ßßß
O gorczycy można przeczytać w przypowieściach biblijnych, co świadczy o długiej historii przyprawy. Natomiast w I wieku naszej ery została opisana musztarda, a dokładnie jej wykonanie. Trzeba wiedzieć, że głównym składnikiem musztardy jest właśnie gorczyca.
Gorczyca pochodzi z krajów azjatyckich oraz europejskich. Obecnie uprawiana jest na szeroką skalę we Francji, Wielkiej Brytanii oraz w Danii.
Gorczyca należy do roślin z rodziny krzyżowych. Posiada w swoich nasionach związek zwany synapiną, który odpowiedzialny jest za charakterystyczny gorzki smak. Można wyróżnić kilka gatunków gorczycy. Wśród nich najpopularniejsza jest gorczyca biała, gorczyca czarna, gorczyca sarepska lub gorczyca perska. Wszystkie odmiany gorczycy są praktycznie pozbawione aromatu.
Gorczycę stosuje się w postaci całych nasion, zmielonych oraz kiełek. Jak widomo gorczyca jest głównym składnikiem musztardy, którą można mieszać również z innymi ziołami i przyprawami, na przykład z chrzanem, a nawet z chili. Mieloną gorczycę najczęściej wykorzystuje się do doprawiania różnych zup oraz duszonych potraw. Aby pozbyć się mocno gorzkiego smaku warto gorczycę przed użyciem namoczyć w zimnej wodzie albo mleku. Białą oraz czarną gorczycę wykorzystuje się do surówek, sałatek, kiełbas, a także marynat i produkcji masła ziołowego. Gorczycę można zasiać w domowych warunkach tak samo jak rzeżuchę. Wystarczy posiać nasiona gorczycy na wilgotną watę bądź gazę. Po trzech lub czterech dniach można również dosiać rzeżuchę. Kiełki gorczycy są odpowiednie do spożycia, gdy osiągną około 5 centymetrów długości, tj. po około dwóch tygodniach od momentu zasiania.
Gorczyca posiada niebywałą ilość istotnych właściwości leczniczych, które wykorzystywane są w medycynie naturalnej. Przede wszystkim bardzo cenny okazuje się wyciąg z nasion gorczycy, który podawany może być w takich przypadłościach jak: zaparcia, zaburzenia trawienia bądź przewlekłe zapalenie żołądka i jelit. Taką płukankę można zastosować również w przypadku zapalenia migdałków-należy naparem płukać jamę ustną kilka razy dziennie. Zastosowanie gorczycy jest idealnym sposobem na uśmierzenie bólów reumatycznych. Należy jednak pamiętać, że w tym przypadku zaleca się zewnętrzne wykorzystanie przyprawy, na przykład w postaci plastrów, które dostępne są do kupienia w ziołowych aptekach. Gorczyca może załagodzić przeziębienia, a ponadto działa żółciopędnie. Ziarna gorczycy również charakteryzują się tym, że mogą obniżać ciśnienie krwi, a także tym, że posiadają właściwości antybakteryjne. Ziarnami gorczycy napełniane są poduszki, które profilaktycznie stosuje się przeciwko odleżynom. Takie poduszki posiadać będą swoje cenne właściwości maksymalnie przez 4 lata
Gorczycę powinno spożywać się w kontrolowanych i umiarkowanych dawkach. Jej nadmiar może grozić uszkodzeniem nerek oraz dróg moczowych. Natomiast kobiety narażone są na silne przekrwienie macicy. Kobiety w ciąży spożywające nadmierną ilość gorczycy są zagrożone poronieniem.
Porcja: 5g Kalorie: 0,0034 kcl
Błonnik pokarmowy0,165 g
z cukrów0,00089 kcal
z białek0,00076 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość1,1E-06 g
Objętość4,9 g/m3
Food folate3,5E-07 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,131 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,048 μg
Tłuszcz0,201 g
Tłuszcze nasycone0,012 μg
Tłuszcze trans0,00065 g
trans monoenoic fat0,00025 g
trans polyenoic fat0,0004 g
Węglowodany0,267 g
Total Folate3,5E-07 μg
Sacharoza0,011 g
Skrobia0,032 g
Glukoza0,023 g
Maltoza0 g
Fruktoza0,009 g
Galaktoza0 g
Cukier0,043 g
Białko0,219 g
Tryptofan0,00045 g
Treonina0,0087 g
Izoleucyna0,0076 g
Leucine0,015 g
Lysine0,014 g
Metionina0,0039 g
Cystyna0,0038 g
Fenyloalanina0,0084 g
Tyrosine0,007 g
Walina0,0098 g
Arginina0,013 g
Histydyna0,0062 g
Alanina0,0085 g
Kwas asparaginowy0,02 g
Kwas glutaminowy0,037 g
Glicyna0,012 g
Prolina0,018 g
Seryna0,011 g
Hydroksyprolina0 g
A2E-07 μg
B11,7E-05 mg
C7,5E-05 mg
B63,2E-06 mg
E1,8E-05 mg
Beta-Tocopherol5E-07 μg
Gamma-tocopherol0,000103 μg
Delta-tocopherol4E-06 μg
B32,6E-05 mg
B120 μg
B21,5E-06 mg
B51,5E-05 μg
B90 μg
K9E-08 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna1,3E-06 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna9E-07 μg
A(IU)3,6 IU
Bete-karoten1,5E-06 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,024 mg
Omega-60,022 mg
Fosfor0,0053 mg
Magnez0,0025 mg
Potas0,0069 mg
Sód0,057 μg
Wapń0,0029 mg
Żelazo7,6E-05 mg
Cynk3,2E-05 mg
Fluor7,5E-08 μg
Mangan2,1E-05 μg
Miedź4,3E-06 μg
Selen1,6E-06 μg
Cholesterol0 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %