Wykonanie
Pyszny koktajl z
avocado, idealny po świątecznym obżarstwie. Miąższ
avocado zawiera
białko, witaminy takie jak : A, B1 i B2, C, E, PP (wit. B3), K, H, kwas pantotenowy, bogaty jest w potas, magnez, fosfor, żelazo i wapń. Podobno
owoc avocado dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych wspomaga przyswajanie witamin z innych pokarmów oraz przyspiesza spalanie „złego tłuszczu”. W dodatku nie dość, że obniża poziom złego cholesterolu we
krwi, to jeszcze dzięki zawartej w nim luteinie korzystnie działa na wzrok. Zalet ma zresztą więcej…Początkowo miałam pewne
opory, aby zrobić takie
dziwne smoothie. Wydawało mi się, że słodki smak nie pasuje do
avocado- a jednak!!!
Koktajl jest fantastyczny i wszystkim polecam-
mleko zmiksowane z
avocado daje aksamitny, gęsty
napój o maślanym, łagodnym smaku. Podobno Tajlandczycy- bo taką ma proweniencję Sinh to bo- robią go na bazie
mleka skondensowanego, ja w celu zmniejszenia kaloryczności skorzystałam ze zwykłego chudego
mleka.Składniki:
avocado- 2 szt,
mleko- 3 szklanki,
sok z cytryny- 2 łyżeczki,
cukier- 3 łyżki,
cynamon- 2 łyżeczki,
lód w kostkach- 8 kostekAby cieszyć się smakiem Sinh to bo wystarczy
avocado oskrobać ze skórki i wyjąć z niego pestkę. Pokroić
owoc w kostkę i skropić
sokiem z cytryny. Wrzucić do malaksera, zalać
mlekiem a
potem zmiksować razem z kostkami
lodu. Posłodzić do smaku- ja dałam mało
cukru ale można więcej. Gotowy
napój wymieszać i rozlać do szklanek. Z wierzchu posypać
cynamonem.Polecam!