ßßß
Burak jest rośliną dwuletnią, która jest spokrewniona z boćwiną oraz szpinakiem. Warzywo posiada jadalny korzeń spichrzowy, który posiada okrągły kształt i ciemnoczerwoną barwę.
Burak był znany już w Starożytności. Jego przodkiem był dziki burak morski, który rósł w regionie śródziemnomorskim. Do Polski przywędrowały w Średniowieczu za czasów Władysława Jagiełły.
Buraki uprawiane są przede wszystkim w klimacie umiarkowanym. Do największych producentów w Europie zalicza się przede wszystkim Polska.
Buraki posiadają jadalne korzenie oraz liście, ale tylko te młode. Warzywa świetnie nadają się do robienia zupy zwanej barszczem. Buraki dodawane są do tartego chrzanu robiąc w ten sposób ćwikłę. Z buraków robi się surówki, sałatki, zapiekanki ziemniaczane oraz przetwory w słoikach. Można dodawać je starte i podduszone do potraw mięsnych. Świetnie sprawdzają się w zapiekanej postaci do dań typowo grillowanych. Buraki można dodawać do tradycyjnej pieczonki, którą przyrządza się w specjalnym garnku żeliwnym nad otwartym ogniem. W upalne dni popularny jest buraczany chłodnik przygotowany na bazie kefiru lub jogurtu naturalnego. Buraki również można podawać w formie soków.
Buraki posiadają niezliczoną ilość wartości odżywczych. Zarówno korzeń jak i liście bogate są w witaminy oraz składniki mineralne, jednak te drugie zawierają w sobie zdecydowanie więcej soli mineralnych oraz białka. Wśród wartościowych związków i pierwiastków można przede wszystkim wymienić żelazo, potas sód, magnez, kobalt, cynk, miedź, fluor, fosfor, cynk, karoteny, pektyny oraz mangan. Buraki bogate są także w witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6 oraz w witaminę C. Warzywa te powinny spożywać osoby mające kłopoty z właściwym funkcjonowaniem wątroby oraz woreczka żółciowego. Za to odpowiedzialna jest betanina, która również łagodzi objawy odmineralizowania kości. Buraki to także naturalne lekarstwo w przypadku zaparć, otyłości lub chorób nerek. Picie soku buraczanego pomaga w zwalczaniu objawów przeziębienia. Aby zachować w swoim organizmie odpowiednią gospodarkę kwasowo-zasadową powinno się zjadać buraki pod każdą postacią, szczególnie jako dodatek do mięs. Warzywa posiadają właściwości bakteriobójcze oraz oczyszczające krew. Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze lub anemię, powinny wzbogacić swoją dietę właśnie o buraki. Dzieje się tak, ponieważ warzywa powodują udrażnianie żył oraz zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Jedna filiżanka gorącego barszczu pomoże zwalczyć zgagę. Kobiety w ciąży powinny bardzo często jeść buraki pod każdą postacią ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego. Składniki zawarte w burakach okazują się bardzo pomocne w okresie menopauzy, łagodzą jej objawy. Buraki ze względu na zawartość antocyjanu, pomagają w leczeniu nowotworów złośliwych.
Porcja: 82g Kalorie: 35 kcl
Błonnik pokarmowy2,3 g
z cukrów30 kcal
z białek3,7 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość4,674E-05 g
Objętość143 g/m3
Food folate8,9E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,026 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,049 μg
Tłuszcz0,139 g
Tłuszcze nasycone0,022 μg
Węglowodany7,8 g
Total Folate8,9E-05 μg
Cukier5,5 g
Białko1,3 g
Tryptofan0,016 g
Treonina0,039 g
Izoleucyna0,039 g
Leucine0,056 g
Lysine0,048 g
Metionina0,015 g
Cystyna0,016 g
Fenyloalanina0,038 g
Tyrosine0,031 g
Walina0,046 g
Arginina0,034 g
Histydyna0,017 g
Alanina0,049 g
Kwas asparaginowy0,095 g
Kwas glutaminowy0,351 g
Glicyna0,025 g
Prolina0,034 g
Seryna0,048 g
A1,6E-06 μg
B12,5E-05 mg
C0,004 mg
B65,5E-05 mg
E3,3E-05 mg
B30,000274 mg
B120 μg
B23,3E-05 mg
B50,000127 μg
B90 μg
K1,6E-07 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0 μg
A(IU)27 IU
Bete-karoten1,6E-05 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,0041 mg
Omega-60,045 mg
Fosfor0,033 mg
Magnez0,019 mg
Potas0,267 mg
Sód0,064 μg
Wapń0,013 mg
Żelazo0,000656 mg
Cynk0,000287 mg
Mangan0,00027 μg
Miedź6,2E-05 μg
Selen5,7E-07 μg
Cholesterol0 μg
Fitosterol0,021 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %