ßßß
Awokado, które znane jest również pod nazwą smaczliwki wdzięcznej, należy do rodziny wawrzynowatych. Owoce rosną na wiecznie zielonym i krzaczastym drzewie, które kwitnie na zielonożółto. Dorosłe drzewo może osiągnąć nawet 20 metrów wysokości. Same owoce przypominają gruszki o wielkości ok. 20 cm. Awokado posiada jasno lub ciemnozieloną skórę oraz żółto-biały miąższ. W środku owocu jest duża pestka, która jest nie jadalna. Owoc charakteryzuje się orzechowym, ale delikatnym smakiem. Owoc może osiągnąć wagę nawet jednego kilograma. Jednak w sklepach dostępne są zwykle mniejsze okazy.
Ojczystymi terenami awokado są kraje Ameryki Południowej oraz Środkowej. Aztekowie i Inkowie mocno wierzyli, że owoc pełni rolę afrodyzjaku. W 1653 roku awokado przywieziono do Europy dzięki wyprawom morskim, które były organizowane przez Hiszpanów. Z Hiszpanii zaczęto rozpowszechniać owoc do innych zakątków Europy.
Awokado uprawiane jest na obszarach, w których panuje klimat tropikalny oraz subtropikalny. Do największych producentów zaliczają się: Meksyk, Izrael, Hiszpania, Afryka oraz Ameryka Południowa i Łacińska.
Owoc po przekrojeniu i wyjęciu pestki należy pokropić odrobiną soku z cytryny, aby miąższ nie ściemniał. Awokado można spożywać jako przekąskę, ale świetnie komponuje się także z innymi dodatkami. Owoce można podawać z grzybami innymi owocami lub jako dodatek do chleba. Awokado świetnie nadaję się do sałatek, a pokrojone w plasterki może zastąpić ser zazwyczaj nakładany na kanapki. Z owoców można robić soki oraz lody.
Awokado to bardzo duże źródło witamin i innych składników odżywczych. Przede wszystkim spośród witamin występujących w tych owocach należy wymienić witaminy C, E, H. K, PP oraz z grupy B. Miąższ awokado przypomina pod względem swojej konsystencji masło. Dzieje się to tak ponieważ owoc zawiera w sobie około 30% przyswajalnego tłuszczu. Poza tymi składnikami awokado bogate jest również w białko oraz karoteny. Osoby cierpiące na cukrzycę mogą bez obaw zajadać awokado, ponieważ praktycznie nie zawiera ono w sobie cukrów. Ponadto w przypadku wystąpienia anemii, nadciśnienia tętniczego krwi lub problemów żołądkowych, taż warto posilać się tymi owocami. Lecznicze właściwości posiadają także liście awokado, które stosuje się podczas lekkich zatruć pokarmowych, lub gdy ktoś cierpi na wzdęcia bądź nudności.
Porcja: 214g Kalorie: 318 kcl
Błonnik pokarmowy14 g
z cukrów64 kcal
z białek15 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość0,00020758 g
Objętość220 g/m3
Food folate0,000146 μg
Tłuszcze jednonienasycone18 μg
Tłuszcze wielonienasycone3,8 μg
Tłuszcz29 g
Tłuszcze nasycone4,4 μg
Węglowodany18 g
Total Folate0,000146 μg
Sacharoza0,085 g
Skrobia0,235 g
Glukoza1,9 g
Maltoza0 g
Fruktoza0,321 g
Galaktoza0,192 g
Cukier0,0024 g
Białko0,0044 g
Tryptofan0,056 g
Treonina0,162 g
Izoleucyna0,186 g
Leucine0,316 g
Lysine0,291 g
Metionina0,083 g
Cystyna0,061 g
Fenyloalanina0,214 g
Tyrosine0,108 g
Walina0,236 g
Arginina0,195 g
Histydyna0,108 g
Alanina0,239 g
Kwas asparaginowy0,521 g
Kwas glutaminowy0,634 g
Glicyna0,229 g
Prolina0,217 g
Seryna0,252 g
A1,5E-05 μg
B10,000116 mg
C0,026 mg
B60,000443 mg
E0,0048 mg
Beta-Tocopherol0,000121 μg
Gamma-tocopherol0,000741 μg
Delta-tocopherol2,8E-05 μg
B30,0031 mg
B120 μg
B20,000232 mg
B50,0027 μg
B90 μg
K4,5E-05 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna6,5E-05 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0,000579 μg
A(IU)308 IU
Bete-karoten0,000127 μg
Alfa-karoten5,3E-05 μg
Omega-30,246 mg
Omega-63,5 mg
Fosfor0,104 mg
Magnez0,058 mg
Potas0,96 mg
Sód0,012 μg
Wapń0,025 mg
Żelazo0,000947 mg
Cynk0,0012 mg
Fluor1,5E-05 μg
Mangan0,000275 μg
Miedź0,000478 μg
Selen8,5E-07 μg
Cholesterol0 μg
Campesterol0,011 μg
Stigmasterol0,0043 μg
Beta sitosterol0,162 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %