ßßß
Rozmaryn był znany już w Starożytności. Stosowali go Egipcjanie, Rzymianie oraz Grecy. Legiony rzymskie przyczyniły się do rozpowszechnienia przyprawy na teren Europy Środkowej. W czasach Średniowiecza ziele dodawano do paszy dla owiec, przez to mięso z jagnięciny pozyskiwało szlachetny smak. Na obszarze południowej Francji, a dokładnie w okolicach Narbonny oraz na Minorce położonej na Morzu Śródziemnym bardzo popularny był rozmarynowy miód. Kilka wieków później z zapisków Theodora Jacoba z Bergzabernu wynika, że krzewinki rozmarynu zaczęto używać do produkcji mebli oraz palenia w piecu.
Rozmaryn na szeroką skalę uprawiany jest przede wszystkim w krajach Śródziemnomorskich. Głównymi producentami niewątpliwie jest Francja, Meksyk, Hiszpania, Tunezja, Maroko, Włochy, Grecja, Anglia oraz tereny byłego związku Radzieckiego. Nie ma problemu by rozmaryn hodować w domowych warunkach - na balkonie, parapecie lub w ogrodzie.
Rzadko doprawia się potrawę samym rozmarynem. Najczęściej dodaje się go razem z majerankiem oraz z cząbrem. Rozmaryn posiada mocny ale bardzo przyjemny aromat. Przyprawia się nim szczególnie dania mięsne. Bez rozmarynu nie może się obejść dobrze przyrządzona baranina, jagnięcina oraz wieprzowina. Ziele idealnie się sprawdza także jeśli chodzi o przygotowanie dziczyzny. Przyprawę dodaję się także do rozmaitych farszów, pasztetów, zapiekanych ziemniaków, dań makaronowych, sosów z pomidorów lub pizzy i owoców morza. Warto dodać szczyptę rozmarynu do zupy jarzynowej. Świetnie łączy się z czosnkiem, a także z grzybami, które wcześniej zostały specjalnie uduszone na winie. Rozmaryn można dodawać zarówno w postaci suszonej jak i świeżej. Wykorzystując świeże liście, jednak wcześniej trzeba użyć moździerza do bardzo drobnego rozgniecenia przyprawy, tak aby w zupełności pozbyć się ostrych igiełek. Całe gałązki można dodać do gotującej lub duszonej potrawy jednak przed jej podaniem należy przyprawę usunąć. Natomiast pieczone mięso na rożnie można podkreślić aromatem przyprawy, kładąc gałązki rozmarynu na żarze. Rozmaryn jest składnikiem ziół prowansalskich. Przyprawa ta największą popularność zyskała we Francji, Włoszech oraz w Anglii.
Rozmaryn posiada wiele cennych właściwości leczniczych wśród których można wymienić między innymi działanie moczopędne, rozkurczowe oraz dezynfekujące. Przyprawa przyczynia się także do zwalczania bólów reumatycznych, a także do poprawienia krążenia krwi. Natomiast kąpiel z dodatkiem rozmarynu ukoi nerwy, a także ujędrni skórę. W aptekach i drogeriach można spotkać różne kremy i maści do ciała z dodatkiem rozmarynu.
Porcja: 1,2g Kalorie: 2,8 kcl
Błonnik pokarmowy0,34 g
z cukrów1,6 kcal
z białek0,12 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość2,88E-07 g
Objętość4,9 g/m3
Food folate2,5E-06 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,025 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,019 μg
Tłuszcz0,126 g
Tłuszcze nasycone0,061 μg
Węglowodany0,509 g
Total Folate2,5E-06 μg
Białko0,049 g
Tryptofan0,000612 g
Treonina0,0016 g
Izoleucyna0,0016 g
Leucine0,003 g
Lysine0,0017 g
Metionina0,000564 g
Cystyna0,000444 g
Fenyloalanina0,002 g
Tyrosine0,0012 g
Walina0,002 g
Arginina0,0018 g
Histydyna0,000792 g
Alanina0,0021 g
Kwas asparaginowy0,0047 g
Kwas glutaminowy0,0043 g
Glicyna0,0019 g
Prolina0,0016 g
Seryna0,0015 g
A1,8E-06 μg
B13,3E-06 mg
C0,000498 mg
B61,2E-05 mg
B31,1E-05 mg
B120 μg
B23,5E-06 mg
B59,6E-06 μg
B90 μg
Retinol0 μg
A(IU)36 IU
Omega-30,0089 mg
Omega-60,0096 mg
Fosfor0,000816 mg
Magnez0,0019 mg
Potas0,0097 mg
Sód0,000456 μg
Wapń0,0096 mg
Żelazo0,000215 mg
Cynk2,5E-05 mg
Mangan1,7E-05 μg
Miedź5,1E-06 μg
Selen5,5E-08 μg
Cholesterol0 μg
Fitosterol0,000612 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %