Ananas

nazwa

Historia

Ananasy, czyli owoce, które swoim wyglądem przypominają brązowo-zieloną szyszkę znalazły się w Europie dzięki wyprawom Krzysztofa Kolumba. Wyprawa żeglarzy na ziemie Południowej Ameryki w 1493 roku spowodowała, że Europejczycy po raz pierwszy zetknęli się z ananasem jeszcze pod rodzimą nazwą „nana”. Słowo, które pochodzi z plemienia Guarani, oznaczało pachnący owoc. Gdy Portugalczykom udało się przywieźć ananasy swojemu królowi Karolowi V, owoce niestety nie były już świeże i zraziły władcę swoim specyficznym zapachem. Podróżnicy przekonani o słodkim smaku świeżego owocu postanowili go przesiedlić na bliższe tereny. Pierwszymi terenami z kontrolowaną uprawą ananasa były Indie, Madagaskar oraz Jawa. Dopiero wiek później ananas trafił do Holandii, dzięki ogrzewanym inspektom. W polskich szklarniach ananasy zaczęto uprawiać w XVIII wieku dzięki Stanisławowi Poniatowskiemu. Mimo, że smak owocu szklarniowego bardzo odbiegał od smaku ananasów z dawnej ziemi brazylijskiej, bogacze, którym wypadało mieć ten przysmak na stołach, maczali plastry w słodkim winie w celu poprawienia walorów smakowych. Rewolucja przemysłowa przyniosła również sporo korzyści w kwestii przyspieszenia transportu ananasów z ziem o klimacie sprzyjającemu rozrostowi.

Pochodzenie

Obecnie ananasy uprawia się na Wybrzeżu Kości Słoniowej, w Kenii, a także w Afryce Południowej. Owoce również mogą być importowane z Hawajów, a nawet z Antyli. W Europie można kupić świeże owoce przez cały rok. Największy import notuje się na sezon zimowy od października do maja. W tym czasie na półkuli południowej panuje pełnia sezonu letniego, przez co ananasy dojrzewają w pełnym słońcu.

Zastosowanie ananasów

Ananasy najlepiej spożywa się, jeśli są świeże. Wtedy posiadają słodki, charakterystyczny smak. Można je przechowywać w lodówce przez okres nie dłuższy niż kilka dni. Oprócz surowych owoców dostępne są również ananasy kandyzowane oraz zalewane słodkim syropem i zamykane w puszce konserwowej. Owoce wykorzystywane do przekąsek, deserów, ciast, sałatek a także jako dodatek do mięs. Często proponuje się osobom walczącym z nadwagą by zjadły plasterek owocu. Posiadają one bardzo dużo wody, powodując uczucie sytości.

Jak poznać świeżość ananasów

Dojrzałość ananasa sprawdza się poprzez wyciąganie środkowego liścia, jeśli daje się on wyrwać bezproblemowo - owoc jest idealny do spożycia.

Właściwości odżywcze

Najważniejsze składniki ananasów i ich wpływ na zdrowie Poza tym, że ananasy posiadają bardzo dużo wody, nie są kaloryczne i mają mało tłuszczu, w ich miąższu kryje się cały szereg cennych składników odżywczych. Wśród witamin wyróżnia się między innymi witaminę A, B, C, PP, a także bardzo ważne żelazo. Istotnym składnikiem jest również bromelia, czyli enzym pochłaniający tysiąc razy więcej protein niż sam waży. Dzięki temu składnikowi rozkład białka jest łatwiejszy, a przemiana materii szybsza. Dlatego spośród owoców ananas stanowi jeden z głównych składników w terapiach odchudzających. Ponadto spożywanie tych owoców może przynieść ulgę podczas bólu gardła, chorób wieńcowych oraz w przypadku przekrwienia zatok. Dzięki dużej ilości wody i zawartych mikroelementów ananas pomaga w pozbyciu się infekcji dróg moczowych. Kobietom w ciąży nie zaleca się jeść ananasów, jeśli istnieje podejrzanie, że owoce są niedojrzałe.

Wartości odżywcze

Porcja: 165g Kalorie: 80 kcl

Błonnik pokarmowy2,3   g

z cukrów76 kcal

z białek3 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość0,0001155 g

Objętość237 g/m3

Food folate2,6E-05   μg

Tłuszcze jednonienasycone0,021   μg

Tłuszcze wielonienasycone0,066   μg

Tłuszcz0,198   g

Tłuszcze nasycone0,015   μg

Węglowodany21   g

Total Folate2,6E-05   μg

Sacharoza9,4   g

Skrobia0   g

Glukoza2,9   g

Maltoza0   g

Fruktoza3,4   g

Galaktoza0   g

Cukier16   g

Białko0,891   g

Tryptofan0,0083   g

Treonina0,031   g

Izoleucyna0,031   g

Leucine0,04   g

Lysine0,043   g

Metionina0,02   g

Cystyna0,023   g

Fenyloalanina0,035   g

Tyrosine0,031   g

Walina0,04   g

Arginina0,031   g

Histydyna0,017   g

Alanina0,054   g

Kwas asparaginowy0,2   g

Kwas glutaminowy0,13   g

Glicyna0,04   g

Prolina0,028   g

Seryna0,058   g

A5E-06   μg

B10,00013   mg

C0,067   mg

B60,000183   mg

E3,3E-05   mg

Beta-Tocopherol0 μg

Gamma-tocopherol0 μg

Delta-tocopherol0 μg

B30,000812   mg

B120   μg

B25,2E-05   mg

B50,000343   μg

B90   μg

K1,2E-06   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0   μg

A(IU)92   IU

Bete-karoten5,5E-05 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30,028 mg

Omega-60,038 mg

Fosfor0,014   mg

Magnez0,02   mg

Potas0,188   mg

Sód0,0017   μg

Wapń0,021   mg

Żelazo0,000451   mg

Cynk0,000176   mg

Mangan0,0018   μg

Miedź0,000167   μg

Selen1,1E-07   μg

Cholesterol0   μg

Fitosterol0,0099   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %