ßßß Cookit - przepis na Sinh to bo- koktajl młodości

Sinh to bo- koktajl młodości

nazwa

Wykonanie

Pyszny koktajl z avocado, idealny po świątecznym obżarstwie. Miąższ avocado zawiera białko, witaminy takie jak : A, B1 i B2, C, E, PP (wit. B3), K, H, kwas pantotenowy, bogaty jest w potas, magnez, fosfor, żelazo i wapń. Podobno owoc avocado dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych wspomaga przyswajanie witamin z innych pokarmów oraz przyspiesza spalanie „złego tłuszczu”. W dodatku nie dość, że obniża poziom złego cholesterolu we krwi, to jeszcze dzięki zawartej w nim luteinie korzystnie działa na wzrok. Zalet ma zresztą więcej…
Początkowo miałam pewne opory, aby zrobić takie dziwne smoothie. Wydawało mi się, że słodki smak nie pasuje do avocado- a jednak!!!
Koktajl jest fantastyczny i wszystkim polecam- mleko zmiksowane z avocado daje aksamitny, gęsty napój o maślanym, łagodnym smaku. Podobno Tajlandczycy- bo taką ma proweniencję Sinh to bo- robią go na bazie mleka skondensowanego, ja w celu zmniejszenia kaloryczności skorzystałam ze zwykłego chudego mleka.
Składniki:
avocado- 2 szt,
mleko- 3 szklanki,
sok z cytryny- 2 łyżeczki,
cukier- 3 łyżki,
cynamon- 2 łyżeczki,
lód w kostkach- 8 kostek
Aby cieszyć się smakiem Sinh to bo wystarczy avocado oskrobać ze skórki i wyjąć z niego pestkę. Pokroić owoc w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Wrzucić do malaksera, zalać mlekiem a potem zmiksować razem z kostkami lodu. Posłodzić do smaku- ja dałam mało cukru ale można więcej. Gotowy napój wymieszać i rozlać do szklanek. Z wierzchu posypać cynamonem.
Polecam!
Źródło:http://galantyna.pl/2012/12/sinh-to-bo-koktajl-mlodosci