ßßß Cookit - wszystko co chcesz wiedzieć o Cukier

Cukier

nazwa

Historia i pochodzenie cukru

Cukier za czasów starożytnych pozyskiwano z trzciny cukrowej. Jednak jak się okazuje to nie jedyna roślina, z której można pozyskiwać tą słodką przyprawę. Pierwsza wzmianka o burakach cukrowych zaistniała już w około 420 roku przed naszą erą. Wtedy nikt nie zainteresował się właściwościami tej rośliny. Dopiero ponad tysiąc lat później, bo aż w 1747 roku znalazł się niemiecki naukowiec, który odważył się udowodnić, że białe kryształki pozyskiwane z buraków cukrowych, są identyczne chemicznie do tych pozyskiwanych z trzciny cukrowej. Odkrycie zawdzięcza się Andreasowi Marggrafowi, a pierwsza poważna cukrownia powstała niemal pięćdziesiąt lat później w dzisiejszej wsi Konary położonej na Dolnym Śląsku. Cukier obecnie produkowany jest przede wszystkim w południowo-zachodniej Europie, a spośród krajów jednoznaczny prym wiodą Niemcy i Francja. Mimo wszystko cukier trzcinowy zawiera w sobie cenniejsze związki mineralne, do których zaliczyć można wapń, żelazo, magnez oraz potas, przez co oczywiście jest dużo droższy od cukru buraczanego.

Zastosowanie cukru

Cukier można podawać w kilku postaciach. Najpopularniejszą formą jest cukier sypki, następnie płynny, czyli roztwór cukru w wodzie, a także karmel, pod którym kryje się nic innego jak cukier palony w wysokiej temperaturze sięgającej 170 stopni Celsjusza. Cukier dodaje się przeważnie do deserów oraz ciast. Jednak nie jest to regułą. Łyżeczka cukru czasem sprawdza się w przypadku niektórych marynat lub konserw, a także sałatek. Cukrem również słodzi się większość gorących napojów takich jak kawa czy herbata.

Jak wybrać dobry cukier

Cukru niestety nie można sprawdzić zanim się go zakupi. Jedynym wyznacznikiem na świeżość produktu może być data ważności umieszczona na opakowaniu.

Właściwości zdrowotne cukru

Biały cukier nie posiada niestety żadnych korzystnych właściwości poza słodkim smakiem, który pozwala uzyskać wiele deserów i ciast. Coraz częściej mówi się, że dużo zdrowszy od zwykłego oczyszczonego cukru, jest cukier nierafinowany, czyli nieoczyszczony, a jednocześnie niepozbawiony cennych wartości odżywczych. Zdecydowanie lepszy i zdrowszy jest cukier trzcinowy, niż cukier buraczany, jednak ten pierwszy jest dużo droższy i mniej dostępny w sklepach.

Wartości odżywcze

Porcja: 4,2g Kalorie: 16 kcl

Błonnik pokarmowy0   g

z cukrów16 kcal

z białek0,011 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość3,57E-06 g

Objętość4,9 g/m3

Food folate1,1E-08   μg

Tłuszcze jednonienasycone0,000672   μg

Tłuszcze wielonienasycone0,0011   μg

Tłuszcz0,0021   g

Tłuszcze nasycone0,000378   μg

Węglowodany4,1   g

Total Folate1,1E-08   μg

Sacharoza4   g

Skrobia0,053   g

Glukoza0,057   g

Maltoza0   g

Fruktoza0,047   g

Galaktoza0   g

Cukier4   g

Białko0,0023   g

B19,5E-08   mg

C0   mg

D0   μg

B64,6E-07   mg

E0   mg

B31,6E-06   mg

B120   μg

B25,4E-07   mg

B51,9E-06   μg

B90   μg

K0   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0   μg

A(IU)0   IU

Bete-karoten0 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30 mg

Omega-60,0011 mg

Fosfor7,4E-05   mg

Magnez0,000294   mg

Potas0,0043   mg

Sód0,000441   μg

Wapń0,0018   mg

Żelazo2,6E-05   mg

Cynk6,4E-05   mg

Fluor0   μg

Mangan4,7E-05   μg

Miedź1,7E-06   μg

Selen3,4E-08   μg

Cholesterol0   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %