Koperek

nazwa

Historia

Koperek swoją historię najwyraźniej zaczął w Starożytnym Egipcie i Rzymie. Szczególnie w ówczesnym Egipcie prowadzono zapiski na papirusach w kwestii dobroczynnych właściwości przyprawy. Natomiast Rzymianie stosowali koper w przypadku bólu głowy. Przyprawa szybko rozprzestrzeniła się z ojczystych terenów Basenu Morza Śródziemnego oraz Azji Zachodniej na pozostałe zakątki Ziemi.

Pochodzenie

Koperek uprawiany jest praktycznie w dowolnych warunkach klimatycznych. Największymi producentami kopru są niewątpliwie: Anglia, Belgia, Rumunia, Indie, a nawet Stany Zjednoczone.

Zastosowanie

W kuchni zastosowanie mają dwie odmiany kopru, mianowicie koper zwykły (Anethum graveolens) oraz koper włoski (Foeniculum vulgare), który nazywany potocznie jest fenkułem. Koper charakteryzuje się świeżym oraz aromatycznym smakiem. W kuchni stosuje się zarówno liście świeże jak i suszone, a także pędy wraz z baldachami. Świeży koperek, czyli drobno posiekane liście, najczęściej dodaje się do ziemniaków, surówek, sałatek, oraza także zup. Ponadto idealnie sprawdza się w przypadku doprawiania potraw rybnych i jajecznych. Świeży koperek jest doskonałą bazą do sosu koperkowego, dodawanego szczególnie do mięs, drobiu, ryb, a nawet ślimaków. Pędy z baldachami dodaje się do kwaszenia ogórków. Koperkiem można polepszyć smak masła ziołowego, serków topionych czy sosów do sałatek. Koperku nie powinno się gotować, ponieważ traci on swój aromat, w przeciwieństwie do kopru włoskiego, który charakteryzuje się jeszcze silniejszym zapachem. Ten również nadaje się do przyprawiania takich dań jak w przypadku zwykłego koperku. Ponadto zmielone nasiona kopru włoskiego pasują idealnie do pikantnych potraw, a także wypieku pieczywa i herbatników oraz krakersów smakowych.

Właściwości

Koperek znany jest już w bardzo dawnej recepturze, jako metoda na uspokajanie małych dzieci. Kiedy niemowlakom dokuczają kolki, wtedy właśnie można podawać im herbatki z koperku. Koper jest bardzo często stosowanym składnikiem w medycynie naturalnej. Jego działania korzystnie wpływają na pracę nerek oraz układu pokarmowego, ponieważ przyprawa działa wiatropędnie. Ponadto wyciąg z koperku może załagodzić objawy męczącego kaszlu. Aby poprawić proces trawienia, wystarczy na około pół godziny przed posiłkiem, zjeść łyżeczkę sproszkowanych nasion. Napar z kopru przygotowuje się w bardzo prosty sposób: jedną łyżkę przyprawy miesza się z jedną szklanką przegotowanej wody. Następnie napar należy odcedzić i podać w filiżance. Taki napój można posłodzić.

Wartości odżywcze

Porcja: 0.2g Kalorie: 8.6E-05 kcl

Błonnik pokarmowy0.0042   g

z cukrów5E-05 kcal

z białek1.7E-05 kcal

Gęstość3.8E-08 g

Objętość5.3 g/m3

Food folate3E-07   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.0016   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.00019   μg

Tłuszcz0.0022   g

Tłuszcze nasycone0.00012   μg

Węglowodany0.014   g

Total Folate3E-07   μg

Białko0.0069   g

Tryptofan2.8E-05   g

Treonina0.000136   g

Izoleucyna0.00039   g

Leucine0.000318   g

Lysine0.000492   g

Metionina2.2E-05   g

Cystyna3.4E-05   g

Fenyloalanina0.00013   g

Tyrosine0.000192   g

Walina0.000308   g

Arginina0.000284   g

Histydyna0.000142   g

Alanina0.000454   g

Kwas asparaginowy0.000686   g

Kwas glutaminowy0.00058   g

Glicyna0.000338   g

Prolina0.000496   g

Seryna0.000316   g

A7.7E-07   μg

B11.2E-07   mg

C0.00017   mg

B63.7E-07   mg

B33.1E-06   mg

B120   μg

B25.9E-07   mg

B57.9E-07   μg

B90   μg

Retinol0   μg

A(IU)15   IU

Omega-32.6E-05 mg

Omega-60.000164 mg

Fosfor0.000132   mg

Magnez0.00011   mg

Potas0.0013   mg

Sód0.000122   μg

Wapń0.000416   mg

Żelazo1.3E-05   mg

Cynk1.8E-06   mg

Mangan2.5E-06   μg

Miedź2.9E-07   μg

Cholesterol0   μg