Wykonanie
Kiedyś
jadłam wprost zastraszające ilości
soli. Dodawałam ją prawie do wszystkiego, jeszcze przed spróbowaniem potrawy. Półcentymetrowa warstwa
soli i od razu wszystko lepiej smakowało. Jednak wiedziona głosem rozsądku powoli zaczęłam
sól ze swojego jadłospisu eliminować (
sól w nadmiernych ilościach podnosi ciśnienie, szkodzi nerkom,
sercu, zwiększa ryzyko miażdżycy, udaru mózgu). Nie całkowicie, na początku tylko tylko jej nadwyżki, ale z czasem
doszłam do używania jej racjonalnych ilości. Obecnie zdarza się, że
soli nie używam wcale, np. jedząc
surowe warzywa, chociażby świeże
pomidory i
ogórki - co wcześniej było dla mnie nie do pomyślenia.
Sól zastępuję często różnymi
ziołami,
przyprawami, a gdy jest konieczna, korzystam z jej zdrowszych alternatyw. Cym zatem zastąpić
sól, aby potrawy nie smakowały, jak szpitalne jedzenie? Oto kilka pomysłów.
Jak ograniczyć
sól w diecie? Czym zastąpić sól?1. Najkorzystniejszym zamiennikiem
soli są
zioła, które oprócz walorów
smakowych mają korzystne właściwości dla naszego zdrowia. Są to na przykład:-
bazylia - właściwości lecznicze
bazylii polegają m.in. na zapobieganiu wzdęciom i zaparciom, regulowaniu pracy układu nerwowego, pokarmowego - leczeniu niestrawności, wzdęć;
bazylia przyspiesza również metabolizm.Świeże liście
bazylii dodajemy do już gotowej potrawy, suszone możemy dodać w trakcie przygotowania.-
rozmaryn - posiada działanie przeciwreumatyczne, chroni nerki,
serce, ma korzystny wpływ na nasz wzrok.-
estragon - łagodzi nerwy, pozwala walczyć z bezsennością, usprawnia trawienie, neutralizuje kwasy żołądkowe.-
kolendra - liście
kolendry mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, działają tonizująco na żołądek, reguluje pracę jelit.-
tymianek - jest bardzo doceniany ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, wspomaga pracę układu oddechowego i pokarmowego. Nie należy go jednak spożywać w zbyt dużych ilościach.
2. Osoby, które szukają odpowiedzi na pytanie o to czym zastąpić
sól, z powodzeniem mogą w swoim jadłospisie stosować
przyprawy takie, jak:-
chili-
cebula w proszku-
kminek-
gałka muszkatołowa- starta
skórka z cytryny-
trawa cytrynowa-
koper włoski-
czosnek-
imbir-
pieprz czerwony/zielony-
pieprz cayenne3. Cóż jednak począć, gdy smak
soli lubimy zbyt bardzo i za nic w świecie nie możemy się bez niego obejść. W takiej sytuacji warto jest korzystać ze zdrowszych, niż zwykła
sól, "odmian"
soli, do których należą:-
sól himalajska różowa - najzdrowszy i najczystszy rodzaj
soli, pochodzący ze wschodniego pasa Himalajów w Pakistanie - nie przyczynia się do odkładania
wody w organizmie, a co więcej, pomaga regulować jej poziom, zapobiega powstawaniu cellulitu, skurczom
mięśni, wspomaga działanie układu oddechowego, zapobiega rozwojowi kamieni w pęcherzyku żółciowym.-
sól niskosodowa - ma obniżoną zawartość chlorku
sodu-
sól morska4. Jeśli chcemy ograniczyć spożywanie nadmiernych ilości
soli, a co za tym idzie - jej niekorzystny wpływ na nasz organizm, powinniśmy nie tylko zrezygnować z dodawania do potraw
soli kuchennej, ale również z jedzenia przetworzonych produktów (
chipsów, precli,
solonych orzeszków, itp.), a także gotowych mieszanek przypraw (polecam przepis na domowe
mieszanki przypraw).