Wykonanie
W czasach szkolnych mieliśmy taką zabawę, że zakładaliśmy się o to, że ktoś nie ma w domu
cukru waniliowego. No i tak się składało, że zakłady były wygrane, bo w domach rządził
cukier wan
ilin owyDzisiaj, w dobie „rozbuchanego konsumpcjonizmu” już nie byłabym taka skora do hazardu 😛
Wanilię najbardziej opłaca się kupować w sklepach internetowych – tam za 18-centymetrową laskę można zapłacić niewiele ponad 2 złote. Jakiś czas temu skorzystałam z tej opcji i zamówiłam sobie 10 lasek (oraz wiele innych dobroci).
Składniki :40 dag
cukru3 miękkie, świeże
laski waniliiLaski wanilii poprzecinaj wzdłuż na pół, wyskrob z nich ziarenka i delikatnie rozetrzyj je z częścią
cukru w moździerzu (albo w innym naczyniu za pomocą łyżeczki).Do słoika wsyp część
cukru, wrzuć laski, zasyp
cukrem z ziarenkami
wanilii i pozostałym
cukrem. Solidnie potrząśnij zamkniętym słoikiem, aby
wanilia się równomiernie rozłożyła. Schowaj do szafki na przynajmniej 2 tygodnie, ale od czasu do czasu zajrzyj i potrząśnij zawartością.
* użyłam
cukru pudru, więc nieustannie musiałam walczyć z grudkami. Wystarczy posłużyć się przy mieszaniu widelcem i już jest po problemieRelated Posts
Dżem truskawkowy z
wanilią i
imbiremPanna cotta z
malinami i samokrytyka :)Sernik z
kokosem siostry Anastazji
Makaron z
serem i
truskawkamiPełnoziarniste naleśniki z
serem i różowymi
winogronami