Wykonanie
Lubicie babkę ziemniaczaną? A próbowaliście zrobić babeczki? Mają tę przewagę nad swoją „większą siostrą”, że nie trzeba ich kroić na porcyjki i moim zdaniem są atrakcyjniejsze. Pieką się też szybciej z racji swoich niewielkich gabarytów. Czy chcecie dużą babę, czy kilka mniejszych – sposób wykonania ciasta jest identyczny. Jeśli lubicie, możecie dodać do niego pokrojoną drobno wędzonkę. Ja zrobiłam bez, ale za to z nutką
suszonych grzybów i z
sosem grzybowym.Składniki :1,5 kg
ziemniaków50 g
suszonych grzybów250 g
pieczarek3
jaja3 duże
cebule3 ząbki
czosnku3 czubate łyżki
mąki pszennej6 łyżek kwaśnej
śmietany1 czubata łyżeczka
majeranku1/2 łyżeczki
rozmarynu1 płaska łyżeczka
soli3 łyżki klarowanego
masłado smaku świeżo mielony
czarny pieprzszczypta mielonej
gałki muszkatołowejZiemniaki utrzyj na tarce, odstaw, aby puściły
wodę.W międzyczasie 2
cebule drobno posiekaj i zeszklij na 2 łyżkach
masła klarowanego. Odstaw do przestudzenia.Do masy ziemniaczanej dodaj 2 łyżki
śmietany, 3
jajka,
mąkę i
przyprawy (
majeranek,
rozmaryn, gałkę, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
pieprz i łyżeczkę
soli), wymieszaj i dodaj
mąkę oraz wytrąconą z odstawionej
wody skrobię.
Suszone grzyby zmiel na
mąkę i połowę dodaj do ciasta. Na koniec połącz z podsmażoną
cebulką i przełóż np. do silikonowych foremek.Piecz 45 minut w temp. 190°C (pod koniec można nakryć folią aluminiową, jeśli rumienią się za mocno).Przygotuj
sos grzybowo-
śmietanowy:Na łyżce
masła klarowanego zeszklij pokrojoną w kostkę
cebulę i dodaj do niej ćwiartki
pieczarek.
Posól i oprósz świeżo zmielonym
pieprzem. Podsmażaj do lekkiego zrumienienia
pieczarek.Na patelnię wlej pozostałą
śmietanę i
mąkę grzybową z
suszonych grzybów. Duś na małym ogniu przez 15 minut mieszając od czasu do czasu.Ciepłe babeczki podawaj z sosem i udekoruj
zieleniną. Smacznego!Related PostsBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremZupa ogórkowa z
kaszą mannąPlacki ziemniaczano-
cukiniowe z sosem
kurkowymZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi