Wykonanie
Przyprawy i
zioła mogą dodawać wyjątkowego smaku przygotowywanym na ruszcie potrawom. Łączenie różnych przypraw i w różnych proporcjach itp. stało się pewną sztuką, która decyduje o wyjątkowości wielu dań i potraw. Wielu kucharzy przez umiejętne łączenie przypraw i
ziół może wydobyć nowe smaki z potraw.Tak jak wspomnieliśmy używanie przypraw i
ziół jest pewnego rodzaju sztuką. Niektóre przepisy będą wymagały wcześniejszego użycia przypraw i
ziół a inne będą wymagały używania ich na samym końcu jako element prezentacji lub dekoracji przygotowywanej potrawy.W tym miejscu chcielibyśmy zwrócić uwagę na
zioła i
przyprawy, które idealnie pasują do potraw z grilla . Dzięki nim będziemy mogli stworzyć jeszcze bardziej aromatyczne dania.Popularne
przyprawy:
Przyprawy są środkiem aromatyzującym. Pochodzą z korzeni, nasion,
owoców, warzyw itp. Niektóre popularne
przyprawy stosowane do grillowanych potraw to:
Sól selerowa
CynamonGoździkiNasiona
kolendryKminekCzosnek w proszku
Imbir w proszku
Musztarda w proszku
Gałka muszkatołowa w proszku
Cebula w proszku
PaprykaPieprzJeśli kiedykolwiek poszukiwaliście przepisów na potrawy z grilla, to na pewno zauważyliście, że wiele z nich wymaga suszonych
ziół i przypraw do solanek, marynat itp. Suszone
zioła i
przyprawy w połączeniu z tłuszczami,
alkoholami czy
wodą pomagają podkreślić smak przygotowywanych potraw. Pamiętajmy również, że ciepło przyśpiesza aromatyzowanie. Ale tak naprawdę powolny proces przygotowywania żywności
daje ziołom i
przyprawom więcej czasu na przeniknięcie do potrawy. Otrzymamy dzięki temu bardziej aromatyczny efekt końcowy.Popularne
zioła:
Zioła są również doskonałym środkiem aromatyzującym. Wiele
ziół możemy uprawiać na parapecie w domu. Popularne
zioła, które stosujemy do przygotowywania potraw z rusztu to:
BazyliaSzczypiorekKoperekOreganoPietruszkaRozmarynSzałwiaEstragonZwracajmy szczególną uwagę na to jakich
ziół wymaga przepis według którego przygotowujemy potrawę. Zmiana w przepisie
ziół świeżych na suszone może
mieć bardzo duży wpływ na smak końcowy potrawy. Na ogół w przybliżeniu 3 części świeżych
ziół jest równe aromatycznie jednej części
ziół suszonych. Najprościej zamienić to sobie w następujący sposób. Jeśli przepis wymaga łyżki świeżych
ziół, najlepiej zamienić ją na łyżeczkę tych samych
ziół suszonych. To nie jest jakaś wyjątkowa reguła, które należy się trzymać ale zazwyczaj bardzo dobrze działa.Zdarza się również tak, że przepis wymaga świeżych
ziół lub innych przypraw, których akurat w tym momencie nie mamy. W takim przypadku można zastępować brakujące
zioła lub
przyprawy innymi. Ale spowoduje to dużą zmianę
smakową. Dlatego lepiej wtedy udać się po nie do sklepu albo udać się do sąsiada.