ßßß
Cukier za czasów starożytnych pozyskiwano z trzciny cukrowej. Jednak jak się okazuje to nie jedyna roślina, z której można pozyskiwać tą słodką przyprawę. Pierwsza wzmianka o burakach cukrowych zaistniała już w około 420 roku przed naszą erą. Wtedy nikt nie zainteresował się właściwościami tej rośliny. Dopiero ponad tysiąc lat później, bo aż w 1747 roku znalazł się niemiecki naukowiec, który odważył się udowodnić, że białe kryształki pozyskiwane z buraków cukrowych, są identyczne chemicznie do tych pozyskiwanych z trzciny cukrowej. Odkrycie zawdzięcza się Andreasowi Marggrafowi, a pierwsza poważna cukrownia powstała niemal pięćdziesiąt lat później w dzisiejszej wsi Konary położonej na Dolnym Śląsku. Cukier obecnie produkowany jest przede wszystkim w południowo-zachodniej Europie, a spośród krajów jednoznaczny prym wiodą Niemcy i Francja. Mimo wszystko cukier trzcinowy zawiera w sobie cenniejsze związki mineralne, do których zaliczyć można wapń, żelazo, magnez oraz potas, przez co oczywiście jest dużo droższy od cukru buraczanego.
Cukier można podawać w kilku postaciach. Najpopularniejszą formą jest cukier sypki, następnie płynny, czyli roztwór cukru w wodzie, a także karmel, pod którym kryje się nic innego jak cukier palony w wysokiej temperaturze sięgającej 170 stopni Celsjusza. Cukier dodaje się przeważnie do deserów oraz ciast. Jednak nie jest to regułą. Łyżeczka cukru czasem sprawdza się w przypadku niektórych marynat lub konserw, a także sałatek. Cukrem również słodzi się większość gorących napojów takich jak kawa czy herbata.
Cukru niestety nie można sprawdzić zanim się go zakupi. Jedynym wyznacznikiem na świeżość produktu może być data ważności umieszczona na opakowaniu.
Biały cukier nie posiada niestety żadnych korzystnych właściwości poza słodkim smakiem, który pozwala uzyskać wiele deserów i ciast. Coraz częściej mówi się, że dużo zdrowszy od zwykłego oczyszczonego cukru, jest cukier nierafinowany, czyli nieoczyszczony, a jednocześnie niepozbawiony cennych wartości odżywczych. Zdecydowanie lepszy i zdrowszy jest cukier trzcinowy, niż cukier buraczany, jednak ten pierwszy jest dużo droższy i mniej dostępny w sklepach.
Porcja: 4,2g Kalorie: 16 kcl
Błonnik pokarmowy0 g
z cukrów16 kcal
z białek0,011 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość3,57E-06 g
Objętość4,9 g/m3
Food folate1,1E-08 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,000672 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,0011 μg
Tłuszcz0,0021 g
Tłuszcze nasycone0,000378 μg
Węglowodany4,1 g
Total Folate1,1E-08 μg
Sacharoza4 g
Skrobia0,053 g
Glukoza0,057 g
Maltoza0 g
Fruktoza0,047 g
Galaktoza0 g
Cukier4 g
Białko0,0023 g
B19,5E-08 mg
C0 mg
D0 μg
B64,6E-07 mg
E0 mg
B31,6E-06 mg
B120 μg
B25,4E-07 mg
B51,9E-06 μg
B90 μg
K0 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0 μg
A(IU)0 IU
Bete-karoten0 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30 mg
Omega-60,0011 mg
Fosfor7,4E-05 mg
Magnez0,000294 mg
Potas0,0043 mg
Sód0,000441 μg
Wapń0,0018 mg
Żelazo2,6E-05 mg
Cynk6,4E-05 mg
Fluor0 μg
Mangan4,7E-05 μg
Miedź1,7E-06 μg
Selen3,4E-08 μg
Cholesterol0 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %