Cukinia

nazwa

Pochodzenie cukinii

Według jednych źródeł cukinia ma swoje pochodzenie z Włoch, według drugich, z Ameryki Północnej. Wskazuje to na fakt, że historia cukinii nie jest do końca rozpoznana i można tylko się domyślać gdzie to warzywo miało swoje rodowite korzenie. Cukinia szybko podbiła serca Europejczyków i się rozpowszechniła, szczególnie na terenach Zachodniej i Południowej Europy. Wygląd cukinii i po czym poznać dojrzałe warzywo? Cukinia jest odmianą dyni zwyczajnej. Jako warzywo dyniowate również posiada kilka swoich odmian, z których najpopularniejsza jest cukinia zielona. Cukinia po dojrzeniu sięga długości od 15 nawet do 20 i czasami więcej centymetrów. Posiada ciemnozieloną oraz cętkowaną skórę. W przeciwieństwie do dyni cukinie charakteryzują się wydłużonym kształtem, przypominającym przerośniętego długiego ogórka zielonego. Cukinia charakteryzuje się delikatnym smakiem.

Zastosowanie cukinii

Możliwości zastosowania cukinii rosną wraz z pomysłowością osób eksperymentujących w kuchni. Obecnie ciężko znaleźć rodzaj dania, w którym cukinia nie może występować. Przede wszystkim można podawać ją w każdej postaci: surowej, smażonej, duszonej, a także marynowanej. Z cukinii można robić sałatki, dodawać do sosów, makaronów oraz mięs. Jest idealnym składnikiem domowego lecza. Cukinia również może zastąpić ziemniaki w przypadku tradycyjnych placków ziemniaczanych. Placki ze startej cukinii będą nie tylko zdrowsze, ale także mniej kaloryczne i bardziej delikatniejsze w smaku.

Właściwości zdrowotne cukinii

Cukinia ze względu na swoje wartości odżywcze zalecana jest do stosowania w wielu dietach, nie tylko odchudzających, ale także do poprawienia samopoczucia i koncentracji. Jej największymi walorami jest dość wysoka zawartość potasu, żelaza oraz wapnia. Ponadto w cukinii znajduje się cenny karoten oraz witaminy takie jak B1, B2, C oraz PP. Te zielone warzywa również mają działanie odkwaszające, dlatego warto dodawać je do wielu posiłków. Można nawet ją zmiksować i dodawać do zagęszczenia różnych sosów, a tym samym dorzucając do przepisu cenne witaminy i mikroelementy. Warto wiedzieć, że cukinia mimo zielonej skóry nie kumuluje w swoim miąższu żadnych metali ciężkich. Gdy zakupi się świeżą cukinię, należy ją trzymać w lodówce tylko maksymalnie trzy dni. Kolejne dni trzymania warzywa w chłodnym miejscu kończy się utratą wszystkich wartości odżywczych.

Wartości odżywcze

Porcja: 85g Kalorie: 15 kcl

Błonnik pokarmowy1,1   g

z cukrów13 kcal

z białek2 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość8,16E-05 g

Objętość89 g/m3

Food folate1,3E-05   μg

Tłuszcze jednonienasycone0,0065   μg

Tłuszcze wielonienasycone0,036   μg

Tłuszcz0,085   g

Tłuszcze nasycone0,018   μg

Węglowodany3,5   g

Total Folate1,3E-05   μg

Cukier1,4   g

Białko0,817   g

Tryptofan0,0072   g

Treonina0,02   g

Izoleucyna0,029   g

Leucine0,048   g

Lysine0,045   g

Metionina0,012   g

Cystyna0,0086   g

Fenyloalanina0,028   g

Tyrosine0,022   g

Walina0,037   g

Arginina0,034   g

Histydyna0,018   g

Alanina0,043   g

Kwas asparaginowy0,099   g

Kwas glutaminowy0,087   g

Glicyna0,031   g

Prolina0,026   g

Seryna0,033   g

A2,4E-05   μg

B13,6E-05   mg

C0,0034   mg

B66,3E-05   mg

E0,000102   mg

B30,000367   mg

B120   μg

B23,5E-05   mg

B50,000188   μg

B90   μg

K3,6E-06   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0,0014   μg

A(IU)471   IU

Bete-karoten0,000284 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30,022 mg

Omega-60,014 mg

Fosfor0,026   mg

Magnez0,014   mg

Potas0,196   mg

Sód0,122   μg

Wapń0,013   mg

Żelazo0,000404   mg

Cynk0,000174   mg

Mangan0,000184   μg

Miedź5,9E-05   μg

Selen2E-07   μg

Cholesterol0   μg

Objętość(ml)0   ml