Gałka muszkatołowa

nazwa

Historia i pochodzenie

Pierwsze informacje o zastosowaniu gałki muszkatułowej pochodzą z VI wieku naszej ery. Chociaż domniema się, że o jej właściwościach wiedzieli już wcześniej mieszkańcy Indii. Stamtąd właśnie została ona sprowadzona do Konstantynopola. Gałkę muszkatołową sprzedawali Arabowie, którzy przez następne osiemset lat bardzo cenili się za tą usługę. W XV wieku handel przejęli Portugalczycy, którzy weszli w kontrakt z Wyspami Korzennymi, z których gałka muszkatołowa pochodzi. W następnym wieku po przejęciu pałeczki w handlu, przyprawą i wyspami zawładnęła Holandia, która przez następne dwieście lat starannie strzegła eksportu gałki muszkatołowej. Jednak i ona niezbyt długo cieszłai się władzą nad przyprawą. Szybko przejęli ją Francuzi, którym już ostatecznie zawdzięcza się rozpowszechnienie gałki muszkatołowej po innych regionach. Obecnie gałkę muszkatołową importuje się z Cejlonu, Sumatry oraz Penang. Ponadto gałkę muszkatołową uprawia się na Wyspach Kanaryjskich, w Brazylii oraz w Indiach Zachodnich.

Co to jest?

Drzewo muszkatołowca korzennego jest długowieczne, bo żyje nawet do stu lat i osiąga wysokość od 18 do 20 metrów. Poza gałką muszkatołową z drzewa zrywa się także macis, czyli tak zwany kwiat muszkatołowy. Nasiona po usunięciu twardej łupiny suszy się tak długo aż ulegną one zbrązowieniu. Kolejnym etapem jest moczenie gałki muszkatołowej w mleku wapiennym oraz powtórny proces suszenia. Dzięki osłonce wapiennej nasiona chronione są przed pleśnią, przez to mogą być swobodnie transportowane.

Zastosowanie

Gałka muszkatołowa charakteryzuje się korzennym aromatem oraz intensywnym słodkim smakiem. Przyprawę stosuje się nie tylko do mięs, z czym jest najbardziej kojarzona. Gałka muszkatołowa nadaje się także do pieczonych owoców bądź deserów skomponowanych z mleka bądź jajek. Dlatego w zimę jednym z tradycyjnych deserów jest budyń czekoladowy doprawiony gałką muszkatołową. Przyprawę dodaje się także do smażonej wątróbki, makaronów, pasztetów oraz warzyw, a w szczególności szpinaku. Gałka muszkatołowa jest także kluczową przyprawą ciasta piernikowego. Dodatkowo można ją ścierać do różnego rodzaju ponczów lub koktajli. Należy pamiętać by nie “przedobrzyć” z dawkowaniem gałki muszkatołowej. Jej nadmiar może pozbawić potrawę jakichkolwiek walorów smakowych. Dlatego warto sypać dosłownie szczyptę przyprawy na całą porcję przygotowanych dań.

Właściwości

Właściwości gałki muszkatołowej są popularyzowane w krajach tak zwanego Dalekiego Wschodu. W tamtych regionach stosuje się ją powszechnie w medycynie naturalnej: do leczenia i łagodzenia chorób oskrzelowych, reumatyzmu oraz w przypadłościach związanych z bezsennością. Ponadto przyprawa ta podawana jest osobom cierpiącym na nadpobudliwość. Gałka muszkatołowa również pozwala na szybkie zwalczenie wzdęć. Przy dawkowaniu trzeba uważać, żeby nie podawać choremu zbyt dużej porcji. Przedawkowanie może grozić takimi objawami jak halucynacje lub zaburzenia świadomości. Poza tym zażycie zbyt dużej ilości przyprawy może prowadzić do bezsenności lub przypadłości związanych z osłabieniem jelita cienkiego.

Wartości odżywcze

Porcja: 2.2g Kalorie: 12 kcl

Błonnik pokarmowy0.458   g

z cukrów4.4 kcal

z białek0.45 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość1.034E-06 g

Objętość4.9 g/m3

Food folate1.7E-06   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.071   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.0077   μg

Tłuszcz0.799   g

Tłuszcze nasycone0.571   μg

Węglowodany1.1   g

Total Folate1.7E-06   μg

Cukier0.627   g

Białko0.128   g

A1.1E-07   μg

B17.6E-06   mg

C6.6E-05   mg

B63.5E-06   mg

E0   mg

Beta-Tocopherol0 μg

Gamma-tocopherol1.2E-05 μg

Delta-tocopherol0 μg

B32.9E-05   mg

B120   μg

B21.3E-06   mg

B90   μg

K0   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna2E-06   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0   μg

A(IU)2.2   IU

Bete-karoten3.5E-07 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30 mg

Omega-60.0077 mg

Fosfor0.0047   mg

Magnez0.004   mg

Potas0.0077   mg

Sód0.000352   μg

Wapń0.004   mg

Żelazo6.7E-05   mg

Cynk4.7E-05   mg

Mangan6.4E-05   μg

Miedź2.3E-05   μg

Selen3.5E-08   μg

Cholesterol0   μg

Fitosterol0.0014   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %