Wykonanie
Fascynuje mnie mechanizm przywoływania wspomnień i analizowanie ciągów skojarzeń. Czasem, gdy złapię się na jakiejś ciekawej refleksji, lubię zatrzymać się na chwilę i spróbować odtworzyć tok myślenia – która z kostek myślowego domina runęła jako pierwsza i uruchomiła pozostałe… Jak to się dzieje, że jakiś pozornie z niczym niezwiązany przedmiot kojarzy mi się z czymś w danym momencie. Każdy zna to uczucie. Patrzysz na przykład na staruszkę w nieśmiertelnych cielistych podkolanówkach siedzącą w autobusie i uświadamiasz sobie za chwilę, że na kuchence pewnie teraz kipi zapomniane
mleko.Kiedy byłam małą dziewczynką, małą, ale umiejącą już czytać, w moje ręce wpadła pięknie ilustrowana książka o królikach albo zającach, które mieszkały niedaleko
pola kapusty. Żyjące w kapuścianym raju długouchy skupiały się głównie na konsumpcji i rozważaniach nad wyższością
czerwonej kapusty nad białą i odwrotnie. Opisy jedzenia kapuścianych liści były tak sugestywne, że sama nabrałam na nie wielkiego apetytu, który pozostał mi do dziś. Niestety, nie pamiętam, jaka to była bajka, ale za każdym razem, gdy widzę na straganach dorodne główki
młodej kapusty, przypomina mi się, jak autor wychwalał ich soczystość i
słodycz.Dzisiaj pewnie w trakcie lektury zastanawiałabym się, co sobie o tej całej sytuacji myśli właściciel
pola i jakie fantazyjne metody na rozprawienie się ze szkodnikami podpowiada mu wyobraźnia i dopuszcza prawo.
Składniki (4-6 porcji):1,5 kg
młodej kapusty2
cebule2-3 ząbki
czosnku3 łyżki
oleju rzepakowego400 ml
mleczka kokosowegoprzyprawy: świeży
imbir (2 kawałki wielkości kciuka lub więcej, jeśli lubisz), ½ czerwonej
papryczki chili,
sól morskaOd
kapusty oderwij brzydkie, uszkodzone, zewnętrzne liście i umyj dokładnie główkę pod zimną bieżącą
wodą. Poszatkuj ją niezbyt drobno.
Cebule i
czosnek obierz i posiekaj.Na dużej i głębokiej patelni albo w szerokim garnku o grubym dnie rozgrzej
olej i wrzuć posiekane
cebule i
czosnek. Podsmażaj przez 3-4 minuty, aż staną się szkliste, następnie dodaj poszatkowaną
kapustę i zalej ją
mleczkiem kokosowym.
Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, z
papryczki chili wyskrob ziarenka (jeśli nie lubisz bardzo ostrych dań) i posiekaj. Dodaj do
kapusty i wymieszaj. Duś pod przykryciem do miękkości (około 20-30 minut).Na koniec dopraw do smaku
solą.
Related PostsSurówka z
cukinii i
kalarepy z orzeźwiającym dressingiemKremowa zupa ziemniaczana z chorizo
Młoda kapusta duszona z
koperkiemFasolka szparagowa w
mleczku kokosowymBuraczane burgery