Limonka

nazwa

Limonka

Limonka jest przepysznym cytrusem, który znakomicie podkreśla smak niejednej potrawy. Owoce są nieco większe od włoskiego orzecha. Mają owalny kształt i cienką, żółtą skórkę, na której czasem powstają brązowe plamy. Limonki są aromatyczne i bardzo soczyste. Ich wiecznie zielone drzewa sięgają do 2 metrów wysokości. Rosną w postaci ciernistych krzewów opiewających w błyszczące zielenią liście. Wykazują również wyższą zawartość cukru i kwasu cytrynowego niż cytryny.

Historia

Limonka (Citrus aurantifolia) jest owocem tropikalnego drzewa cytrusowego, które jest bliskim krewniakiem cytryny. To wiecznie zielone drzewo należy do rodziny rutowatych, tak jak pomarańcze, cytryny i kumkwaty. Limonki prawdopodobnie pochodzą z Indonezji lub Malezji. Swoją popularność zawdzięczają mieszkańcom Południowo-Wschodniej Azji. Arabowie rozpowszechnili limonkę we wschodniej części Morza Śródziemnego. A powracający z krucjaty, krzyżowcy uczynili to samo w części zachodniej.

Odmiany

W sklepach są też dostępne duże i zielone limonki bezpestkowe. Jest to tzw. limonka zielona lub perska. Limonka perska jest hybrydą, którą opracowano we wczesnych latach XX wieku. Owoc jest większy niż u tradycyjnej limonki. Dodatkowo, jest także bardziej odporny na choroby i szkodniki, i ma grubszą skórkę. Zbiory następują, gdy owoce są jeszcze lekko niedojrzałe i zielone. Po osiągnięciu pełnej dojrzałości przywdziewają żółtą barwę. Można je wtedy łatwo pomylić z cytryną. Najpopularniejszą odmianą limonki jest limeta kwaśna, która jest powszechnie wykorzystywana na całym świecie. Owoce są mniejsze i bardziej cierpkie. Odznaczają się silniejszą żółtą barwą i większą zawartością pestek. Rosną na wrażliwych na zimno, kolczastych drzewach.

Zastosowanie

  • Świetnie sprawdzają się w napojach bezalkoholowych.
  • Klasyczny dodatek w wielu drinkach, takich jak gin z tonikiem, margarita, mojito, czy tequila.
  • Popularny składnik w potrawach z kurczaka lub owoców morza.
  • Doskonały element deserów i przetworów (marmolady, dżemy, powidła, konfitury).
  • Skutecznie zastępują cytrynę.
  • Używając limonki w kulinariach, należy unikać korzystania z aluminiowych naczyń. Szczególnie podczas przyrządzania deserów. Zawarty w limonce, kwas reaguje z aluminium, co może doprowadzić do stłumienia smaku i koloru potrawy.
  • Stanowi główny składnik limonkowego ciasta o nazwie Key Lime Pie. Jest tradycyjnym ciastem amerykańskim, powstałym na Florydzie, na wyspie Key West.

Wybór

Najlepiej wybierać owoce z gładką i jaskrawą skórką. Powinny być jędrne i dość ciężkie w stosunku do swojej wielkości. Unikać limonek z rysami, pęknięciami i nadgniłymi plamami. Omijać również owoce, które są pomarszczone i zbyt miękkie. Im bardziej pomarszczona limonka, tym starsza, a jej właściwości słabsze. Pamiętać też, aby przed użyciem dokładnie umyć owoce pod bieżącą zimną wodą.

Przechowywanie

  • W całości, limonki należy przechowywać przez 10 dni w plastikowej torbie, w lodówce. W takim stanie, limonki wytrzymają nawet dłuższy okres. Jednak, warto wziąć pod uwagę, że po okresie 10 dni, smak limonek zacznie zanikać.
  • W przeciwieństwie do całego owocu, sok z limonki można zamrozić. Wlać sok do formy na kostki lodu i włożyć do zamrażarki. Zamrożone kostki wrzucić do szczelnie zamkniętej torby plastikowej. Przechowywać do czterech miesięcy w zamrażarce.
  • Limonki pokrojone w plasterki włożyć do szczelnej torby. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 5 dni.
  • Starta skórka z limonki może być zamrożona w szczelnie zamkniętej, plastikowej torbie.

Wartości odżywcze

  • Limonki wykazują podobne korzyści dla zdrowia jak cytryny. Zapewniają potęgę smaku i wartości odżywczych.
  • Stanowią doskonałe źródło witaminy C. Z historycznego punktu widzenia, witamina C znacznie spopularyzowała limonki, czyniąc z nich świetne lekarstwo na szkorbut.
  • Dobre źródło kwasu foliowego, witaminy B6 i potasu.
  • Posiadają szczególną zawartość flawonoidów wykazujących bogate właściwości antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe.
  • Sok z limonki może wpływać na cykle komórek. W ten sposób hamuje podział komórkowy w wielu liniach komórkowych raka.
  • Wykazują działanie antybiotyczne i silnie chronią przed chorobami, takimi jak cholera.

Wartości odżywcze

Porcja: 67g Kalorie: 20 kcl

Błonnik pokarmowy1,9   g

z cukrów18 kcal

z białek1,6 kcal

z alkoholu0 kcal

Food folate5,4E-06   μg

Tłuszcze jednonienasycone0,013   μg

Tłuszcze wielonienasycone0,037   μg

Tłuszcz0,134   g

Tłuszcze nasycone0,015   μg

Węglowodany7,1   g

Total Folate5,4E-06   μg

Cukier0,0011   g

Białko0,469   g

Tryptofan0,002   g

Lysine0,0094   g

Metionina0,0013   g

A1,3E-06   μg

B12E-05   mg

C0,019   mg

B62,9E-05   mg

E0,000147   mg

B30,000134   mg

B120   μg

B21,3E-05   mg

B50,000145   μg

B90   μg

K4E-07   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0   μg

A(IU)34   IU

Bete-karoten2E-05 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30,013 mg

Omega-60,024 mg

Fosfor0,012   mg

Magnez0,004   mg

Potas0,068   mg

Sód0,0013   μg

Wapń0,022   mg

Żelazo0,000402   mg

Cynk7,4E-05   mg

Mangan5,4E-06   μg

Miedź4,4E-05   μg

Selen2,7E-07   μg

Cholesterol0   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %