Cukinia

nazwa

Pochodzenie cukinii

Według jednych źródeł cukinia ma swoje pochodzenie z Włoch, według drugich, z Ameryki Północnej. Wskazuje to na fakt, że historia cukinii nie jest do końca rozpoznana i można tylko się domyślać gdzie to warzywo miało swoje rodowite korzenie. Cukinia szybko podbiła serca Europejczyków i się rozpowszechniła, szczególnie na terenach Zachodniej i Południowej Europy. Wygląd cukinii i po czym poznać dojrzałe warzywo? Cukinia jest odmianą dyni zwyczajnej. Jako warzywo dyniowate również posiada kilka swoich odmian, z których najpopularniejsza jest cukinia zielona. Cukinia po dojrzeniu sięga długości od 15 nawet do 20 i czasami więcej centymetrów. Posiada ciemnozieloną oraz cętkowaną skórę. W przeciwieństwie do dyni cukinie charakteryzują się wydłużonym kształtem, przypominającym przerośniętego długiego ogórka zielonego. Cukinia charakteryzuje się delikatnym smakiem.

Zastosowanie cukinii

Możliwości zastosowania cukinii rosną wraz z pomysłowością osób eksperymentujących w kuchni. Obecnie ciężko znaleźć rodzaj dania, w którym cukinia nie może występować. Przede wszystkim można podawać ją w każdej postaci: surowej, smażonej, duszonej, a także marynowanej. Z cukinii można robić sałatki, dodawać do sosów, makaronów oraz mięs. Jest idealnym składnikiem domowego lecza. Cukinia również może zastąpić ziemniaki w przypadku tradycyjnych placków ziemniaczanych. Placki ze startej cukinii będą nie tylko zdrowsze, ale także mniej kaloryczne i bardziej delikatniejsze w smaku.

Właściwości zdrowotne cukinii

Cukinia ze względu na swoje wartości odżywcze zalecana jest do stosowania w wielu dietach, nie tylko odchudzających, ale także do poprawienia samopoczucia i koncentracji. Jej największymi walorami jest dość wysoka zawartość potasu, żelaza oraz wapnia. Ponadto w cukinii znajduje się cenny karoten oraz witaminy takie jak B1, B2, C oraz PP. Te zielone warzywa również mają działanie odkwaszające, dlatego warto dodawać je do wielu posiłków. Można nawet ją zmiksować i dodawać do zagęszczenia różnych sosów, a tym samym dorzucając do przepisu cenne witaminy i mikroelementy. Warto wiedzieć, że cukinia mimo zielonej skóry nie kumuluje w swoim miąższu żadnych metali ciężkich. Gdy zakupi się świeżą cukinię, należy ją trzymać w lodówce tylko maksymalnie trzy dni. Kolejne dni trzymania warzywa w chłodnym miejscu kończy się utratą wszystkich wartości odżywczych.

Wartości odżywcze

Porcja: 85g Kalorie: 15 kcl

Błonnik pokarmowy1.1   g

z cukrów13 kcal

z białek2 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość8.16E-05 g

Objętość89 g/m3

Food folate1.3E-05   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.0065   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.036   μg

Tłuszcz0.085   g

Tłuszcze nasycone0.018   μg

Węglowodany3.5   g

Total Folate1.3E-05   μg

Cukier1.4   g

Białko0.817   g

Tryptofan0.0072   g

Treonina0.02   g

Izoleucyna0.029   g

Leucine0.048   g

Lysine0.045   g

Metionina0.012   g

Cystyna0.0086   g

Fenyloalanina0.028   g

Tyrosine0.022   g

Walina0.037   g

Arginina0.034   g

Histydyna0.018   g

Alanina0.043   g

Kwas asparaginowy0.099   g

Kwas glutaminowy0.087   g

Glicyna0.031   g

Prolina0.026   g

Seryna0.033   g

A2.4E-05   μg

B13.6E-05   mg

C0.0034   mg

B66.3E-05   mg

E0.000102   mg

B30.000367   mg

B120   μg

B23.5E-05   mg

B50.000188   μg

B90   μg

K3.6E-06   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0.0014   μg

A(IU)471   IU

Bete-karoten0.000284 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30.022 mg

Omega-60.014 mg

Fosfor0.026   mg

Magnez0.014   mg

Potas0.196   mg

Sód0.122   μg

Wapń0.013   mg

Żelazo0.000404   mg

Cynk0.000174   mg

Mangan0.000184   μg

Miedź5.9E-05   μg

Selen2E-07   μg

Cholesterol0   μg

Objętość(ml)0   ml