ßßß
Do czasów Średniowiecza, rodzynki były uważane za drugi najlepszy, a zarazem niezwykle cenny słodzik. (Pierwszym był miód.) Co więcej, w starożytnym Rzymie, rodzynki zyskały tak ogromną wartość, że za dwa pełne słoiki tych słodkości można było nabyć własnego niewolnika. Jak powszechnie wiadomo, rodzynki to suszone, słodkie winogrona, które zostały wystawione na działanie promieni słonecznych. Największym, światowym dostawcą rodzynek są Stany Zjednoczone, a dokładniej - stan Kalifornia. Wszystko zaczęło się podczas ogromnej suszy kalifornijskiej w 1983 roku, gdy winogrona, dosłownie, ulegały wysuszeniu wisząc jeszcze na winorośli. Farmerzy, chcąc odzyskać chociaż część zysków, jakie przyniosłoby im winobranie, postanowili sprzedawać wysuszone winogrona jako ‘peruwiańskie przysmaki’, co zaowocowało nową dziedziną w kalifornijskim handlu.
Jak już wspomnieliśmy, rodzynki powstają na skutek wysuszenia winogron przez ich ekspozycję na silne światło słoneczne. Metoda ta jest praktykowana w większości winiarnii. Aczkolwiek, czasami otrzymuje się rodzynki poprzez mechaniczne odwadnianie. Na słońcu, winogrona schną około 2-4 tygodni. Następnie są sortowane, czyszczone i pakowane. Niektóre rodzynki posiadają złotą barwę, za sprawą działania dwutlenku siarki.
Rodzynki możemy podzielić na dwa główne typy – nasienne i beznasienne. Rodzynki nasienne uzyskujemy za pomocą winogron z nasionami, z których owe nasiona zostały usunięte przed lub po procesie wysuszania. Z kolei, rodzynki beznasienne otrzymujemy z winogron, które nie zawierają nasion.
Jeśli rodzynki skleiły się ze sobą, umieścić je na durszlaku i spłukać ciepłą wodą, a następnie delikatnie oddzielić palcami. W stosunku do masy, rodzynki zawierają w sobie taką samą ilość żelaza, jak ugotowana fasola suszona lub mielone mięso wołowe. W większości przepisów, można używać dowolnych typów rodzynek, chyba, że przepis wymaga konkretnego rodzaju. W sumie, nawet wtedy można zastosować inne rodzynki, ale wówczas smak potrawy może być zupełnie inny. Podczas kupowania rodzynek, osoby wykazujące alergię na siarczyny powinny zapoznać się z etykietą, ponieważ niektóre rodzaje zawierają dwutlenek siarki, przykładowo - rodzynki złote. Twarde rodzynki można zmiękczyć umieszczając je w miseczce ciepłej wody lub w mikrofalówce na okres 10-15 sekund. Korzystanie ze słoika rodzynek zamoczonych w rumie, brandy lub likierze, doda ekstra głębi do przyrządzanych wypieków. Podczas siekania rodzynek, warto najpierw nagrzać ostrze noża, aby krojenie szło sprawnie i gładko. Jeśli korzystamy z blendera, najlepiej wykorzystać zamrożone rodzynki. Jeżeli przepis wymaga siekanych rodzynek, lepiej zastąpić je całymi rodzynkami korynckimi. Ich maleńkie rozmiary są podobne do rozmiaru posiekanych rodzynek, a do tego odznaczają się słodszym smakiem. Rodzynki warto spulchnić przed użyciem, aby pozostały soczyste, zapewniając najwyższy poziom słodyczy i przyjemnego aromatu. Wystarczy umieścić rodzynki w misce i zalać wrzącą wodą. Po 10-15 minutach należy rodzynki wyciągnąć z wody i wysuszyć. Jeśli chcemy, aby smak był silniejszy, możemy zanurzyć je w gorącym soku owocowym, albo we wrzątku z dodatkiem rumu. Rodzynki stanowią smaczny dodatek do wszystkich rodzajów słodyczy. Aczkolwiek, wspaniale się też komponują z kapustą, ciemno-zielonymi warzywami liściastymi, takimi jak szpinak, boćwina, kapusta włoska i brokuły, a także sałatkami, kuskusem, makaronami, sosami, rumem, pomarańczowymi likierami oraz winem.
Podczas zakupów, ciężko określić, czy rodzynki są dostatecznie świeże. Opakowania nie są przeźroczyste i często leżą ciasno obok siebie – co, poniekąd daje wyobrażenie tego, jak świeży może być ten produkt. Warto wybierać paczuszki, które poddają się naciskowi naszej dłoni. Dobrym pomysłem jest również wstrząśnięcie opakowaniem – jeśli odgłos dobiegający z wewnątrz jest zbyt głośny, oznacza to, że rodzynki są za bardzo wysuszone. Prawidłowe przechowywanie rodzynek sprowadza się do umieszczenia ich w szczelnie zamkniętym pojemniku lub plastikowej torbie, a następnie umieszczenie w chłodnym i ciemnym miejscu. Okres przydatności rodzynek wynosi około miesiąca. Po tym czasie, rodzynki zaczynają wysychać, ciemnieć i tracić cenne witaminy. Najlepszym rozwiązaniem jest lodówka. Jeśli umieścimy rodzynki w szczelnie zamkniętym pojemniku i włożymy do lodówki – przetrwają nawet rok czasu.
Porcja: 3g Kalorie: 9 kcl
Błonnik pokarmowy0,145 g
z cukrów8,5 kcal
z białek0,3 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość2,1E-06 g
Objętość4,3 g/m3
Food folate1,1E-07 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,00092 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,0033 μg
Tłuszcze nasycone0,0039 μg
Węglowodany2,4 g
Total Folate1,1E-07 μg
Skrobia0,081 g
Glukoza0,832 g
Maltoza0 g
Fruktoza0,89 g
Galaktoza0 g
Cukier1,8 g
Białko0,09 g
Tryptofan0,0015 g
Treonina0,0023 g
Izoleucyna0,0017 g
Leucine0,0029 g
Lysine0,0025 g
Metionina0,00063 g
Cystyna0,00057 g
Fenyloalanina0,002 g
Tyrosine0,00036 g
Walina0,0025 g
Arginina0,012 g
Histydyna0,0022 g
Alanina0,0032 g
Kwas asparaginowy0,0033 g
Kwas glutaminowy0,0049 g
Glicyna0,0024 g
Prolina0,0076 g
Seryna0,0021 g
B12,3E-06 mg
B66,9E-06 mg
Beta-Tocopherol0 μg
Gamma-tocopherol1,2E-06 μg
Delta-tocopherol0 μg
B33E-05 mg
B120 μg
B25E-06 mg
B52,8E-06 μg
B90 μg
K1,1E-07 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0 μg
A(IU)0 IU
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,00076 mg
Omega-60,0026 mg
Cynk7,2E-06 mg
Fluor7E-06 μg
Mangan8,7E-06 μg
Miedź9,5E-06 μg
Selen1,9E-08 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %