Cynamon

nazwa

Historia i pochodzenie cynamonu

Cynamon uchodzi za najstarszą przyprawę na świecie, ponieważ jego genezy doszukiwano się w Chinach prawie 3 tysiące lat przed naszą erą. O tym świadczą pierwsze adnotacje na temat cynamonu w chińskiej księgach zielarskich z 2700 roku p.n.e.. Przyprawę tą pozyskuje się z drzewa cynamonowca cejlońskiego, a dokładnie z jego korowiny. Dlatego za ojczyznę cynamonu uznaje się nie tylko Chiny, ale także Cejlon, Jawę oraz Brazylię. Ponadto Drzewa cynamonowca rozsiedliły się na Sumatrze i Borneo, a z czasem już praktycznie w każdym zakątku Azji. Ten słodkawy a zarazem korzenny smak do Europy trafił dzięki potyczkom handlowym w kwestii przypraw między Anglikami, Holendrami oraz Portugalczykami.

Jak pozyskuje się cynamon?

Aby cynamon trafił do sklepów w postaci laseczek bądź sproszkowanej, należy wziąć pod uwagę, że na ten cel składa się cały zestaw pracochłonnych i czasochłonnych procesów. Do nich należy przede wszystkim odpowiednia uprawa drzew cynamonowców. Gdy drzewa wypuszczą pędy i osiągną one wiek około 2-3 lat, ścina się je, a następnie oczyszcza oraz pozbawia się liści. Tak oczyszczone pędy zostają pocięte na około dwudziestocentymetrowe kawałki, a następnie pozbawia się ich korowiny, którą trzeba dobrze ususzyć na słońcu. Dzięki suszeniu cynamon uzyskuje jasnobrązowy kolor, a dodatkowo ulegają zwinięciu.

Zastosowanie cynamonu w kuchni

Stosując cynamon w potrawach lub ciastach należy spodziewać się korzennego, dość ostrego i charakterystycznego smaku oraz aromatu. Najczęściej cynamon mielony bądź w suszonych rurkach stosuje się do jagnięciny, potraw ryżowych, deserów i ciast nadając im słodki smak, szczególnie w połączeniu z jabłkiem. Dlatego nie można sobie wyobrazić szarlotki bez doprawienia jej cynamonem. Przyprawę korzenną dodaje się także do rozmaitych napojów, takich jak herbaty, grzańce oraz poncze czy kompoty z suszonych owoców. Cynamon jest jedną z najważniejszych przypraw towarzyszących w potrawach i ciastach przyrządzanych na stół wigilijny. Również laski cynamonu są często używane do dekoracji. Robi się z niego świece czy świąteczne stroiki na stół, a tym samym pozwala się by cynamonowy aromat unosił się w powietrzu. Cynamon jest bardzo cenioną przyprawą w kuchni indyjskiej oraz chińskiej. Tej przyprawy korzennej również dodaje się do przyrządzenia curry.

Właściwości lecznicze cynamonu

Cynamon przede wszystkim jest niezastąpioną przyprawą w kwestii wszelkich dolegliwości żołądkowych. Przede wszystkim cynamon działa przyspieszająco na przemianę materii a dodatkowo wzmianka żołądek. Jeśli ktoś nie ma większego apetytu, to odrobina cynamonu, powinna go pobudzić. Dodanie odrobiny cynamonu do grzanego wina pomoże w walce z przeziębieniem i uczuciem osłabienia organizmu. Taka dawka również może pomóc w pozbyciu się bólu mięśni. Kobiety w szczególności powinny zażywać tej przyprawy korzennej, która działa kojąco na rozmaite dolegliwości typowo kobiece. Ponadto cynamon często stosuje się w przypadku chorób skórnych.

Wartości odżywcze

Porcja: 7,8g Kalorie: 19 kcl

Błonnik pokarmowy4,1   g

z cukrów18 kcal

z białek0,57 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość4,134E-06 g

Objętość15 g/m3

Food folate4,7E-07   μg

Tłuszcze jednonienasycone0,019   μg

Tłuszcze wielonienasycone0,0053   μg

Tłuszcz0,097   g

Tłuszcze nasycone0,027   μg

Tłuszcze trans0   g

trans monoenoic fat0 g

Węglowodany6,3   g

Total Folate4,7E-07   μg

Sacharoza0,0016   g

Glukoza0,081   g

Maltoza0   g

Fruktoza0,087   g

Galaktoza0   g

Cukier0,169   g

Białko0,311   g

Tryptofan0,0038   g

Treonina0,011   g

Izoleucyna0,011   g

Leucine0,02   g

Lysine0,019   g

Metionina0,0061   g

Cystyna0,0045   g

Fenyloalanina0,011   g

Tyrosine0,011   g

Walina0,017   g

Arginina0,013   g

Histydyna0,0091   g

Alanina0,013   g

Kwas asparaginowy0,034   g

Kwas glutaminowy0,029   g

Glicyna0,015   g

Prolina0,033   g

Seryna0,015   g

Hydroksyprolina0   g

A1,2E-06   μg

B11,7E-06   mg

C0,000296   mg

B61,2E-05   mg

E0,000181   mg

Beta-Tocopherol0 μg

Gamma-tocopherol0,000814 μg

Delta-tocopherol2E-05 μg

B30,000104   mg

B120   μg

B23,2E-06   mg

B52,8E-05   μg

B90   μg

K2,4E-06   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna1E-05   μg

Likopen1,2E-06   μg

Luteina + Zeaksantyna1,7E-05   μg

A(IU)23   IU

Bete-karoten8,7E-06 μg

Alfa-karoten7,8E-08 μg

Omega-30,000858 mg

Omega-60,0034 mg

Fosfor0,005   mg

Magnez0,0047   mg

Potas0,034   mg

Sód0,00078   μg

Wapń0,078   mg

Żelazo0,000649   mg

Cynk0,000143   mg

Mangan0,0014   μg

Miedź2,6E-05   μg

Selen2,4E-07   μg

Cholesterol0   μg

Fitosterol0,002   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %