ßßß Cookit - wszystko co chcesz wiedzieć o Oregano

Oregano

nazwa

Oregano jest rośliną wieloletnią należącą do rodziny wargowych. Inaczej nazywane jest lebiodką pospolitą bądź dzikim majerankiem, można ją spotkać w rozmaitych odmianach, które różnią się od siebie przede wszystkim intensywnością zapachu. Dorosłe oregano osiąga wysokość 80 centymetrów. Roślina posiada całobrzegie liście, a w okresie od czerwca do sierpnia kwitnie na biało, czerwono lub różowo. Przyprawę można spotkać dziko rosnącą na obrzeżach lasów lub zarośli, oczywiście w krajach śródziemnomorskich.

Historia

Oregano stosowano już w I wieku naszej ery. Pod nazwą lebiodki pospolitej, można je było znaleźć w zapiskach starożytnego gastronoma Caeilusa Apiciusa. Oregano pochodzi z krajów na południu Europy. Przyprawa jest również uznawana za dziko rosnący majeranek.

Pochodzenie

Obecnie oregano hoduje się wszędzie. Choć zdecydowanie dominuje w uprawach krajów śródziemnomorskich. Sadzonki tej przyprawy można kupić niemalże w całej Europie i nie tylko.

Zastosowanie

Oregano posiada coraz większe zastosowanie, jednak niezastąpione jest w przypadku włoskich dań takich jak spaghetti i pizza. Właściwie wszędzie gdzie dominują pomidory, można daną potrawą potraktować szczyptą tej przyprawy. Idealnie nadaje się do pieczonej cielęciny, jagnięciny oraz różnego rodzaju wędlin. Oregano dodaje się także do ryb i sosów. Przyprawę można podawać świeżą oraz w postaci suszonej. Ciekawym rozwiązaniem jest położenie gałązek oregano na żarzące się węgle w przypadku grillowania. Dzięki temu pieczone mięso będzie nasycone charakterystycznym i apetycznym aromatem. Ponadto przyprawa ta wchodzi w skład ziół prowansalskich. Przyprawia się nią wraz z bazylią, majerankiem oraz pieprzem i solą.

Właściwości

Oregano posiada wiele cenny właściwości, które odkryte i stosowane były już wiele lat temu. Przede wszystkim przyprawa działa antyseptycznie i przeciwbólowo. Stosowana jest w dolegliwościach związanych z bólem głowy lub zębów. Zażywanie oregano może wspomagać procesy trawienia. W dawnych czasach znachorzy mieszali lebiodkę z winem i taki napój podawali osobom, które zostały pogryzione przez dzikie zwierzęta. Olejki eteryczne uzyskane z ziół dodawano do kąpieli w celu uspokojenia nerwów. Oregano posiada właściwości moczopędne oraz przeciwskurczowe. Ponadto przyspiesza leczenie chorób, które dotyczą dróg oddechowych. Lebiodka posiada charakterystyczny zapach, który jest wykorzystywany w niektórych kosmetykach.

Wartości odżywcze

Porcja: 245g Kalorie: 649 kcl

Błonnik pokarmowy104   g

z cukrów507 kcal

z białek54 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość9,065E-05 g

Objętość671 g/m3

Food folate0,000581   μg

Tłuszcze jednonienasycone1,8   μg

Tłuszcze wielonienasycone3,4   μg

Tłuszcz10   g

Tłuszcze nasycone3,8   μg

Węglowodany169   g

Total Folate0,000581   μg

Sacharoza2,2   g

Glukoza4,7   g

Maltoza0   g

Fruktoza2,8   g

Galaktoza0,368   g

Cukier10   g

Białko22   g

A0,000208   μg

B10,000434   mg

C0,0056   mg

B60,0026   mg

E0,045   mg

Beta-Tocopherol0 μg

Gamma-tocopherol0,06 μg

Delta-tocopherol0,0023 μg

B30,011   mg

B120   μg

B20,0013   mg

B90   μg

K0,0015   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna1,7E-05   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0,0046   μg

A(IU)4167   IU

Bete-karoten0,0025 μg

Alfa-karoten4,9E-05 μg

Omega-31,5 mg

Omega-61,8 mg

Fosfor0,363   mg

Magnez0,662   mg

Potas3,1   mg

Sód0,061   μg

Wapń3,9   mg

Żelazo0,09   mg

Cynk0,0066   mg

Mangan0,012   μg

Miedź0,0016   μg

Selen1,1E-05   μg

Cholesterol0   μg

Fitosterol0,497   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %