ßßß
Cynamon uchodzi za najstarszą przyprawę na świecie, ponieważ jego genezy doszukiwano się w Chinach prawie 3 tysiące lat przed naszą erą. O tym świadczą pierwsze adnotacje na temat cynamonu w chińskiej księgach zielarskich z 2700 roku p.n.e.. Przyprawę tą pozyskuje się z drzewa cynamonowca cejlońskiego, a dokładnie z jego korowiny. Dlatego za ojczyznę cynamonu uznaje się nie tylko Chiny, ale także Cejlon, Jawę oraz Brazylię. Ponadto Drzewa cynamonowca rozsiedliły się na Sumatrze i Borneo, a z czasem już praktycznie w każdym zakątku Azji. Ten słodkawy a zarazem korzenny smak do Europy trafił dzięki potyczkom handlowym w kwestii przypraw między Anglikami, Holendrami oraz Portugalczykami.
Aby cynamon trafił do sklepów w postaci laseczek bądź sproszkowanej, należy wziąć pod uwagę, że na ten cel składa się cały zestaw pracochłonnych i czasochłonnych procesów. Do nich należy przede wszystkim odpowiednia uprawa drzew cynamonowców. Gdy drzewa wypuszczą pędy i osiągną one wiek około 2-3 lat, ścina się je, a następnie oczyszcza oraz pozbawia się liści. Tak oczyszczone pędy zostają pocięte na około dwudziestocentymetrowe kawałki, a następnie pozbawia się ich korowiny, którą trzeba dobrze ususzyć na słońcu. Dzięki suszeniu cynamon uzyskuje jasnobrązowy kolor, a dodatkowo ulegają zwinięciu.
Stosując cynamon w potrawach lub ciastach należy spodziewać się korzennego, dość ostrego i charakterystycznego smaku oraz aromatu. Najczęściej cynamon mielony bądź w suszonych rurkach stosuje się do jagnięciny, potraw ryżowych, deserów i ciast nadając im słodki smak, szczególnie w połączeniu z jabłkiem. Dlatego nie można sobie wyobrazić szarlotki bez doprawienia jej cynamonem. Przyprawę korzenną dodaje się także do rozmaitych napojów, takich jak herbaty, grzańce oraz poncze czy kompoty z suszonych owoców. Cynamon jest jedną z najważniejszych przypraw towarzyszących w potrawach i ciastach przyrządzanych na stół wigilijny. Również laski cynamonu są często używane do dekoracji. Robi się z niego świece czy świąteczne stroiki na stół, a tym samym pozwala się by cynamonowy aromat unosił się w powietrzu. Cynamon jest bardzo cenioną przyprawą w kuchni indyjskiej oraz chińskiej. Tej przyprawy korzennej również dodaje się do przyrządzenia curry.
Cynamon przede wszystkim jest niezastąpioną przyprawą w kwestii wszelkich dolegliwości żołądkowych. Przede wszystkim cynamon działa przyspieszająco na przemianę materii a dodatkowo wzmianka żołądek. Jeśli ktoś nie ma większego apetytu, to odrobina cynamonu, powinna go pobudzić. Dodanie odrobiny cynamonu do grzanego wina pomoże w walce z przeziębieniem i uczuciem osłabienia organizmu. Taka dawka również może pomóc w pozbyciu się bólu mięśni. Kobiety w szczególności powinny zażywać tej przyprawy korzennej, która działa kojąco na rozmaite dolegliwości typowo kobiece. Ponadto cynamon często stosuje się w przypadku chorób skórnych.
Porcja: 7,8g Kalorie: 19 kcl
Błonnik pokarmowy4,1 g
z cukrów18 kcal
z białek0,57 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość4,134E-06 g
Objętość15 g/m3
Food folate4,7E-07 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,019 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,0053 μg
Tłuszcz0,097 g
Tłuszcze nasycone0,027 μg
Tłuszcze trans0 g
trans monoenoic fat0 g
Węglowodany6,3 g
Total Folate4,7E-07 μg
Sacharoza0,0016 g
Glukoza0,081 g
Maltoza0 g
Fruktoza0,087 g
Galaktoza0 g
Cukier0,169 g
Białko0,311 g
Tryptofan0,0038 g
Treonina0,011 g
Izoleucyna0,011 g
Leucine0,02 g
Lysine0,019 g
Metionina0,0061 g
Cystyna0,0045 g
Fenyloalanina0,011 g
Tyrosine0,011 g
Walina0,017 g
Arginina0,013 g
Histydyna0,0091 g
Alanina0,013 g
Kwas asparaginowy0,034 g
Kwas glutaminowy0,029 g
Glicyna0,015 g
Prolina0,033 g
Seryna0,015 g
Hydroksyprolina0 g
A1,2E-06 μg
B11,7E-06 mg
C0,000296 mg
B61,2E-05 mg
E0,000181 mg
Beta-Tocopherol0 μg
Gamma-tocopherol0,000814 μg
Delta-tocopherol2E-05 μg
B30,000104 mg
B120 μg
B23,2E-06 mg
B52,8E-05 μg
B90 μg
K2,4E-06 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna1E-05 μg
Likopen1,2E-06 μg
Luteina + Zeaksantyna1,7E-05 μg
A(IU)23 IU
Bete-karoten8,7E-06 μg
Alfa-karoten7,8E-08 μg
Omega-30,000858 mg
Omega-60,0034 mg
Fosfor0,005 mg
Magnez0,0047 mg
Potas0,034 mg
Sód0,00078 μg
Wapń0,078 mg
Żelazo0,000649 mg
Cynk0,000143 mg
Mangan0,0014 μg
Miedź2,6E-05 μg
Selen2,4E-07 μg
Cholesterol0 μg
Fitosterol0,002 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %