Awokado

nazwa

Awokado, które znane jest również pod nazwą smaczliwki wdzięcznej, należy do rodziny wawrzynowatych. Owoce rosną na wiecznie zielonym i krzaczastym drzewie, które kwitnie na zielonożółto. Dorosłe drzewo może osiągnąć nawet 20 metrów wysokości. Same owoce przypominają gruszki o wielkości ok. 20 cm. Awokado posiada jasno lub ciemnozieloną skórę oraz żółto-biały miąższ. W środku owocu jest duża pestka, która jest nie jadalna. Owoc charakteryzuje się orzechowym, ale delikatnym smakiem. Owoc może osiągnąć wagę nawet jednego kilograma. Jednak w sklepach dostępne są zwykle mniejsze okazy.

Historia

Ojczystymi terenami awokadokraje Ameryki Południowej oraz Środkowej. Aztekowie i Inkowie mocno wierzyli, że owoc pełni rolę afrodyzjaku. W 1653 roku awokado przywieziono do Europy dzięki wyprawom morskim, które były organizowane przez Hiszpanów. Z Hiszpanii zaczęto rozpowszechniać owoc do innych zakątków Europy.

Pochodzenie

Awokado uprawiane jest na obszarach, w których panuje klimat tropikalny oraz subtropikalny. Do największych producentów zaliczają się: Meksyk, Izrael, Hiszpania, Afryka oraz Ameryka Południowa i Łacińska.

Zastosowanie

Owoc po przekrojeniu i wyjęciu pestki należy pokropić odrobiną soku z cytryny, aby miąższ nie ściemniał. Awokado można spożywać jako przekąskę, ale świetnie komponuje się także z innymi dodatkami. Owoce można podawać z grzybami innymi owocami lub jako dodatek do chleba. Awokado świetnie nadaję się do sałatek, a pokrojone w plasterki może zastąpić ser zazwyczaj nakładany na kanapki. Z owoców można robić soki oraz lody.

Właściwości odżywcze

Awokado to bardzo duże źródło witamin i innych składników odżywczych. Przede wszystkim spośród witamin występujących w tych owocach należy wymienić witaminy C, E, H. K, PP oraz z grupy B. Miąższ awokado przypomina pod względem swojej konsystencji masło. Dzieje się to tak ponieważ owoc zawiera w sobie około 30% przyswajalnego tłuszczu. Poza tymi składnikami awokado bogate jest również w białko oraz karoteny. Osoby cierpiące na cukrzycę mogą bez obaw zajadać awokado, ponieważ praktycznie nie zawiera ono w sobie cukrów. Ponadto w przypadku wystąpienia anemii, nadciśnienia tętniczego krwi lub problemów żołądkowych, taż warto posilać się tymi owocami. Lecznicze właściwości posiadają także liście awokado, które stosuje się podczas lekkich zatruć pokarmowych, lub gdy ktoś cierpi na wzdęcia bądź nudności.

Wartości odżywcze

Porcja: 214g Kalorie: 318 kcl

Błonnik pokarmowy14   g

z cukrów64 kcal

z białek15 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość0.00020758 g

Objętość220 g/m3

Food folate0.000146   μg

Tłuszcze jednonienasycone18   μg

Tłuszcze wielonienasycone3.8   μg

Tłuszcz29   g

Tłuszcze nasycone4.4   μg

Węglowodany18   g

Total Folate0.000146   μg

Sacharoza0.085   g

Skrobia0.235   g

Glukoza1.9   g

Maltoza0   g

Fruktoza0.321   g

Galaktoza0.192   g

Cukier0.0024   g

Białko0.0044   g

Tryptofan0.056   g

Treonina0.162   g

Izoleucyna0.186   g

Leucine0.316   g

Lysine0.291   g

Metionina0.083   g

Cystyna0.061   g

Fenyloalanina0.214   g

Tyrosine0.108   g

Walina0.236   g

Arginina0.195   g

Histydyna0.108   g

Alanina0.239   g

Kwas asparaginowy0.521   g

Kwas glutaminowy0.634   g

Glicyna0.229   g

Prolina0.217   g

Seryna0.252   g

A1.5E-05   μg

B10.000116   mg

C0.026   mg

B60.000443   mg

E0.0048   mg

Beta-Tocopherol0.000121 μg

Gamma-tocopherol0.000741 μg

Delta-tocopherol2.8E-05 μg

B30.0031   mg

B120   μg

B20.000232   mg

B50.0027   μg

B90   μg

K4.5E-05   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna6.5E-05   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0.000579   μg

A(IU)308   IU

Bete-karoten0.000127 μg

Alfa-karoten5.3E-05 μg

Omega-30.246 mg

Omega-63.5 mg

Fosfor0.104   mg

Magnez0.058   mg

Potas0.96   mg

Sód0.012   μg

Wapń0.025   mg

Żelazo0.000947   mg

Cynk0.0012   mg

Fluor1.5E-05   μg

Mangan0.000275   μg

Miedź0.000478   μg

Selen8.5E-07   μg

Cholesterol0   μg

Campesterol0.011   μg

Stigmasterol0.0043   μg

Beta sitosterol0.162   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %