki mają wiele zastosowań, głównie używa się ich do deserów i lodów. Stare gospodynie pamiętają kompoty z truskawek. Nadają się także do spożycia prosto z rośliny i na przetwory. Często można spotkać dżemy truskawkowe oraz mrożonki. Liście rośliny można suszyć na herbatę. Spożywanie truskawek pomaga w zwalczaniu bakterii, dlatego używa ich się do zastosowań w kosmetyce, szczególnie na skórę trądzikową.

Właściwości

Truskawka jest bogata w witaminę C, badania wykazują że ma jej nawet więcej niż niejedne cytrusy. Zawiera także witaminę B1, B2 oraz PP. Wapń, fosfor, żelazo, potas i mangan to przykłady mikro i makroelementów posiadanych przez owoce z rodziny poziomek. Smaczny owoc ma antynowotworowe właściwości, które wynikają z tego, iż zawiera kwas elegonowy oraz fitocydy które zabijają bakterie. Ludzie chcący schudnąć, powinni jeść truskawki ponieważ 100 gram tego owocu zawiera tylko 35 kcal, a w zamian oprócz witamin wchłaniają błonnik i minerały poprawiające pracę jelit. Bromelina zawarta w truskawkach sprawia iż tłuszcze i węglowodany ulegają łatwiejszemu spaleniu. Mimo, iż czerwone owoce podobne do serca zawierają cukier, mogą je spożywać diabetycy, gdyż truskawki mają niski indeks glikemiczny. Duża ilość wody zawarta w owocach pomaga oczyścić organizm z niebezpiecznych toksyn. Kobiety, które chcą pozbyć się cellulitu powinny jeść truskawki, gdyż bromelia w nich zawarta trawi źle ukształtowane białko i ułatwia dostęp do tłuszczu.

Wartości odżywcze

Porcja: 140g Kalorie: 45 kcl

Błonnik pokarmowy2,8   g

z cukrów39 kcal

z białek3,2 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość0,000105 g

Objętość186 g/m3

Food folate3,4E-05   μg

Tłuszcze jednonienasycone0,06   μg

Tłuszcze wielonienasycone0,217   μg

Tłuszcz0,42   g

Tłuszcze nasycone0,021   μg

Węglowodany11   g

Total Folate3,4E-05   μg

Sacharoza0,658   g

Skrobia0,056   g

Glukoza2,8   g

Maltoza0   g

Fruktoza3,4   g

Galaktoza0   g

Cukier6,8   g

Białko0,938   g

Tryptofan0,011   g

Treonina0,028   g

Izoleucyna0,022   g

Leucine0,048   g

Lysine0,036   g

Metionina0,0028   g

Cystyna0,0084   g

Fenyloalanina0,027   g

Tyrosine0,031   g

Walina0,027   g

Arginina0,039   g

Histydyna0,017   g

Alanina0,046   g

Kwas asparaginowy0,209   g

Kwas glutaminowy0,137   g

Glicyna0,036   g

Prolina0,028   g

Seryna0,035   g

A1,4E-06   μg

B13,4E-05   mg

C0,082   mg

B66,6E-05   mg

E0,000406   mg

Beta-Tocopherol1,4E-05 μg

Gamma-tocopherol0,000112 μg

Delta-tocopherol1,4E-05 μg

B30,00054   mg

B120   μg

B23,1E-05   mg

B50,000175   μg

B90   μg

K3,1E-06   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna3,6E-05   μg

A(IU)17   IU

Bete-karoten9,8E-06 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30,091 mg

Omega-60,126 mg

Fosfor0,034   mg

Magnez0,018   mg

Potas0,214   mg

Sód0,0014   μg

Wapń0,022   mg

Żelazo0,000574   mg

Cynk0,000196   mg

Fluor2E-07   μg

Mangan0,00054   μg

Miedź6,7E-05   μg

Selen5,6E-07   μg

Cholesterol0   μg

Fitosterol0,017   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %