ßßß
Limonka jest przepysznym cytrusem, który znakomicie podkreśla smak niejednej potrawy. Owoce są nieco większe od włoskiego orzecha. Mają owalny kształt i cienką, żółtą skórkę, na której czasem powstają brązowe plamy. Limonki są aromatyczne i bardzo soczyste. Ich wiecznie zielone drzewa sięgają do 2 metrów wysokości. Rosną w postaci ciernistych krzewów opiewających w błyszczące zielenią liście. Wykazują również wyższą zawartość cukru i kwasu cytrynowego niż cytryny.
Limonka (Citrus aurantifolia) jest owocem tropikalnego drzewa cytrusowego, które jest bliskim krewniakiem cytryny. To wiecznie zielone drzewo należy do rodziny rutowatych, tak jak pomarańcze, cytryny i kumkwaty. Limonki prawdopodobnie pochodzą z Indonezji lub Malezji. Swoją popularność zawdzięczają mieszkańcom Południowo-Wschodniej Azji. Arabowie rozpowszechnili limonkę we wschodniej części Morza Śródziemnego. A powracający z krucjaty, krzyżowcy uczynili to samo w części zachodniej.
W sklepach są też dostępne duże i zielone limonki bezpestkowe. Jest to tzw. limonka zielona lub perska. Limonka perska jest hybrydą, którą opracowano we wczesnych latach XX wieku. Owoc jest większy niż u tradycyjnej limonki. Dodatkowo, jest także bardziej odporny na choroby i szkodniki, i ma grubszą skórkę. Zbiory następują, gdy owoce są jeszcze lekko niedojrzałe i zielone. Po osiągnięciu pełnej dojrzałości przywdziewają żółtą barwę. Można je wtedy łatwo pomylić z cytryną. Najpopularniejszą odmianą limonki jest limeta kwaśna, która jest powszechnie wykorzystywana na całym świecie. Owoce są mniejsze i bardziej cierpkie. Odznaczają się silniejszą żółtą barwą i większą zawartością pestek. Rosną na wrażliwych na zimno, kolczastych drzewach.
Najlepiej wybierać owoce z gładką i jaskrawą skórką. Powinny być jędrne i dość ciężkie w stosunku do swojej wielkości. Unikać limonek z rysami, pęknięciami i nadgniłymi plamami. Omijać również owoce, które są pomarszczone i zbyt miękkie. Im bardziej pomarszczona limonka, tym starsza, a jej właściwości słabsze. Pamiętać też, aby przed użyciem dokładnie umyć owoce pod bieżącą zimną wodą.
Porcja: 67g Kalorie: 20 kcl
Błonnik pokarmowy1,9 g
z cukrów18 kcal
z białek1,6 kcal
z alkoholu0 kcal
Food folate5,4E-06 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,013 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,037 μg
Tłuszcz0,134 g
Tłuszcze nasycone0,015 μg
Węglowodany7,1 g
Total Folate5,4E-06 μg
Cukier0,0011 g
Białko0,469 g
Tryptofan0,002 g
Lysine0,0094 g
Metionina0,0013 g
A1,3E-06 μg
B12E-05 mg
C0,019 mg
B62,9E-05 mg
E0,000147 mg
B30,000134 mg
B120 μg
B21,3E-05 mg
B50,000145 μg
B90 μg
K4E-07 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0 μg
A(IU)34 IU
Bete-karoten2E-05 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,013 mg
Omega-60,024 mg
Fosfor0,012 mg
Magnez0,004 mg
Potas0,068 mg
Sód0,0013 μg
Wapń0,022 mg
Żelazo0,000402 mg
Cynk7,4E-05 mg
Mangan5,4E-06 μg
Miedź4,4E-05 μg
Selen2,7E-07 μg
Cholesterol0 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %