ßßß
Historia ogórków kiszonych rozpoczęła się w 2.400 roku p.n.e. Za prekursorów tych kwaśnych rarytasów uważa się mieszkańców Mezopotamii. Na przestrzeni tysięcy lat, wiele znanych osobistości wychwalało te chrupiące przekąski. Arystoteles twierdził, że kiszone ogórki wykazują bardzo dobre właściwości lecznicze. Juliusz Cezar karmił nimi swoje wojska, wierząc, że ogórki zapewnią fizyczną i psychiczną siłę jego poddanym. A Kleopatra była przekonana, że spożywanie dużych ilości kiszonych ogórków zachowa jej niepowtarzalną urodę.
Ogórki kiszone są bogatym źródłem witaminy K i witaminy D. Swoją zawartością przewyższają nawet zwyczajne, świeże ogórki. Niestety, są również naładowane sodem, co przy spożywaniu dużych ilości, może zwiększyć ryzyko wysokiego ciśnienia krwi i chorób serca związanych z wysokosodową dietą. Podsumowując, ogórki kiszone oferują więcej witamin i błonnika niż zwykłe ogórki, ale również zawierają sód lub cukier (szczególnie słodkie pikle), które obniżają ich wartość odżywczą.
Porcja: 39g Kalorie: 17 kcl
Błonnik pokarmowy0,439 g
z cukrów12 kcal
z białek0,43 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość2,535E-05 g
Objętość60 g/m3
Food folate3,9E-07 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,0012 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,033 μg
Tłuszcz0,09 g
Tłuszcze nasycone0,021 μg
Węglowodany4,3 g
Total Folate3,9E-07 μg
Sacharoza0 g
Glukoza1,5 g
Maltoza0,037 g
Fruktoza1,3 g
Galaktoza0 g
Cukier3,2 g
Białko0,183 g
Tryptofan0,0019 g
Treonina0,0054 g
Izoleucyna0,0059 g
Leucine0,0079 g
Lysine0,0081 g
Metionina0,0019 g
Cystyna0,0016 g
Fenyloalanina0,0054 g
Tyrosine0,0031 g
Walina0,0061 g
Arginina0,011 g
Histydyna0,0026 g
Alanina0,0067 g
Kwas asparaginowy0,011 g
Kwas glutaminowy0,053 g
Glicyna0,0069 g
Prolina0,004 g
Seryna0,0063 g
A8,8E-06 μg
B14,8E-06 mg
C0,000426 mg
B66E-06 mg
E9E-05 mg
B32,9E-05 mg
B120 μg
B29E-06 mg
B52,3E-05 μg
B90 μg
K2,1E-05 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna4,3E-05 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna3,9E-05 μg
A(IU)175 IU
Bete-karoten7,5E-05 μg
Alfa-karoten1,8E-05 μg
Omega-30,019 mg
Omega-60,014 mg
Fosfor0,0059 mg
Magnez0,0024 mg
Potas0,025 mg
Sód0,168 μg
Wapń0,0075 mg
Żelazo0,000164 mg
Cynk3,2E-05 mg
Fluor1,7E-05 μg
Mangan1,1E-05 μg
Miedź2,7E-05 μg
Selen6,5E-09 μg
Cholesterol0 μg
Fitosterol0,0054 μg
Objętość(ml)0 ml