ßßß
Selery zwyczajne są roślinami jednorocznymi należącymi do rodziny selerowatych. Częścią jadalną jest zarówno gruby, bulwiasty i spichrzowy korzeń, jak i też liczne i zazwyczaj pierzaste liście.
Seler uprawiano już 900 lat przed naszą erą w rejonach położonych nad Morzem Śródziemnym. Starożytni Grecy używali nasion selera do walki z grypą i wszelkimi przeziębieniami. Natomiast Rzymianie bardzo cenili sobie wartości odżywcze selera i to właśnie we Włoszech na długo zadomowiło się to warzywo. I to również tu w XVII wieku, w procesie nieustannych prób, zmodyfikowano roślinę na tyle, że udało się pozbyć niechcianej goryczy w smaku.
Naturalnym regionem upraw selera jest przede wszystkim basen Morza Śródziemnego, kraje Europy Zachodniej i Środkowej, a także obszary Zachodniej Azji. Ponadto seler można spotkać w Afryce Południowej, Etiopii jak i w krajach Ameryki Południowej.
Seler, głównie w postaci gotowanej, jest składnikiem włoszczyzny, na bazie której przyrządza się bulion oraz rosół. Warzywa pokrojone w kostkę mogą być świetnym składnikiem sałatek lub różnego rodzaju farszów do mięs, jajek czy też innych warzyw, takich jak papryki czy bakłażanu. Starty korzeń jest dobry do różnych zup jarzynowych, a także kremów warzywnych. Bardzo popularne jest jedzenie ogonków liściowych, które wyśmienite są na surowo, a także po ugotowaniu. Ponadto doskonale łączą się one z ananasem w różnych sałatkach owocowych lub mięsnych. Liście traktuje się jak natkę pietruszki, jednak są one silniej aromatyczne, dlatego nie należy przesadzać z ich ilością.
Kupowany seler razem z nacią powinien być żywo zielony, a listki nie mogą być zwiędnięte. Sam korzeń ma lekko szary lub żółtawy odcień, ale musi być odpowiednio twardy i pozbawiony wszelkich uszkodzeń, które wskazywałyby na ingerencję szkodników.
Seler jest niezastąpionym magazynem witamin i składników odżywczych, naukowcy dowiedli, że zawarte jest w nim aż 86 odżywczych składników. Wśród witamin warto wymienić witaminę A, C, E, B oraz PP. Jeśli chodzi o samą witaminę C, to seler jest w nią dwukrotnie bardziej bogatszy niż niejeden cytrus. Warzywo posiada także w sobie kwas foliowy, magnez, żelazo, wapń, cynk, potas oraz fosfor, którego jest najwięcej. Seler polecany jest osobom przebywającym na diecie, ponieważ 100 gram warzywa posiada tylko 7 kalorii. Spożywanie selera może działać uspokajająco, odstresowująco oraz przeciwdepresyjnie. Warzywo posiada także właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne, a także oczyszczające, ponieważ zjedzenie selera oczyszcza organizm człowieka z toksyn. Warto pic sok z selera, chociaż jedną szklankę dziennie, ponieważ pomaga on w zachowaniu pięknej skóry i włosów. Dzięki temu warzywu można pozbyć się zapalenia dróg oddechowych.
Porcja: 156g Kalorie: 66 kcl
Błonnik pokarmowy2,8 g
z cukrów55 kcal
z białek6,5 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość0,00010296 g
Objętość237 g/m3
Food folate1,2E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,09 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,231 μg
Tłuszcz0,468 g
Tłuszcze nasycone0,123 μg
Węglowodany14 g
Total Folate1,2E-05 μg
Cukier2,5 g
Białko2,3 g
A0 μg
B17,8E-05 mg
C0,012 mg
B60,000257 mg
E0,000562 mg
B30,0011 mg
B120 μg
B29,4E-05 mg
B50,000549 μg
B90 μg
K6,4E-05 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna1,6E-06 μg
A(IU)0 IU
Bete-karoten0 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30 mg
Omega-60,231 mg
Fosfor0,179 mg
Magnez0,031 mg
Potas0,468 mg
Sód0,156 μg
Wapń0,067 mg
Żelazo0,0011 mg
Cynk0,000515 mg
Mangan0,000246 μg
Miedź0,000109 μg
Selen1,1E-06 μg
Cholesterol0 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %