ßßß
Jak ograniczyć sól w diecie? Czym zastąpić sól?1. Najkorzystniejszym zamiennikiem soli są zioła, które oprócz walorów smakowych mają korzystne właściwości dla naszego zdrowia. Są to na przykład:- bazylia - właściwości lecznicze bazylii polegają m.in. na zapobieganiu wzdęciom i zaparciom, regulowaniu pracy układu nerwowego, pokarmowego - leczeniu niestrawności, wzdęć; bazylia przyspiesza również metabolizm.Świeże liście bazylii dodajemy do już gotowej potrawy, suszone możemy dodać w trakcie przygotowania.- rozmaryn - posiada działanie przeciwreumatyczne, chroni nerki, serce, ma korzystny wpływ na nasz wzrok.- estragon - łagodzi nerwy, pozwala walczyć z bezsennością, usprawnia trawienie, neutralizuje kwasy żołądkowe.- kolendra - liście kolendry mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, działają tonizująco na żołądek, reguluje pracę jelit.- tymianek - jest bardzo doceniany ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, wspomaga pracę układu oddechowego i pokarmowego. Nie należy go jednak spożywać w zbyt dużych ilościach.
2. Osoby, które szukają odpowiedzi na pytanie o to czym zastąpić sól, z powodzeniem mogą w swoim jadłospisie stosować przyprawy takie, jak:- chili- cebula w proszku- kminek- gałka muszkatołowa- starta skórka z cytryny- trawa cytrynowa- koper włoski- czosnek- imbir- pieprz czerwony/zielony- pieprz cayenne
3. Cóż jednak począć, gdy smak soli lubimy zbyt bardzo i za nic w świecie nie możemy się bez niego obejść. W takiej sytuacji warto jest korzystać ze zdrowszych, niż zwykła sól, "odmian" soli, do których należą:- sól himalajska różowa - najzdrowszy i najczystszy rodzaj soli, pochodzący ze wschodniego pasa Himalajów w Pakistanie - nie przyczynia się do odkładania wody w organizmie, a co więcej, pomaga regulować jej poziom, zapobiega powstawaniu cellulitu, skurczom mięśni, wspomaga działanie układu oddechowego, zapobiega rozwojowi kamieni w pęcherzyku żółciowym.- sól niskosodowa - ma obniżoną zawartość chlorku sodu- sól morska4. Jeśli chcemy ograniczyć spożywanie nadmiernych ilości soli, a co za tym idzie - jej niekorzystny wpływ na nasz organizm, powinniśmy nie tylko zrezygnować z dodawania do potraw soli kuchennej, ale również z jedzenia przetworzonych produktów (chipsów, precli, solonych orzeszków, itp.), a także gotowych mieszanek przypraw (polecam przepis na domowe mieszanki przypraw).