Cynamon

nazwa

Historia i pochodzenie cynamonu

Cynamon uchodzi za najstarszą przyprawę na świecie, ponieważ jego genezy doszukiwano się w Chinach prawie 3 tysiące lat przed naszą erą. O tym świadczą pierwsze adnotacje na temat cynamonu w chińskiej księgach zielarskich z 2700 roku p.n.e.. Przyprawę tą pozyskuje się z drzewa cynamonowca cejlońskiego, a dokładnie z jego korowiny. Dlatego za ojczyznę cynamonu uznaje się nie tylko Chiny, ale także Cejlon, Jawę oraz Brazylię. Ponadto Drzewa cynamonowca rozsiedliły się na Sumatrze i Borneo, a z czasem już praktycznie w każdym zakątku Azji. Ten słodkawy a zarazem korzenny smak do Europy trafił dzięki potyczkom handlowym w kwestii przypraw między Anglikami, Holendrami oraz Portugalczykami.

Jak pozyskuje się cynamon?

Aby cynamon trafił do sklepów w postaci laseczek bądź sproszkowanej, należy wziąć pod uwagę, że na ten cel składa się cały zestaw pracochłonnych i czasochłonnych procesów. Do nich należy przede wszystkim odpowiednia uprawa drzew cynamonowców. Gdy drzewa wypuszczą pędy i osiągną one wiek około 2-3 lat, ścina się je, a następnie oczyszcza oraz pozbawia się liści. Tak oczyszczone pędy zostają pocięte na około dwudziestocentymetrowe kawałki, a następnie pozbawia się ich korowiny, którą trzeba dobrze ususzyć na słońcu. Dzięki suszeniu cynamon uzyskuje jasnobrązowy kolor, a dodatkowo ulegają zwinięciu.

Zastosowanie cynamonu w kuchni

Stosując cynamon w potrawach lub ciastach należy spodziewać się korzennego, dość ostrego i charakterystycznego smaku oraz aromatu. Najczęściej cynamon mielony bądź w suszonych rurkach stosuje się do jagnięciny, potraw ryżowych, deserów i ciast nadając im słodki smak, szczególnie w połączeniu z jabłkiem. Dlatego nie można sobie wyobrazić szarlotki bez doprawienia jej cynamonem. Przyprawę korzenną dodaje się także do rozmaitych napojów, takich jak herbaty, grzańce oraz poncze czy kompoty z suszonych owoców. Cynamon jest jedną z najważniejszych przypraw towarzyszących w potrawach i ciastach przyrządzanych na stół wigilijny. Również laski cynamonu są często używane do dekoracji. Robi się z niego świece czy świąteczne stroiki na stół, a tym samym pozwala się by cynamonowy aromat unosił się w powietrzu. Cynamon jest bardzo cenioną przyprawą w kuchni indyjskiej oraz chińskiej. Tej przyprawy korzennej również dodaje się do przyrządzenia curry.

Właściwości lecznicze cynamonu

Cynamon przede wszystkim jest niezastąpioną przyprawą w kwestii wszelkich dolegliwości żołądkowych. Przede wszystkim cynamon działa przyspieszająco na przemianę materii a dodatkowo wzmianka żołądek. Jeśli ktoś nie ma większego apetytu, to odrobina cynamonu, powinna go pobudzić. Dodanie odrobiny cynamonu do grzanego wina pomoże w walce z przeziębieniem i uczuciem osłabienia organizmu. Taka dawka również może pomóc w pozbyciu się bólu mięśni. Kobiety w szczególności powinny zażywać tej przyprawy korzennej, która działa kojąco na rozmaite dolegliwości typowo kobiece. Ponadto cynamon często stosuje się w przypadku chorób skórnych.

Wartości odżywcze

Porcja: 7.8g Kalorie: 19 kcl

Błonnik pokarmowy4.1   g

z cukrów18 kcal

z białek0.57 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość4.134E-06 g

Objętość15 g/m3

Food folate4.7E-07   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.019   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.0053   μg

Tłuszcz0.097   g

Tłuszcze nasycone0.027   μg

Tłuszcze trans0   g

trans monoenoic fat0 g

Węglowodany6.3   g

Total Folate4.7E-07   μg

Sacharoza0.0016   g

Glukoza0.081   g

Maltoza0   g

Fruktoza0.087   g

Galaktoza0   g

Cukier0.169   g

Białko0.311   g

Tryptofan0.0038   g

Treonina0.011   g

Izoleucyna0.011   g

Leucine0.02   g

Lysine0.019   g

Metionina0.0061   g

Cystyna0.0045   g

Fenyloalanina0.011   g

Tyrosine0.011   g

Walina0.017   g

Arginina0.013   g

Histydyna0.0091   g

Alanina0.013   g

Kwas asparaginowy0.034   g

Kwas glutaminowy0.029   g

Glicyna0.015   g

Prolina0.033   g

Seryna0.015   g

Hydroksyprolina0   g

A1.2E-06   μg

B11.7E-06   mg

C0.000296   mg

B61.2E-05   mg

E0.000181   mg

Beta-Tocopherol0 μg

Gamma-tocopherol0.000814 μg

Delta-tocopherol2E-05 μg

B30.000104   mg

B120   μg

B23.2E-06   mg

B52.8E-05   μg

B90   μg

K2.4E-06   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna1E-05   μg

Likopen1.2E-06   μg

Luteina + Zeaksantyna1.7E-05   μg

A(IU)23   IU

Bete-karoten8.7E-06 μg

Alfa-karoten7.8E-08 μg

Omega-30.000858 mg

Omega-60.0034 mg

Fosfor0.005   mg

Magnez0.0047   mg

Potas0.034   mg

Sód0.00078   μg

Wapń0.078   mg

Żelazo0.000649   mg

Cynk0.000143   mg

Mangan0.0014   μg

Miedź2.6E-05   μg

Selen2.4E-07   μg

Cholesterol0   μg

Fitosterol0.002   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %