ßßß
Koperek swoją historię najwyraźniej zaczął w Starożytnym Egipcie i Rzymie. Szczególnie w ówczesnym Egipcie prowadzono zapiski na papirusach w kwestii dobroczynnych właściwości przyprawy. Natomiast Rzymianie stosowali koper w przypadku bólu głowy. Przyprawa szybko rozprzestrzeniła się z ojczystych terenów Basenu Morza Śródziemnego oraz Azji Zachodniej na pozostałe zakątki Ziemi.
Koperek uprawiany jest praktycznie w dowolnych warunkach klimatycznych. Największymi producentami kopru są niewątpliwie: Anglia, Belgia, Rumunia, Indie, a nawet Stany Zjednoczone.
W kuchni zastosowanie mają dwie odmiany kopru, mianowicie koper zwykły (Anethum graveolens) oraz koper włoski (Foeniculum vulgare), który nazywany potocznie jest fenkułem. Koper charakteryzuje się świeżym oraz aromatycznym smakiem. W kuchni stosuje się zarówno liście świeże jak i suszone, a także pędy wraz z baldachami. Świeży koperek, czyli drobno posiekane liście, najczęściej dodaje się do ziemniaków, surówek, sałatek, oraza także zup. Ponadto idealnie sprawdza się w przypadku doprawiania potraw rybnych i jajecznych. Świeży koperek jest doskonałą bazą do sosu koperkowego, dodawanego szczególnie do mięs, drobiu, ryb, a nawet ślimaków. Pędy z baldachami dodaje się do kwaszenia ogórków. Koperkiem można polepszyć smak masła ziołowego, serków topionych czy sosów do sałatek. Koperku nie powinno się gotować, ponieważ traci on swój aromat, w przeciwieństwie do kopru włoskiego, który charakteryzuje się jeszcze silniejszym zapachem. Ten również nadaje się do przyprawiania takich dań jak w przypadku zwykłego koperku. Ponadto zmielone nasiona kopru włoskiego pasują idealnie do pikantnych potraw, a także wypieku pieczywa i herbatników oraz krakersów smakowych.
Koperek znany jest już w bardzo dawnej recepturze, jako metoda na uspokajanie małych dzieci. Kiedy niemowlakom dokuczają kolki, wtedy właśnie można podawać im herbatki z koperku. Koper jest bardzo często stosowanym składnikiem w medycynie naturalnej. Jego działania korzystnie wpływają na pracę nerek oraz układu pokarmowego, ponieważ przyprawa działa wiatropędnie. Ponadto wyciąg z koperku może załagodzić objawy męczącego kaszlu. Aby poprawić proces trawienia, wystarczy na około pół godziny przed posiłkiem, zjeść łyżeczkę sproszkowanych nasion. Napar z kopru przygotowuje się w bardzo prosty sposób: jedną łyżkę przyprawy miesza się z jedną szklanką przegotowanej wody. Następnie napar należy odcedzić i podać w filiżance. Taki napój można posłodzić.
Porcja: 0,2g Kalorie: 8,6E-05 kcl
Błonnik pokarmowy0,0042 g
z cukrów5E-05 kcal
z białek1,7E-05 kcal
Gęstość3,8E-08 g
Objętość5,3 g/m3
Food folate3E-07 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,0016 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,00019 μg
Tłuszcz0,0022 g
Tłuszcze nasycone0,00012 μg
Węglowodany0,014 g
Total Folate3E-07 μg
Białko0,0069 g
Tryptofan2,8E-05 g
Treonina0,000136 g
Izoleucyna0,00039 g
Leucine0,000318 g
Lysine0,000492 g
Metionina2,2E-05 g
Cystyna3,4E-05 g
Fenyloalanina0,00013 g
Tyrosine0,000192 g
Walina0,000308 g
Arginina0,000284 g
Histydyna0,000142 g
Alanina0,000454 g
Kwas asparaginowy0,000686 g
Kwas glutaminowy0,00058 g
Glicyna0,000338 g
Prolina0,000496 g
Seryna0,000316 g
A7,7E-07 μg
B11,2E-07 mg
C0,00017 mg
B63,7E-07 mg
B33,1E-06 mg
B120 μg
B25,9E-07 mg
B57,9E-07 μg
B90 μg
Retinol0 μg
A(IU)15 IU
Omega-32,6E-05 mg
Omega-60,000164 mg
Fosfor0,000132 mg
Magnez0,00011 mg
Potas0,0013 mg
Sód0,000122 μg
Wapń0,000416 mg
Żelazo1,3E-05 mg
Cynk1,8E-06 mg
Mangan2,5E-06 μg
Miedź2,9E-07 μg
Cholesterol0 μg