ßßß Cookit - przepis na Zioła świeże vs suszone

Zioła świeże vs suszone

nazwa

Wykonanie

Przyprawy i zioła mogą dodawać wyjątkowego smaku przygotowywanym na ruszcie potrawom. Łączenie różnych przypraw i w różnych proporcjach itp. stało się pewną sztuką, która decyduje o wyjątkowości wielu dań i potraw. Wielu kucharzy przez umiejętne łączenie przypraw i ziół może wydobyć nowe smaki z potraw.
Tak jak wspomnieliśmy używanie przypraw i ziół jest pewnego rodzaju sztuką. Niektóre przepisy będą wymagały wcześniejszego użycia przypraw i ziół a inne będą wymagały używania ich na samym końcu jako element prezentacji lub dekoracji przygotowywanej potrawy.
W tym miejscu chcielibyśmy zwrócić uwagę na zioła i przyprawy, które idealnie pasują do potraw z grilla . Dzięki nim będziemy mogli stworzyć jeszcze bardziej aromatyczne dania.
Popularne przyprawy:
Przyprawy są środkiem aromatyzującym. Pochodzą z korzeni, nasion, owoców, warzyw itp. Niektóre popularne przyprawy stosowane do grillowanych potraw to:
Sól selerowa
Cynamon
Goździki
Nasiona kolendry
Kminek
Czosnek w proszku
Imbir w proszku
Musztarda w proszku
Gałka muszkatołowa w proszku
Cebula w proszku
Papryka
Pieprz
Jeśli kiedykolwiek poszukiwaliście przepisów na potrawy z grilla, to na pewno zauważyliście, że wiele z nich wymaga suszonych ziół i przypraw do solanek, marynat itp. Suszone zioła i przyprawy w połączeniu z tłuszczami, alkoholami czy wodą pomagają podkreślić smak przygotowywanych potraw. Pamiętajmy również, że ciepło przyśpiesza aromatyzowanie. Ale tak naprawdę powolny proces przygotowywania żywności daje ziołom i przyprawom więcej czasu na przeniknięcie do potrawy. Otrzymamy dzięki temu bardziej aromatyczny efekt końcowy.
Popularne zioła:
Zioła są również doskonałym środkiem aromatyzującym. Wiele ziół możemy uprawiać na parapecie w domu. Popularne zioła, które stosujemy do przygotowywania potraw z rusztu to:
Bazylia
Szczypiorek
Koperek
Oregano
Pietruszka
Rozmaryn
Szałwia
Estragon
Zwracajmy szczególną uwagę na to jakich ziół wymaga przepis według którego przygotowujemy potrawę. Zmiana w przepisie ziół świeżych na suszone może mieć bardzo duży wpływ na smak końcowy potrawy. Na ogół w przybliżeniu 3 części świeżych ziół jest równe aromatycznie jednej części ziół suszonych. Najprościej zamienić to sobie w następujący sposób. Jeśli przepis wymaga łyżki świeżych ziół, najlepiej zamienić ją na łyżeczkę tych samych ziół suszonych. To nie jest jakaś wyjątkowa reguła, które należy się trzymać ale zazwyczaj bardzo dobrze działa.
Zdarza się również tak, że przepis wymaga świeżych ziół lub innych przypraw, których akurat w tym momencie nie mamy. W takim przypadku można zastępować brakujące zioła lub przyprawy innymi. Ale spowoduje to dużą zmianę smakową. Dlatego lepiej wtedy udać się po nie do sklepu albo udać się do sąsiada.
Źródło:http://naruszcie.pl/2422/grillowanie-przyprawy-ziola-ziola-swieze-vs-suszone