ßßß
Oregano jest rośliną wieloletnią należącą do rodziny wargowych. Inaczej nazywane jest lebiodką pospolitą bądź dzikim majerankiem, można ją spotkać w rozmaitych odmianach, które różnią się od siebie przede wszystkim intensywnością zapachu. Dorosłe oregano osiąga wysokość 80 centymetrów. Roślina posiada całobrzegie liście, a w okresie od czerwca do sierpnia kwitnie na biało, czerwono lub różowo. Przyprawę można spotkać dziko rosnącą na obrzeżach lasów lub zarośli, oczywiście w krajach śródziemnomorskich.
Oregano stosowano już w I wieku naszej ery. Pod nazwą lebiodki pospolitej, można je było znaleźć w zapiskach starożytnego gastronoma Caeilusa Apiciusa. Oregano pochodzi z krajów na południu Europy. Przyprawa jest również uznawana za dziko rosnący majeranek.
Obecnie oregano hoduje się wszędzie. Choć zdecydowanie dominuje w uprawach krajów śródziemnomorskich. Sadzonki tej przyprawy można kupić niemalże w całej Europie i nie tylko.
Oregano posiada coraz większe zastosowanie, jednak niezastąpione jest w przypadku włoskich dań takich jak spaghetti i pizza. Właściwie wszędzie gdzie dominują pomidory, można daną potrawą potraktować szczyptą tej przyprawy. Idealnie nadaje się do pieczonej cielęciny, jagnięciny oraz różnego rodzaju wędlin. Oregano dodaje się także do ryb i sosów. Przyprawę można podawać świeżą oraz w postaci suszonej. Ciekawym rozwiązaniem jest położenie gałązek oregano na żarzące się węgle w przypadku grillowania. Dzięki temu pieczone mięso będzie nasycone charakterystycznym i apetycznym aromatem. Ponadto przyprawa ta wchodzi w skład ziół prowansalskich. Przyprawia się nią wraz z bazylią, majerankiem oraz pieprzem i solą.
Oregano posiada wiele cenny właściwości, które odkryte i stosowane były już wiele lat temu. Przede wszystkim przyprawa działa antyseptycznie i przeciwbólowo. Stosowana jest w dolegliwościach związanych z bólem głowy lub zębów. Zażywanie oregano może wspomagać procesy trawienia. W dawnych czasach znachorzy mieszali lebiodkę z winem i taki napój podawali osobom, które zostały pogryzione przez dzikie zwierzęta. Olejki eteryczne uzyskane z ziół dodawano do kąpieli w celu uspokojenia nerwów. Oregano posiada właściwości moczopędne oraz przeciwskurczowe. Ponadto przyspiesza leczenie chorób, które dotyczą dróg oddechowych. Lebiodka posiada charakterystyczny zapach, który jest wykorzystywany w niektórych kosmetykach.
Porcja: 245g Kalorie: 649 kcl
Błonnik pokarmowy104 g
z cukrów507 kcal
z białek54 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość9,065E-05 g
Objętość671 g/m3
Food folate0,000581 μg
Tłuszcze jednonienasycone1,8 μg
Tłuszcze wielonienasycone3,4 μg
Tłuszcz10 g
Tłuszcze nasycone3,8 μg
Węglowodany169 g
Total Folate0,000581 μg
Sacharoza2,2 g
Glukoza4,7 g
Maltoza0 g
Fruktoza2,8 g
Galaktoza0,368 g
Cukier10 g
Białko22 g
A0,000208 μg
B10,000434 mg
C0,0056 mg
B60,0026 mg
E0,045 mg
Beta-Tocopherol0 μg
Gamma-tocopherol0,06 μg
Delta-tocopherol0,0023 μg
B30,011 mg
B120 μg
B20,0013 mg
B90 μg
K0,0015 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna1,7E-05 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0,0046 μg
A(IU)4167 IU
Bete-karoten0,0025 μg
Alfa-karoten4,9E-05 μg
Omega-31,5 mg
Omega-61,8 mg
Fosfor0,363 mg
Magnez0,662 mg
Potas3,1 mg
Sód0,061 μg
Wapń3,9 mg
Żelazo0,09 mg
Cynk0,0066 mg
Mangan0,012 μg
Miedź0,0016 μg
Selen1,1E-05 μg
Cholesterol0 μg
Fitosterol0,497 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %