ßßß
Można wyróżnić bardzo dużo odmian bazylii, które różnią się od siebie nie tylko wyglądem, ale także smakiem i aromatem. Niektóre z nich mają zielone a inne czerwone listki. Najpopularniejsze odmiany, najczęściej wykorzystywane w kuchni to Dark Opal oraz Purple Ruffle.
Historia bazylii sięga starożytności, wtedy była uznawana ona za lecznicze zioło mające magiczną moc. W Libii panowały wierzenia, że listek bazylii posiada moc ochronną przed jadem węży i skorpionów. W Europie pachnące zioła znalazły się za panowania Aleksandra Wielkiego w IV w p.n.e.. Żołnierze wracający z licznych wojen przywozili bazylię z krajów azjatyckich i skutecznie rozprzestrzenili ją po śródziemnomorskiej Europie. Bazylię spotkać dziś można wszędzie, można hodować ją w swoim ogródku lub w doniczce w kuchni. Jednak do krajów słynących z największego spożycia tej przyprawy zalicza się przede wszystkim Hiszpanię, Francję, Grecję, Gruzję oraz Włochy.
Bazylię zazwyczaj wykorzystuje się w postaci świeżo zerwanych listków bądź dopiero po ususzeniu. Włosi natomiast często bazylię przechowują w słoikach, w których liście najpierw są solone a następnie zalewaną oliwą z oliwek. Zastosowanie bazylii jest szerokie, dodaje się ją do sosów, sałatek, mięs, ryb, owoców morza, jajek, a także zup. W jej ilości warto zachować umiar, by nie popsuć smaku potrawy. Zawsze bazylię dodaje się pod koniec gotowania. Wielu potrawom nadaje lekko kwaskowy smak. Bazylia wchodzi w skład ziół prowansalskich. Najprostszym i zarazem najbardziej efektownym przysmakiem z udziałem bazylii jest prosta sałatka z pomidorów. Pomidory wystarczy doprawić świeżo mielonym pieprzem oraz porwanymi listkami bazylii. Całość należy polać oliwą z oliwek, niektórzy dodają do sałatki ser mozzarella.
Świeżą bazylię można zrywać jeśli ma ona w pełni rozwinięte zielone listki. Dorosły krzaczek bazylii może sięgać nawet od 40 do 50 centymetrów wysokości.
Odkrywcą korzystnych właściwości bazylii dla zdrowia był Hipokrates. Odkrył, że spożycie przyprawy powoduje ulgę w przypadku dolegliwości żołądkowych, związanych głównie z przejedzeniem. Faktycznie bazylia skutecznie przyspiesza trawienie, ale również potrafi pobudzić apetyt i jednocześnie łagodzi i zapobiega wzdęciom. Oprócz układu pokarmowego, bazylia dobroczynnie wpływa na funkcjonowanie nerek. Osoby chorujące na cukrzycę typu 2, oraz posiadające nadwagę lub ogólne problemy z otyłością bądź poziomem cukru we krwi powinny dodawać bazylię do spożywanych potraw. Posiada ona doskonałą zdolność obniżania poziomu cukru. Skutkuje to w pohamowaniu uczucia głodu oraz wytwarzania przez organizm znacznie niższej zawartości insuliny.
Porcja: 0,5g Kalorie: 0,12 kcl
Błonnik pokarmowy0,008 g
z cukrów0,047 kcal
z białek0,038 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość9E-08 g
Objętość2,7 g/m3
Food folate3,4E-07 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,00044 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,0019 μg
Tłuszcz0,0032 g
Tłuszcze nasycone0,000205 μg
Węglowodany0,013 g
Total Folate3,4E-07 μg
Sacharoza0 g
Glukoza0,0001 g
Maltoza0 g
Fruktoza0,0001 g
Galaktoza0,0014 g
Cukier0,0015 g
Białko0,016 g
Tryptofan0,000195 g
Treonina0,00052 g
Izoleucyna0,00052 g
Leucine9,5E-07 g
Lysine0,00055 g
Metionina0,00018 g
Cystyna0,00014 g
Fenyloalanina0,00065 g
Tyrosine0,000385 g
Walina0,000635 g
Arginina0,000585 g
Histydyna0,000255 g
Alanina0,00066 g
Kwas asparaginowy0,0015 g
Kwas glutaminowy0,0014 g
Glicyna0,00061 g
Prolina0,00052 g
Seryna0,000495 g
A1,3E-06 μg
B11,7E-07 mg
C9E-05 mg
B67,8E-07 mg
E4E-06 mg
Beta-Tocopherol0 μg
Gamma-tocopherol8E-07 μg
Delta-tocopherol0 μg
B34,5E-06 mg
B120 μg
B23,8E-07 mg
B51E-06 μg
B90 μg
K2,1E-06 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna2,3E-07 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna2,8E-05 μg
A(IU)26 IU
Bete-karoten1,6E-05 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,0016 mg
Omega-60,000365 mg
Fosfor0,00028 mg
Magnez0,00032 mg
Potas0,0015 mg
Sód2E-05 μg
Wapń0,000885 mg
Żelazo1,6E-05 mg
Cynk4,1E-06 mg
Mangan5,7E-06 μg
Miedź1,9E-06 μg
Selen1,5E-09 μg
Cholesterol0 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %