ßßß
Truskawka to owoc powstały ze skrzyżowania poziomki chilijskiej i wirgilijskiej. Posiada słodki smak i duże czerwone owoce, dużo większe od poziomek znanych w Polsce. Kształtem przypomina nieforemne serce obsiane malutkimi zielonymi nasionkami. Truskawka jest to owoc sezonowy, którego zbiory trwają od czerwca do sierpnia.
Truskawki powstały w zaskakujący sposób, mianowicie po połączeniu dwóch rodzajów poziomek: chilijskiej z Ameryki Południowej i wirginijskiej z Ameryki Północnej. Kwiaty tych dwóch roślin uległy samozapyleniu krzyżowemu, a ogrodnicy nie mogli wyjść z podziwu że powstała tak wielka poziomka. Działo to się w Europie w XVII wieku. Dużych poziomek jeszcze wtedy nie nazywano truskawkami, a poziomkami wielokwiatowymi i ananasowymi.
Teren gdzie najczęściej uprawiane są truskawki to obszar klimatu umiarkowanego i chłodniejsze regiony podzwrotnikowe. Główne kraje produkujące truskawkę to Stany Zjednoczone, Hiszpania, Rosja, Turcja. Polska zajmuje w tej klasyfikacji siódme miejsce.
Truskawki mają wiele zastosowań, głównie używa się ich do deserów i lodów. Stare gospodynie pamiętają kompoty z truskawek. Nadają się także do spożycia prosto z rośliny i na przetwory. Często można spotkać dżemy truskawkowe oraz mrożonki. Liście rośliny można suszyć na herbatę. Spożywanie truskawek pomaga w zwalczaniu bakterii, dlatego używa ich się do zastosowań w kosmetyce, szczególnie na skórę trądzikową.
Truskawka jest bogata w witaminę C, badania wykazują że ma jej nawet więcej niż niejedne cytrusy. Zawiera także witaminę B1, B2 oraz PP. Wapń, fosfor, żelazo, potas i mangan to przykłady mikro i makroelementów posiadanych przez owoce z rodziny poziomek. Smaczny owoc ma antynowotworowe właściwości, które wynikają z tego, iż zawiera kwas elegonowy oraz fitocydy które zabijają bakterie. Ludzie chcący schudnąć, powinni jeść truskawki ponieważ 100 gram tego owocu zawiera tylko 35 kcal, a w zamian oprócz witamin wchłaniają błonnik i minerały poprawiające pracę jelit. Bromelina zawarta w truskawkach sprawia iż tłuszcze i węglowodany ulegają łatwiejszemu spaleniu. Mimo, iż czerwone owoce podobne do serca zawierają cukier, mogą je spożywać diabetycy, gdyż truskawki mają niski indeks glikemiczny. Duża ilość wody zawarta w owocach pomaga oczyścić organizm z niebezpiecznych toksyn. Kobiety, które chcą pozbyć się cellulitu powinny jeść truskawki, gdyż bromelia w nich zawarta trawi źle ukształtowane białko i ułatwia dostęp do tłuszczu.
Porcja: 140g Kalorie: 45 kcl
Błonnik pokarmowy2,8 g
z cukrów39 kcal
z białek3,2 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość0,000105 g
Objętość186 g/m3
Food folate3,4E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,06 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,217 μg
Tłuszcz0,42 g
Tłuszcze nasycone0,021 μg
Węglowodany11 g
Total Folate3,4E-05 μg
Sacharoza0,658 g
Skrobia0,056 g
Glukoza2,8 g
Maltoza0 g
Fruktoza3,4 g
Galaktoza0 g
Cukier6,8 g
Białko0,938 g
Tryptofan0,011 g
Treonina0,028 g
Izoleucyna0,022 g
Leucine0,048 g
Lysine0,036 g
Metionina0,0028 g
Cystyna0,0084 g
Fenyloalanina0,027 g
Tyrosine0,031 g
Walina0,027 g
Arginina0,039 g
Histydyna0,017 g
Alanina0,046 g
Kwas asparaginowy0,209 g
Kwas glutaminowy0,137 g
Glicyna0,036 g
Prolina0,028 g
Seryna0,035 g
A1,4E-06 μg
B13,4E-05 mg
C0,082 mg
B66,6E-05 mg
E0,000406 mg
Beta-Tocopherol1,4E-05 μg
Gamma-tocopherol0,000112 μg
Delta-tocopherol1,4E-05 μg
B30,00054 mg
B120 μg
B23,1E-05 mg
B50,000175 μg
B90 μg
K3,1E-06 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna3,6E-05 μg
A(IU)17 IU
Bete-karoten9,8E-06 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,091 mg
Omega-60,126 mg
Fosfor0,034 mg
Magnez0,018 mg
Potas0,214 mg
Sód0,0014 μg
Wapń0,022 mg
Żelazo0,000574 mg
Cynk0,000196 mg
Fluor2E-07 μg
Mangan0,00054 μg
Miedź6,7E-05 μg
Selen5,6E-07 μg
Cholesterol0 μg
Fitosterol0,017 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %