Estragon

nazwa

Estragon jest bylicą, którą należy zbierać w lipcu oraz sierpniu. Przyprawa charakteryzuje się subtelnym, ale intrygującym aromatem oraz lekko gorzkawym smakiem. Wyróżnia się dwa główne gatunki: estragon francuski, który inaczej nazywany jest estragonem prawdziwym oraz estragon rosyjski.

Historia

Pierwotną nazwą estragonu było łacińskie słowo draco, które oznacza węża. Dlatego w encyklopediach pochodzących z XIX wieku estragon określano mianem wężowca bądź wężowego ziela. Ojczyzną estragonu jest obszar byłego Związku Radzieckiego, który znajdował się po azjatyckiej stronie. W Średniowieczu poza Europą, ziele było popularne również w kulturze arabskiej.

Pochodzenie

Estragon rośnie głównie w dzikiej formie. Obszary w których estragon najlepiej się czuje to azjatycka strona Rosji ciągnąca się aż do Mongolii. Poza tym przyprawę w stanie dzikim można spotkać również w Ameryce Północnej, a dokładniej na terenach położonych między Alaską a Teksasem. Jeśli chodzi o uprawy kontrolowane, to największym producentem jest Francja.

Zastosowanie

Estragon dodawany jest szczególnie do potraw przyrządzanych na bazie jajek lub pomidorów. Dlatego ziele można dodawać do omletów, sosów pomidorowych, ale nie tylko. Estragonem doprawia się również sos tatarski, szczawiowo-estragonowy, cytrynowy. Popisowym daniem z zastosowaniem przyprawy jest kura nadziewana świeżymi listkami estragonu. Listki w postaci suszonej, bądź świeżej można dodawać do sera bądź śmietanki, a po zmieszaniu nakładać na kanapki. Estragonem warto doprawić golonkę, wędliny oraz boczek wieprzowy. Świetnym pomysłem będzie zrobienie z estragonu, a także innych ziół, masła ziołowego. Estragon wchodzi w skład ziół prowansalskich. Należy pamiętać by stosować umiar, jeśli chodzi o doprawianie potraw estragonem, ponieważ nadmiar przyprawy spowoduje nieżądaną gorycz.

Właściwości

Jak każde zioła, tak również estragon posiada wiele cennych właściwości. Przede wszystkim przyprawa przyczynia się do zwiększenia apetytu oraz poprawia i przyspiesza przemianę materii. Osoby borykające się z reumatyzmem ze skazą moczową lub artretyzmem powinny stosować estragon. Jeśli dieta wymaga ograniczenia soli, to estragon świetnie ją zastąpi. Taka dieta jest szczególnie zalecana osobom chorującym na nerki. Przyprawa posiada również właściwości przeciwzapalne oraz antyseptyczne, co doskonale sprawdza się w przypadku chorób dziąseł.

Wartości odżywcze

Porcja: 0.6g Kalorie: 1.8 kcl

Błonnik pokarmowy0.044   g

z cukrów1.1 kcal

z białek0.33 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość1.92E-07 g

Objętość4.9 g/m3

Food folate1.6E-06   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.0028   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.022   μg

Tłuszcz0.043   g

Tłuszcze nasycone0.011   μg

Węglowodany0.301   g

Total Folate1.6E-06   μg

Białko0.137   g

A1.3E-06   μg

B11.5E-06   mg

C0.0003   mg

B61.4E-05   mg

B35.4E-05   mg

B120   μg

B28E-06   mg

B90   μg

Retinol0   μg

A(IU)25   IU

Omega-30.018 mg

Omega-60.0045 mg

Fosfor0.0019   mg

Magnez0.0021   mg

Potas0.018   mg

Sód0.000372   μg

Wapń0.0068   mg

Żelazo0.000194   mg

Cynk2.3E-05   mg

Mangan4.8E-05   μg

Miedź4.1E-06   μg

Selen2.6E-08   μg

Cholesterol0   μg

Fitosterol0.000486   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %