ßßß
Łodyga kolendry ma do 70 cm wysokości, jest naga, żebrowana, rozgałęziona i wzniesiona ku górze. Dolne liście są pojedyncze, długoogonkowe o szerokich działkach. Natomiast górne są podobne do kopru o działkach równowąskich. Kwiaty rośliny są białe lub jasnoróżowe, wyrastają na końcach rozgałęzień. Kolendra jest miododajna, a jej kwiaty 5-krotne z 1 słupkiem i 5 pręcikami. Kwitnie od czerwca do lipca. Owoce rośliny to kuliste rozłupki o średnicy 3-7mm, złożone z dwu niełupek o wężykowatych żeberkach. Młode owoce są zielone, następnie różowe, a dojrzałe - barwy żółtawej. Korzeń kolendry jest cienki, palowy i słabo rozrośnięty.
Kolendra należy do roślin z rodziny selerowatych. Liczą się dwa gatunki, które najprawdopodobniej pochodzą z zachodnich części obszaru śródziemnomorskiego. Typowym gatunkiem jest kolendra siewna. Uprawiana ona jest również w krajach o klimacie umiarkowanym np. w Polsce
Największymi producentami kolendry na początku XXI wieku są Iran, Indie, kraje Bliskiego Wschodu i byłego ZSRR oraz USA. Kolendra uprawiana jest w Europie w takich krajach jak Niemcy, Holandia, Anglia, Polska.
Jako zioło i przyprawa pobudza apetyt, przyspiesza i reguluje trawienie, a także wywiera korzystny wpływ na układ nerwowy. Jako przyprawa używana jest bardzo często, szczególnie w kuchni indyjskiej, islamskiej i latynoamerykańskiej. Wszystkie części rośliny mają zastosowanie w kuchni. Aromat liści zbliżony jest do anyżku, a nasiona są słodkie i charakteryzują się zapachem podobnym do skórki pomarańczowej. Najczęstsze zastosowanie kolendry to nasiona, chętnie zmielone, które świetnie doprawiają potrawy z mięs, zup, sałatek, kiełbas, pasztetów. Można ją używać do marynowania kiszonej kapusty, czerwonych buraków, ogórków, grzybów oraz śledzi. Ma zastosowanie w trakcie przyrządzania deserów: ciast, kremów, lodów, jest jednym ze składników Curry.
Głównym składnikiem kolendry jest olejek lotny. Nasionka również zawierają dużo oleju tłustego oraz związki białkowe, związki żywiczne, garbniki, flawony a także sole mineralne (zwłaszcza fosforan wapnia). Owoce rośliny hamują wzdęcia, przeciwdziałają nadmiernej fermentacji czyli za dużemu wzrostowi flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym oraz regulują trawienie.
Porcja: 0,6g Kalorie: 1,7 kcl
Błonnik pokarmowy0,062 g
z cukrów1,1 kcal
z białek0,32 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość7,2E-08 g
Objętość4,9 g/m3
Food folate1,6E-06 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,013 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,002 μg
Tłuszcz0,029 g
Tłuszcze nasycone0,00069 μg
Węglowodany0,313 g
Total Folate1,6E-06 μg
Cukier0,044 g
Białko0,132 g
A1,8E-06 μg
B17,5E-06 mg
C0,0034 mg
B63,7E-06 mg
E6,2E-06 mg
B36,4E-05 mg
B120 μg
B29E-06 mg
B90 μg
K8,2E-06 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna1,1E-06 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna1,5E-05 μg
A(IU)35 IU
Bete-karoten2E-05 μg
Alfa-karoten1,9E-07 μg
Omega-30 mg
Omega-60,002 mg
Fosfor0,0029 mg
Magnez0,0042 mg
Potas0,027 mg
Sód0,0013 μg
Wapń0,0075 mg
Żelazo0,000255 mg
Cynk2,8E-05 mg
Mangan3,8E-05 μg
Miedź1,1E-05 μg
Selen1,8E-07 μg
Cholesterol0 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %