Seler

nazwa

Selery zwyczajne są roślinami jednorocznymi należącymi do rodziny selerowatych. Częścią jadalną jest zarówno gruby, bulwiasty i spichrzowy korzeń, jak i też liczne i zazwyczaj pierzaste liście.

Historia

Seler uprawiano już 900 lat przed naszą erą w rejonach położonych nad Morzem Śródziemnym. Starożytni Grecy używali nasion selera do walki z grypą i wszelkimi przeziębieniami. Natomiast Rzymianie bardzo cenili sobie wartości odżywcze selera i to właśnie we Włoszech na długo zadomowiło się to warzywo. I to również tu w XVII wieku, w procesie nieustannych prób, zmodyfikowano roślinę na tyle, że udało się pozbyć niechcianej goryczy w smaku.

Pochodzenie

Naturalnym regionem upraw selera jest przede wszystkim basen Morza Śródziemnego, kraje Europy Zachodniej i Środkowej, a także obszary Zachodniej Azji. Ponadto seler można spotkać w Afryce Południowej, Etiopii jak i w krajach Ameryki Południowej.

Zastosowanie

Seler, głównie w postaci gotowanej, jest składnikiem włoszczyzny, na bazie której przyrządza się bulion oraz rosół. Warzywa pokrojone w kostkę mogą być świetnym składnikiem sałatek lub różnego rodzaju farszów do mięs, jajek czy też innych warzyw, takich jak papryki czy bakłażanu. Starty korzeń jest dobry do różnych zup jarzynowych, a także kremów warzywnych. Bardzo popularne jest jedzenie ogonków liściowych, które wyśmienite są na surowo, a także po ugotowaniu. Ponadto doskonale łączą się one z ananasem w różnych sałatkach owocowych lub mięsnych. Liście traktuje się jak natkę pietruszki, jednak są one silniej aromatyczne, dlatego nie należy przesadzać z ich ilością.

Świeżość

Kupowany seler razem z nacią powinien być żywo zielony, a listki nie mogą być zwiędnięte. Sam korzeń ma lekko szary lub żółtawy odcień, ale musi być odpowiednio twardy i pozbawiony wszelkich uszkodzeń, które wskazywałyby na ingerencję szkodników.

Właściwości

Seler jest niezastąpionym magazynem witamin i składników odżywczych, naukowcy dowiedli, że zawarte jest w nim aż 86 odżywczych składników. Wśród witamin warto wymienić witaminę A, C, E, B oraz PP. Jeśli chodzi o samą witaminę C, to seler jest w nią dwukrotnie bardziej bogatszy niż niejeden cytrus. Warzywo posiada także w sobie kwas foliowy, magnez, żelazo, wapń, cynk, potas oraz fosfor, którego jest najwięcej. Seler polecany jest osobom przebywającym na diecie, ponieważ 100 gram warzywa posiada tylko 7 kalorii. Spożywanie selera może działać uspokajająco, odstresowująco oraz przeciwdepresyjnie. Warzywo posiada także właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne, a także oczyszczające, ponieważ zjedzenie selera oczyszcza organizm człowieka z toksyn. Warto pic sok z selera, chociaż jedną szklankę dziennie, ponieważ pomaga on w zachowaniu pięknej skóry i włosów. Dzięki temu warzywu można pozbyć się zapalenia dróg oddechowych.

Wartości odżywcze

Porcja: 156g Kalorie: 66 kcl

Błonnik pokarmowy2.8   g

z cukrów55 kcal

z białek6.5 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość0.00010296 g

Objętość237 g/m3

Food folate1.2E-05   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.09   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.231   μg

Tłuszcz0.468   g

Tłuszcze nasycone0.123   μg

Węglowodany14   g

Total Folate1.2E-05   μg

Cukier2.5   g

Białko2.3   g

A0   μg

B17.8E-05   mg

C0.012   mg

B60.000257   mg

E0.000562   mg

B30.0011   mg

B120   μg

B29.4E-05   mg

B50.000549   μg

B90   μg

K6.4E-05   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna1.6E-06   μg

A(IU)0   IU

Bete-karoten0 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30 mg

Omega-60.231 mg

Fosfor0.179   mg

Magnez0.031   mg

Potas0.468   mg

Sód0.156   μg

Wapń0.067   mg

Żelazo0.0011   mg

Cynk0.000515   mg

Mangan0.000246   μg

Miedź0.000109   μg

Selen1.1E-06   μg

Cholesterol0   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %