ßßß
Pierwsze informacje o zastosowaniu gałki muszkatułowej pochodzą z VI wieku naszej ery. Chociaż domniema się, że o jej właściwościach wiedzieli już wcześniej mieszkańcy Indii. Stamtąd właśnie została ona sprowadzona do Konstantynopola. Gałkę muszkatołową sprzedawali Arabowie, którzy przez następne osiemset lat bardzo cenili się za tą usługę. W XV wieku handel przejęli Portugalczycy, którzy weszli w kontrakt z Wyspami Korzennymi, z których gałka muszkatołowa pochodzi. W następnym wieku po przejęciu pałeczki w handlu, przyprawą i wyspami zawładnęła Holandia, która przez następne dwieście lat starannie strzegła eksportu gałki muszkatołowej. Jednak i ona niezbyt długo cieszłai się władzą nad przyprawą. Szybko przejęli ją Francuzi, którym już ostatecznie zawdzięcza się rozpowszechnienie gałki muszkatołowej po innych regionach. Obecnie gałkę muszkatołową importuje się z Cejlonu, Sumatry oraz Penang. Ponadto gałkę muszkatołową uprawia się na Wyspach Kanaryjskich, w Brazylii oraz w Indiach Zachodnich.
Drzewo muszkatołowca korzennego jest długowieczne, bo żyje nawet do stu lat i osiąga wysokość od 18 do 20 metrów. Poza gałką muszkatołową z drzewa zrywa się także macis, czyli tak zwany kwiat muszkatołowy. Nasiona po usunięciu twardej łupiny suszy się tak długo aż ulegną one zbrązowieniu. Kolejnym etapem jest moczenie gałki muszkatołowej w mleku wapiennym oraz powtórny proces suszenia. Dzięki osłonce wapiennej nasiona chronione są przed pleśnią, przez to mogą być swobodnie transportowane.
Gałka muszkatołowa charakteryzuje się korzennym aromatem oraz intensywnym słodkim smakiem. Przyprawę stosuje się nie tylko do mięs, z czym jest najbardziej kojarzona. Gałka muszkatołowa nadaje się także do pieczonych owoców bądź deserów skomponowanych z mleka bądź jajek. Dlatego w zimę jednym z tradycyjnych deserów jest budyń czekoladowy doprawiony gałką muszkatołową. Przyprawę dodaje się także do smażonej wątróbki, makaronów, pasztetów oraz warzyw, a w szczególności szpinaku. Gałka muszkatołowa jest także kluczową przyprawą ciasta piernikowego. Dodatkowo można ją ścierać do różnego rodzaju ponczów lub koktajli. Należy pamiętać by nie “przedobrzyć” z dawkowaniem gałki muszkatołowej. Jej nadmiar może pozbawić potrawę jakichkolwiek walorów smakowych. Dlatego warto sypać dosłownie szczyptę przyprawy na całą porcję przygotowanych dań.
Właściwości gałki muszkatołowej są popularyzowane w krajach tak zwanego Dalekiego Wschodu. W tamtych regionach stosuje się ją powszechnie w medycynie naturalnej: do leczenia i łagodzenia chorób oskrzelowych, reumatyzmu oraz w przypadłościach związanych z bezsennością. Ponadto przyprawa ta podawana jest osobom cierpiącym na nadpobudliwość. Gałka muszkatołowa również pozwala na szybkie zwalczenie wzdęć. Przy dawkowaniu trzeba uważać, żeby nie podawać choremu zbyt dużej porcji. Przedawkowanie może grozić takimi objawami jak halucynacje lub zaburzenia świadomości. Poza tym zażycie zbyt dużej ilości przyprawy może prowadzić do bezsenności lub przypadłości związanych z osłabieniem jelita cienkiego.
Porcja: 2,2g Kalorie: 12 kcl
Błonnik pokarmowy0,458 g
z cukrów4,4 kcal
z białek0,45 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość1,034E-06 g
Objętość4,9 g/m3
Food folate1,7E-06 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,071 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,0077 μg
Tłuszcz0,799 g
Tłuszcze nasycone0,571 μg
Węglowodany1,1 g
Total Folate1,7E-06 μg
Cukier0,627 g
Białko0,128 g
A1,1E-07 μg
B17,6E-06 mg
C6,6E-05 mg
B63,5E-06 mg
E0 mg
Beta-Tocopherol0 μg
Gamma-tocopherol1,2E-05 μg
Delta-tocopherol0 μg
B32,9E-05 mg
B120 μg
B21,3E-06 mg
B90 μg
K0 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna2E-06 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0 μg
A(IU)2,2 IU
Bete-karoten3,5E-07 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30 mg
Omega-60,0077 mg
Fosfor0,0047 mg
Magnez0,004 mg
Potas0,0077 mg
Sód0,000352 μg
Wapń0,004 mg
Żelazo6,7E-05 mg
Cynk4,7E-05 mg
Mangan6,4E-05 μg
Miedź2,3E-05 μg
Selen3,5E-08 μg
Cholesterol0 μg
Fitosterol0,0014 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %