ßßß
Według jednych źródeł cukinia ma swoje pochodzenie z Włoch, według drugich, z Ameryki Północnej. Wskazuje to na fakt, że historia cukinii nie jest do końca rozpoznana i można tylko się domyślać gdzie to warzywo miało swoje rodowite korzenie. Cukinia szybko podbiła serca Europejczyków i się rozpowszechniła, szczególnie na terenach Zachodniej i Południowej Europy. Wygląd cukinii i po czym poznać dojrzałe warzywo? Cukinia jest odmianą dyni zwyczajnej. Jako warzywo dyniowate również posiada kilka swoich odmian, z których najpopularniejsza jest cukinia zielona. Cukinia po dojrzeniu sięga długości od 15 nawet do 20 i czasami więcej centymetrów. Posiada ciemnozieloną oraz cętkowaną skórę. W przeciwieństwie do dyni cukinie charakteryzują się wydłużonym kształtem, przypominającym przerośniętego długiego ogórka zielonego. Cukinia charakteryzuje się delikatnym smakiem.
Możliwości zastosowania cukinii rosną wraz z pomysłowością osób eksperymentujących w kuchni. Obecnie ciężko znaleźć rodzaj dania, w którym cukinia nie może występować. Przede wszystkim można podawać ją w każdej postaci: surowej, smażonej, duszonej, a także marynowanej. Z cukinii można robić sałatki, dodawać do sosów, makaronów oraz mięs. Jest idealnym składnikiem domowego lecza. Cukinia również może zastąpić ziemniaki w przypadku tradycyjnych placków ziemniaczanych. Placki ze startej cukinii będą nie tylko zdrowsze, ale także mniej kaloryczne i bardziej delikatniejsze w smaku.
Cukinia ze względu na swoje wartości odżywcze zalecana jest do stosowania w wielu dietach, nie tylko odchudzających, ale także do poprawienia samopoczucia i koncentracji. Jej największymi walorami jest dość wysoka zawartość potasu, żelaza oraz wapnia. Ponadto w cukinii znajduje się cenny karoten oraz witaminy takie jak B1, B2, C oraz PP. Te zielone warzywa również mają działanie odkwaszające, dlatego warto dodawać je do wielu posiłków. Można nawet ją zmiksować i dodawać do zagęszczenia różnych sosów, a tym samym dorzucając do przepisu cenne witaminy i mikroelementy. Warto wiedzieć, że cukinia mimo zielonej skóry nie kumuluje w swoim miąższu żadnych metali ciężkich. Gdy zakupi się świeżą cukinię, należy ją trzymać w lodówce tylko maksymalnie trzy dni. Kolejne dni trzymania warzywa w chłodnym miejscu kończy się utratą wszystkich wartości odżywczych.
Porcja: 85g Kalorie: 15 kcl
Błonnik pokarmowy1,1 g
z cukrów13 kcal
z białek2 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość8,16E-05 g
Objętość89 g/m3
Food folate1,3E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,0065 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,036 μg
Tłuszcz0,085 g
Tłuszcze nasycone0,018 μg
Węglowodany3,5 g
Total Folate1,3E-05 μg
Cukier1,4 g
Białko0,817 g
Tryptofan0,0072 g
Treonina0,02 g
Izoleucyna0,029 g
Leucine0,048 g
Lysine0,045 g
Metionina0,012 g
Cystyna0,0086 g
Fenyloalanina0,028 g
Tyrosine0,022 g
Walina0,037 g
Arginina0,034 g
Histydyna0,018 g
Alanina0,043 g
Kwas asparaginowy0,099 g
Kwas glutaminowy0,087 g
Glicyna0,031 g
Prolina0,026 g
Seryna0,033 g
A2,4E-05 μg
B13,6E-05 mg
C0,0034 mg
B66,3E-05 mg
E0,000102 mg
B30,000367 mg
B120 μg
B23,5E-05 mg
B50,000188 μg
B90 μg
K3,6E-06 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0,0014 μg
A(IU)471 IU
Bete-karoten0,000284 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,022 mg
Omega-60,014 mg
Fosfor0,026 mg
Magnez0,014 mg
Potas0,196 mg
Sód0,122 μg
Wapń0,013 mg
Żelazo0,000404 mg
Cynk0,000174 mg
Mangan0,000184 μg
Miedź5,9E-05 μg
Selen2E-07 μg
Cholesterol0 μg
Objętość(ml)0 ml