ßßß
Seler należy do rodziny selerowatych. Roślinę ozdabiają pierzaste liście, a jej łodyga osiąga do 1 m wysokości. Seler jest uprawiany w wielu częściach świata. Rośnie też na dziko, głównie w Azji, Afryce i Europie. W takiej postaci występuje również w Polsce, ale tylko na wyspie Uznam. Seler posiada wiele korzystnych właściwości. Dzięki temu, jest powszechnie wykorzystywany w kulinariach, medycynie i urodzie.
Przyjmuje się, że seler pochodzi z obszarów basenu Morza Śródziemnego. Historyczne dokumenty ukazują, że seler był uprawiany w celach leczniczych już w 850 roku p.n.e. Starożytna medycyna wykorzystywała seler ze względu na jego zawartość olejków eterycznych. Ajurwedyjscy lekarze stosowali tą roślinę w leczeniu przeziębienia, grypy, retencji wody, złego trawienia, zapalenia stawów, a także dolegliwości wątroby i śledziony. W starożytnej Grecji, seler był uważany za świętą roślinę, którą zwycięzcy igrzysk Nemean nosili dumnie na swoich głowach. Rzymianie używali selera głównie w kulinariach. Ale uważali też, że jest to roślina, która przynosi pecha. Uprawa selera rozpoczęła się w XVII wieku, we Włoszech.
Kupując seler, warto szukać jędrnych główek z łodygami o jasnozielonej lub żółto-zielonej barwie. Im ciemniejszy kolor, tym smak selera jest bardziej intensywny. Unikać zbyt włóknistych okazów, albo takich z brązowymi plamami. Łodygi powinny mieć taką samą długość, a liście powinny być świeże.
Seler wykazuje tendencje do szybkiego więdnięcia. Wystarczy kilka dni, aby utracił świeżość. Seler najlepiej przechowywać w lekko otwartej, plastikowej torbie, albo w plastikowej torbie perforowanej. Tym sposobem, roślina utrzyma wilgoć i będzie mogła swobodnie oddychać. Właściwie przechowywany, seler przetrwa w lodówce nawet do 10 dni.
Można przywrócić świeżość owiędłym łodygom. Wystarczy odciąć końce i wstawić łodygi (odciętą stroną w dół) do szklanki z wodą. Umieścić w lodówce.
Porcja: 40g Kalorie: 6,4 kcl
Błonnik pokarmowy0,64 g
z alkoholu0 kcal
Gęstość2,04E-05 g
Objętość79 g/m3
Food folate1,4E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,013 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,032 μg
Tłuszcz0,068 g
Tłuszcze nasycone0,017 μg
Węglowodany1,2 g
Total Folate1,4E-05 μg
Sacharoza0,044 g
Skrobia0 g
Glukoza0,22 g
Maltoza0 g
Fruktoza0,204 g
Galaktoza0,264 g
Cukier0,732 g
Białko0,276 g
Tryptofan0,0036 g
Treonina0,008 g
Izoleucyna0,0084 g
Leucine0,013 g
Lysine0,011 g
Metionina0,002 g
Cystyna0,0016 g
Fenyloalanina0,008 g
Tyrosine0,0036 g
Walina0,011 g
Arginina0,008 g
Histydyna0,0048 g
Alanina0,0092 g
Kwas asparaginowy0,047 g
Kwas glutaminowy0,036 g
Glicyna0,0084 g
Prolina0,0072 g
Seryna0,008 g
A8,8E-06 μg
B18,4E-06 mg
C0,0012 mg
B63E-05 mg
E0,000108 mg
Beta-Tocopherol0 μg
Gamma-tocopherol0 μg
Delta-tocopherol0 μg
B30,000128 mg
B120 μg
B22,3E-05 mg
B59,8E-05 μg
B90 μg
K1,2E-05 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0,000113 μg
A(IU)180 IU
Bete-karoten0,000108 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30 mg
Omega-60,032 mg
Fosfor0,0096 mg
Magnez0,0044 mg
Potas0,104 mg
Sód0,032 μg
Wapń0,016 mg
Żelazo8E-05 mg
Cynk5,2E-05 mg
Fluor1,6E-06 μg
Mangan4,1E-05 μg
Miedź1,4E-05 μg
Selen1,6E-07 μg
Cholesterol0 μg
Fitosterol0,0024 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %