ßßß
Rum jest alkoholem produkowanym z trzciny cukrowej lub jej pochodnych. Na smak, jakość, kolor i lepkość rumu wpływa wiele czynników. Należą do nich surowce fermentacyjne, metody fermentacji i destylacji, proces dojrzewania i jakość użytej wody. Często też miesza się różne gatunki alkoholi z trzciny cukrowej w celu uzyskania końcowego produktu.
Rum pochodzi z wysp karaibskich. Po raz pierwszy wyprodukowany na początku XVII wieku, rum bardzo szybko stał się gorącym towarem handlowym. W dzisiejszych czasach, większość światowej produkcji tego trunku odbywa się w Puerto Rico i na Wyspach Dziewiczych.
W większości, podczas procesu dojrzewania, rum barwi się na złoty lub bursztynowy odcień. Niektóre gorzelnie wykorzystują palony cukier, aby nadać trunkowi lepszą spójność kolorystyczną. Wiele ciemnych odmian rumu uzyskuje swój bogaty kolor przez dodanie karmelu lub melasy. Podczas produkcji często stosuje się unikalną metodę mieszania, zwaną metodą Solera. Polega ona na dodaniu świeżej partii rumu do beczek, w których leżakuje jego dużo starszy krewniak. Po upływie wielu lat, połączenie tych dwóch rodzajów tworzy kompleksową mieszankę, określaną jako „symfonia dźwięków i smaków”.
Rum powinien być przechowywany w chłodnym i suchym miejscu, z dala od światła. Najlepsze miejsca to spiżarnia lub piwnica. Alkohol paruje szybciej niż woda, a jego właściwości maleją z upływem czasu. Dlatego, po otwarciu butelki, zawsze należy ją szczelnie zamknąć, jeśli nie jest w użyciu.
Porcja: 28g Kalorie: 0,065 kcl
Błonnik pokarmowy0 g
z cukrów0 kcal
z alkoholu0,065 kcal
Gęstość9,5E-07 g
Objętość30 g/m3
Food folate0 μg
Tłuszcze jednonienasycone0 μg
Tłuszcze wielonienasycone0 μg
Tłuszcz0 g
Tłuszcze nasycone0 μg
Węglowodany0 g
Total Folate0 μg
Cukier0 g
Białko0 g
Tryptofan0 g
Treonina0 g
Izoleucyna0 g
Leucine0 g
Lysine0 g
Metionina0 g
Cystyna0 g
Fenyloalanina0 g
Tyrosine0 g
Walina0 g
Arginina0 g
Histydyna0 g
Alanina0 g
Kwas asparaginowy0 g
Kwas glutaminowy0 g
Glicyna0 g
Prolina0 g
Seryna0 g
Hydroksyprolina0 g
A0 μg
B12,2E-06 mg
C0 mg
B60 mg
E0 mg
B30 mg
B120 μg
B20 mg
B50 μg
B90 μg
K0 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0 μg
A(IU)0 IU
Bete-karoten0 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30 mg
Omega-60 mg
Fosfor0,0014 mg
Magnez0 mg
Potas0,00056 mg
Sód0,00028 μg
Wapń0 mg
Żelazo3,4E-05 mg
Cynk2E-05 mg
Fluor2,5E-06 μg
Mangan5E-06 μg
Miedź1,4E-05 μg
Selen0 μg
Cholesterol0 μg
Objętość(ml)0 ml
Procent masy0 %