Burak

nazwa

Burak jest rośliną dwuletnią, która jest spokrewniona z boćwiną oraz szpinakiem. Warzywo posiada jadalny korzeń spichrzowy, który posiada okrągły kształt i ciemnoczerwoną barwę.

Historia

Burak był znany już w Starożytności. Jego przodkiem był dziki burak morski, który rósł w regionie śródziemnomorskim. Do Polski przywędrowały w Średniowieczu za czasów Władysława Jagiełły.

Pochodzenie

Buraki uprawiane są przede wszystkim w klimacie umiarkowanym. Do największych producentów w Europie zalicza się przede wszystkim Polska.

Zastosowanie

Buraki posiadają jadalne korzenie oraz liście, ale tylko te młode. Warzywa świetnie nadają się do robienia zupy zwanej barszczem. Buraki dodawane są do tartego chrzanu robiąc w ten sposób ćwikłę. Z buraków robi się surówki, sałatki, zapiekanki ziemniaczane oraz przetwory w słoikach. Można dodawać je starte i podduszone do potraw mięsnych. Świetnie sprawdzają się w zapiekanej postaci do dań typowo grillowanych. Buraki można dodawać do tradycyjnej pieczonki, którą przyrządza się w specjalnym garnku żeliwnym nad otwartym ogniem. W upalne dni popularny jest buraczany chłodnik przygotowany na bazie kefiru lub jogurtu naturalnego. Buraki również można podawać w formie soków.

Właściwości

Buraki posiadają niezliczoną ilość wartości odżywczych. Zarówno korzeń jak i liście bogate są w witaminy oraz składniki mineralne, jednak te drugie zawierają w sobie zdecydowanie więcej soli mineralnych oraz białka. Wśród wartościowych związków i pierwiastków można przede wszystkim wymienić żelazo, potas sód, magnez, kobalt, cynk, miedź, fluor, fosfor, cynk, karoteny, pektyny oraz mangan. Buraki bogate są także w witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6 oraz w witaminę C. Warzywa te powinny spożywać osoby mające kłopoty z właściwym funkcjonowaniem wątroby oraz woreczka żółciowego. Za to odpowiedzialna jest betanina, która również łagodzi objawy odmineralizowania kości. Buraki to także naturalne lekarstwo w przypadku zaparć, otyłości lub chorób nerek. Picie soku buraczanego pomaga w zwalczaniu objawów przeziębienia. Aby zachować w swoim organizmie odpowiednią gospodarkę kwasowo-zasadową powinno się zjadać buraki pod każdą postacią, szczególnie jako dodatek do mięs. Warzywa posiadają właściwości bakteriobójcze oraz oczyszczające krew. Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze lub anemię, powinny wzbogacić swoją dietę właśnie o buraki. Dzieje się tak, ponieważ warzywa powodują udrażnianie żył oraz zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Jedna filiżanka gorącego barszczu pomoże zwalczyć zgagę. Kobiety w ciąży powinny bardzo często jeść buraki pod każdą postacią ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego. Składniki zawarte w burakach okazują się bardzo pomocne w okresie menopauzy, łagodzą jej objawy. Buraki ze względu na zawartość antocyjanu, pomagają w leczeniu nowotworów złośliwych.

Wartości odżywcze

Porcja: 82g Kalorie: 35 kcl

Błonnik pokarmowy2.3   g

z cukrów30 kcal

z białek3.7 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość4.674E-05 g

Objętość143 g/m3

Food folate8.9E-05   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.026   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.049   μg

Tłuszcz0.139   g

Tłuszcze nasycone0.022   μg

Węglowodany7.8   g

Total Folate8.9E-05   μg

Cukier5.5   g

Białko1.3   g

Tryptofan0.016   g

Treonina0.039   g

Izoleucyna0.039   g

Leucine0.056   g

Lysine0.048   g

Metionina0.015   g

Cystyna0.016   g

Fenyloalanina0.038   g

Tyrosine0.031   g

Walina0.046   g

Arginina0.034   g

Histydyna0.017   g

Alanina0.049   g

Kwas asparaginowy0.095   g

Kwas glutaminowy0.351   g

Glicyna0.025   g

Prolina0.034   g

Seryna0.048   g

A1.6E-06   μg

B12.5E-05   mg

C0.004   mg

B65.5E-05   mg

E3.3E-05   mg

B30.000274   mg

B120   μg

B23.3E-05   mg

B50.000127   μg

B90   μg

K1.6E-07   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0   μg

A(IU)27   IU

Bete-karoten1.6E-05 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30.0041 mg

Omega-60.045 mg

Fosfor0.033   mg

Magnez0.019   mg

Potas0.267   mg

Sód0.064   μg

Wapń0.013   mg

Żelazo0.000656   mg

Cynk0.000287   mg

Mangan0.00027   μg

Miedź6.2E-05   μg

Selen5.7E-07   μg

Cholesterol0   μg

Fitosterol0.021   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %