Seler naciowy

nazwa

Seler naciowy

Seler należy do rodziny selerowatych. Roślinę ozdabiają pierzaste liście, a jej łodyga osiąga do 1 m wysokości. Seler jest uprawiany w wielu częściach świata. Rośnie też na dziko, głównie w Azji, Afryce i Europie. W takiej postaci występuje również w Polsce, ale tylko na wyspie Uznam. Seler posiada wiele korzystnych właściwości. Dzięki temu, jest powszechnie wykorzystywany w kulinariach, medycynie i urodzie.

Historia

Przyjmuje się, że seler pochodzi z obszarów basenu Morza Śródziemnego. Historyczne dokumenty ukazują, że seler był uprawiany w celach leczniczych już w 850 roku p.n.e. Starożytna medycyna wykorzystywała seler ze względu na jego zawartość olejków eterycznych. Ajurwedyjscy lekarze stosowali tą roślinę w leczeniu przeziębienia, grypy, retencji wody, złego trawienia, zapalenia stawów, a także dolegliwości wątroby i śledziony. W starożytnej Grecji, seler był uważany za świętą roślinę, którą zwycięzcy igrzysk Nemean nosili dumnie na swoich głowach. Rzymianie używali selera głównie w kulinariach. Ale uważali też, że jest to roślina, która przynosi pecha. Uprawa selera rozpoczęła się w XVII wieku, we Włoszech.

Przygotowanie

  • Przygotować seler, ostry nóż szefa kuchni (najlepiej nóż Santoku) i ewentualnie obierak do warzyw.
  • Delikatnie oderwać poszczególne łodygi, odchylając je od całości.
  • Oczyścić i przyciąć łodygi. Wystarczy opłukać łodygi pod zimną wodą bieżącą, aby usunąć brud i zanieczyszczenia. Następnie, odciąć białą część u nasady każdej łodygi.
  • (Można też obrać łodygi. W przyrządzaniu delikatnych potraw, włóknista skóra selera może lekko pogorszyć jakość smaku. Przy pomocy obieraka do warzyw, obierać skórę, przesuwając obierak od wierzchu do nasady łodygi.)
  • Pokroić seler na duże kawałki, które można wykorzystać jak składnik sosów lub gulaszów. Korzystając z noża szefa kuchni, pociąć łodygi na 2-3 cm kawałki. W przypadku sałatek, seler należy pokroić na drobniejsze części.
  • Kroić tylko samą łodygę do miejsca, gdzie zaczyna rozgałęziać się na liściastą część rośliny.
  • Seler można też posiekać. Używając czubka noża, ciąć łodygi wzdłuż, uzyskując cienkie paski. Paski mogą być ze sobą zrośnięte z jednej strony, albo całkowicie od siebie oddzielone. Następnie, posiekać je na małe kosteczki. Można też pokroić paski na dłuższe kawałki (ok. 3 cm). Będą się świetnie nadawać do zup lub sałatek.

Zastosowanie

  • Wypełnić wnętrze łodygi masłem orzechowym i posypać rodzynkami – pyszna przekąska.
  • Wypełnić wnętrze łodygi serkiem do smarowania i posypać papryką – zdrowa przekąska.
  • Duszenie selera z dodatkiem mieszanki ulubionych ziół stworzy świetną przystawkę.
  • Główny składnik w selerowej salsie.
  • Podkreśla chrupkość tacos.
  • Znakomicie współgra ze szpinakiem i tuńczykiem.
  • Nadaje lekkiej chrupkości w gulaszu i wzbogaca jego wartości odżywcze.
  • Posiekana łodyga selera jest świetnym dodatkiem do dipów.
  • Rzucie selera pomaga oczyścić zęby i jamę ustną.
  • Świeżo posiekany seler najlepiej wykorzystać natychmiast. W przeciwnym razie, po upływie kilku godzin jego zawartość składników odżywczych doświadczy drastycznego spadku.
  • Gotowanie na parze zachowa nie tylko prawidłowy smak selera, ale także większość składników odżywczych (nawet do 99% całej zawartości).

Jak kupować

Kupując seler, warto szukać jędrnych główek z łodygami o jasnozielonej lub żółto-zielonej barwie. Im ciemniejszy kolor, tym smak selera jest bardziej intensywny. Unikać zbyt włóknistych okazów, albo takich z brązowymi plamami. Łodygi powinny mieć taką samą długość, a liście powinny być świeże.

Przechowywanie

Seler wykazuje tendencje do szybkiego więdnięcia. Wystarczy kilka dni, aby utracił świeżość. Seler najlepiej przechowywać w lekko otwartej, plastikowej torbie, albo w plastikowej torbie perforowanej. Tym sposobem, roślina utrzyma wilgoć i będzie mogła swobodnie oddychać. Właściwie przechowywany, seler przetrwa w lodówce nawet do 10 dni.

Można przywrócić świeżość owiędłym łodygom. Wystarczy odciąć końce i wstawić łodygi (odciętą stroną w dół) do szklanki z wodą. Umieścić w lodówce.

Wartości odżywcze

Porcja: 40g Kalorie: 6,4 kcl

Błonnik pokarmowy0,64   g

z alkoholu0 kcal

Gęstość2,04E-05 g

Objętość79 g/m3

Food folate1,4E-05   μg

Tłuszcze jednonienasycone0,013   μg

Tłuszcze wielonienasycone0,032   μg

Tłuszcz0,068   g

Tłuszcze nasycone0,017   μg

Węglowodany1,2   g

Total Folate1,4E-05   μg

Sacharoza0,044   g

Skrobia0   g

Glukoza0,22   g

Maltoza0   g

Fruktoza0,204   g

Galaktoza0,264   g

Cukier0,732   g

Białko0,276   g

Tryptofan0,0036   g

Treonina0,008   g

Izoleucyna0,0084   g

Leucine0,013   g

Lysine0,011   g

Metionina0,002   g

Cystyna0,0016   g

Fenyloalanina0,008   g

Tyrosine0,0036   g

Walina0,011   g

Arginina0,008   g

Histydyna0,0048   g

Alanina0,0092   g

Kwas asparaginowy0,047   g

Kwas glutaminowy0,036   g

Glicyna0,0084   g

Prolina0,0072   g

Seryna0,008   g

A8,8E-06   μg

B18,4E-06   mg

C0,0012   mg

B63E-05   mg

E0,000108   mg

Beta-Tocopherol0 μg

Gamma-tocopherol0 μg

Delta-tocopherol0 μg

B30,000128   mg

B120   μg

B22,3E-05   mg

B59,8E-05   μg

B90   μg

K1,2E-05   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0,000113   μg

A(IU)180   IU

Bete-karoten0,000108 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30 mg

Omega-60,032 mg

Fosfor0,0096   mg

Magnez0,0044   mg

Potas0,104   mg

Sód0,032   μg

Wapń0,016   mg

Żelazo8E-05   mg

Cynk5,2E-05   mg

Fluor1,6E-06   μg

Mangan4,1E-05   μg

Miedź1,4E-05   μg

Selen1,6E-07   μg

Cholesterol0   μg

Fitosterol0,0024   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %