ßßß
Ananasy, czyli owoce, które swoim wyglądem przypominają brązowo-zieloną szyszkę znalazły się w Europie dzięki wyprawom Krzysztofa Kolumba. Wyprawa żeglarzy na ziemie Południowej Ameryki w 1493 roku spowodowała, że Europejczycy po raz pierwszy zetknęli się z ananasem jeszcze pod rodzimą nazwą „nana”. Słowo, które pochodzi z plemienia Guarani, oznaczało pachnący owoc. Gdy Portugalczykom udało się przywieźć ananasy swojemu królowi Karolowi V, owoce niestety nie były już świeże i zraziły władcę swoim specyficznym zapachem. Podróżnicy przekonani o słodkim smaku świeżego owocu postanowili go przesiedlić na bliższe tereny. Pierwszymi terenami z kontrolowaną uprawą ananasa były Indie, Madagaskar oraz Jawa. Dopiero wiek później ananas trafił do Holandii, dzięki ogrzewanym inspektom. W polskich szklarniach ananasy zaczęto uprawiać w XVIII wieku dzięki Stanisławowi Poniatowskiemu. Mimo, że smak owocu szklarniowego bardzo odbiegał od smaku ananasów z dawnej ziemi brazylijskiej, bogacze, którym wypadało mieć ten przysmak na stołach, maczali plastry w słodkim winie w celu poprawienia walorów smakowych. Rewolucja przemysłowa przyniosła również sporo korzyści w kwestii przyspieszenia transportu ananasów z ziem o klimacie sprzyjającemu rozrostowi.
Obecnie ananasy uprawia się na Wybrzeżu Kości Słoniowej, w Kenii, a także w Afryce Południowej. Owoce również mogą być importowane z Hawajów, a nawet z Antyli. W Europie można kupić świeże owoce przez cały rok. Największy import notuje się na sezon zimowy od października do maja. W tym czasie na półkuli południowej panuje pełnia sezonu letniego, przez co ananasy dojrzewają w pełnym słońcu.
Ananasy najlepiej spożywa się, jeśli są świeże. Wtedy posiadają słodki, charakterystyczny smak. Można je przechowywać w lodówce przez okres nie dłuższy niż kilka dni. Oprócz surowych owoców dostępne są również ananasy kandyzowane oraz zalewane słodkim syropem i zamykane w puszce konserwowej. Owoce wykorzystywane do przekąsek, deserów, ciast, sałatek a także jako dodatek do mięs. Często proponuje się osobom walczącym z nadwagą by zjadły plasterek owocu. Posiadają one bardzo dużo wody, powodując uczucie sytości.
Dojrzałość ananasa sprawdza się poprzez wyciąganie środkowego liścia, jeśli daje się on wyrwać bezproblemowo - owoc jest idealny do spożycia.
Najważniejsze składniki ananasów i ich wpływ na zdrowie Poza tym, że ananasy posiadają bardzo dużo wody, nie są kaloryczne i mają mało tłuszczu, w ich miąższu kryje się cały szereg cennych składników odżywczych. Wśród witamin wyróżnia się między innymi witaminę A, B, C, PP, a także bardzo ważne żelazo. Istotnym składnikiem jest również bromelia, czyli enzym pochłaniający tysiąc razy więcej protein niż sam waży. Dzięki temu składnikowi rozkład białka jest łatwiejszy, a przemiana materii szybsza. Dlatego spośród owoców ananas stanowi jeden z głównych składników w terapiach odchudzających. Ponadto spożywanie tych owoców może przynieść ulgę podczas bólu gardła, chorób wieńcowych oraz w przypadku przekrwienia zatok. Dzięki dużej ilości wody i zawartych mikroelementów ananas pomaga w pozbyciu się infekcji dróg moczowych. Kobietom w ciąży nie zaleca się jeść ananasów, jeśli istnieje podejrzanie, że owoce są niedojrzałe.
Porcja: 165g Kalorie: 80 kcl
Błonnik pokarmowy2,3 g
z cukrów76 kcal
z białek3 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość0,0001155 g
Objętość237 g/m3
Food folate2,6E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,021 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,066 μg
Tłuszcz0,198 g
Tłuszcze nasycone0,015 μg
Węglowodany21 g
Total Folate2,6E-05 μg
Sacharoza9,4 g
Skrobia0 g
Glukoza2,9 g
Maltoza0 g
Fruktoza3,4 g
Galaktoza0 g
Cukier16 g
Białko0,891 g
Tryptofan0,0083 g
Treonina0,031 g
Izoleucyna0,031 g
Leucine0,04 g
Lysine0,043 g
Metionina0,02 g
Cystyna0,023 g
Fenyloalanina0,035 g
Tyrosine0,031 g
Walina0,04 g
Arginina0,031 g
Histydyna0,017 g
Alanina0,054 g
Kwas asparaginowy0,2 g
Kwas glutaminowy0,13 g
Glicyna0,04 g
Prolina0,028 g
Seryna0,058 g
A5E-06 μg
B10,00013 mg
C0,067 mg
B60,000183 mg
E3,3E-05 mg
Beta-Tocopherol0 μg
Gamma-tocopherol0 μg
Delta-tocopherol0 μg
B30,000812 mg
B120 μg
B25,2E-05 mg
B50,000343 μg
B90 μg
K1,2E-06 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0 μg
A(IU)92 IU
Bete-karoten5,5E-05 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,028 mg
Omega-60,038 mg
Fosfor0,014 mg
Magnez0,02 mg
Potas0,188 mg
Sód0,0017 μg
Wapń0,021 mg
Żelazo0,000451 mg
Cynk0,000176 mg
Mangan0,0018 μg
Miedź0,000167 μg
Selen1,1E-07 μg
Cholesterol0 μg
Fitosterol0,0099 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %