Wykonanie
Patrząc z perspektywy czasu, nachodzi mnie refleksja, że kiedy byłam studentką, każdy dzień był dla mnie jak niedziela. Nie przemęczałam się specjalnie. Ogólnie rzecz biorąc robiłam tylko to, na co miałam ochotę, sporadycznie podejmowałam jakieś prace i tylko w okresie sesji „spinałam poślady”, by nadgonić zaległości wynikające z codziennego słodkiego lenistwa i dość bujnego życia towarzyskiego.Po obronie pracy magisterskiej skończył się „festyn na dzień dziecka” i zaczęło się życie. Teraz nachodzi mnie taka myśl, że dobrze, że się „wyżyłam”, gdy miałam okazję, bo dzisiaj już nie ma niedziel z prawdziwego zdarzenia – dzisiaj służą one mi do zorganizowania się na cały przyszły tydzień: pranie, gotowanie, sprzątanie, zakupy… Wszystko to, na czym się porządnie skupić nie
mogę, kiedy
Małż jest w pracy, a ja zajmuję się naszymi małymi Stworami. I nawet nauczyłam się to lubićMimo natłoku zajęć, w niedzielę zawsze musi być porządny obiad z solidnym kawałkiem
mięsa, coby głowa rodziny miała energię do pracy a ja do zasuwania w kieracie 😛 Jako dodatek do takiego posiłku polecam Wam zrobić duszoną
czerwoną kapustę.
Przyprawy korzenne nadają jej świąteczny charakter i świetnie przy tym smakują!
Składniki:800 g
czerwonej kapusty1 średnia
cebula3 łyżki klarowanego
masła200 ml półsłodkiego
czerwonego winaprzyprawy: 5 ziaren
ziela angielskiego, 5
goździków, 1/4 łyżeczki mielonego
cynamonu,
sól,
cukier,
sok z cytrynyZ
kapusty usuń uschnięte liście, po czym drobno ją poszatkuj.
Cebulę posiekaj i zeszklij na
maśle (najlepiej w garnku o grubym dnie), następnie dodaj
kapustę i podsmażaj przez 5 minut, często mieszając. Wlej
wino z
przyprawami i duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 45 minut. Na koniec dopraw do smaku
solą,
cukrem oraz
sokiem z cytryny.Podawaj na ciepło.
Przepis znalazłam w „Kuchni polskiej” Marzeny Wasilewskiej.Related Posts
Fasolka szparagowa z
czosnkiemOgórki kiszone – najlepsze
Soczewica po bretońskuZupa krem z
poraPlacki ziemniaczane z sosem
myśliwskim