Bazylia

nazwa

Odmiany bazylii

Można wyróżnić bardzo dużo odmian bazylii, które różnią się od siebie nie tylko wyglądem, ale także smakiem i aromatem. Niektóre z nich mają zielone a inne czerwone listki. Najpopularniejsze odmiany, najczęściej wykorzystywane w kuchni to Dark Opal oraz Purple Ruffle.

Pochodzenie i historia bazylii

Historia bazylii sięga starożytności, wtedy była uznawana ona za lecznicze zioło mające magiczną moc. W Libii panowały wierzenia, że listek bazylii posiada moc ochronną przed jadem węży i skorpionów. W Europie pachnące zioła znalazły się za panowania Aleksandra Wielkiego w IV w p.n.e.. Żołnierze wracający z licznych wojen przywozili bazylię z krajów azjatyckich i skutecznie rozprzestrzenili ją po śródziemnomorskiej Europie. Bazylię spotkać dziś można wszędzie, można hodować ją w swoim ogródku lub w doniczce w kuchni. Jednak do krajów słynących z największego spożycia tej przyprawy zalicza się przede wszystkim Hiszpanię, Francję, Grecję, Gruzję oraz Włochy.

Zastosowanie

Bazylię zazwyczaj wykorzystuje się w postaci świeżo zerwanych listków bądź dopiero po ususzeniu. Włosi natomiast często bazylię przechowują w słoikach, w których liście najpierw są solone a następnie zalewaną oliwą z oliwek. Zastosowanie bazylii jest szerokie, dodaje się ją do sosów, sałatek, mięs, ryb, owoców morza, jajek, a także zup. W jej ilości warto zachować umiar, by nie popsuć smaku potrawy. Zawsze bazylię dodaje się pod koniec gotowania. Wielu potrawom nadaje lekko kwaskowy smak. Bazylia wchodzi w skład ziół prowansalskich. Najprostszym i zarazem najbardziej efektownym przysmakiem z udziałem bazylii jest prosta sałatka z pomidorów. Pomidory wystarczy doprawić świeżo mielonym pieprzem oraz porwanymi listkami bazylii. Całość należy polać oliwą z oliwek, niektórzy dodają do sałatki ser mozzarella.

Jak poznać świeżą bazylię

Świeżą bazylię można zrywać jeśli ma ona w pełni rozwinięte zielone listki. Dorosły krzaczek bazylii może sięgać nawet od 40 do 50 centymetrów wysokości.

Właściwości bazylii

Odkrywcą korzystnych właściwości bazylii dla zdrowia był Hipokrates. Odkrył, że spożycie przyprawy powoduje ulgę w przypadku dolegliwości żołądkowych, związanych głównie z przejedzeniem. Faktycznie bazylia skutecznie przyspiesza trawienie, ale również potrafi pobudzić apetyt i jednocześnie łagodzi i zapobiega wzdęciom. Oprócz układu pokarmowego, bazylia dobroczynnie wpływa na funkcjonowanie nerek. Osoby chorujące na cukrzycę typu 2, oraz posiadające nadwagę lub ogólne problemy z otyłością bądź poziomem cukru we krwi powinny dodawać bazylię do spożywanych potraw. Posiada ona doskonałą zdolność obniżania poziomu cukru. Skutkuje to w pohamowaniu uczucia głodu oraz wytwarzania przez organizm znacznie niższej zawartości insuliny.

Wartości odżywcze

Porcja: 0,5g Kalorie: 0,12 kcl

Błonnik pokarmowy0,008   g

z cukrów0,047 kcal

z białek0,038 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość9E-08 g

Objętość2,7 g/m3

Food folate3,4E-07   μg

Tłuszcze jednonienasycone0,00044   μg

Tłuszcze wielonienasycone0,0019   μg

Tłuszcz0,0032   g

Tłuszcze nasycone0,000205   μg

Węglowodany0,013   g

Total Folate3,4E-07   μg

Sacharoza0   g

Glukoza0,0001   g

Maltoza0   g

Fruktoza0,0001   g

Galaktoza0,0014   g

Cukier0,0015   g

Białko0,016   g

Tryptofan0,000195   g

Treonina0,00052   g

Izoleucyna0,00052   g

Leucine9,5E-07   g

Lysine0,00055   g

Metionina0,00018   g

Cystyna0,00014   g

Fenyloalanina0,00065   g

Tyrosine0,000385   g

Walina0,000635   g

Arginina0,000585   g

Histydyna0,000255   g

Alanina0,00066   g

Kwas asparaginowy0,0015   g

Kwas glutaminowy0,0014   g

Glicyna0,00061   g

Prolina0,00052   g

Seryna0,000495   g

A1,3E-06   μg

B11,7E-07   mg

C9E-05   mg

B67,8E-07   mg

E4E-06   mg

Beta-Tocopherol0 μg

Gamma-tocopherol8E-07 μg

Delta-tocopherol0 μg

B34,5E-06   mg

B120   μg

B23,8E-07   mg

B51E-06   μg

B90   μg

K2,1E-06   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna2,3E-07   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna2,8E-05   μg

A(IU)26   IU

Bete-karoten1,6E-05 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30,0016 mg

Omega-60,000365 mg

Fosfor0,00028   mg

Magnez0,00032   mg

Potas0,0015   mg

Sód2E-05   μg

Wapń0,000885   mg

Żelazo1,6E-05   mg

Cynk4,1E-06   mg

Mangan5,7E-06   μg

Miedź1,9E-06   μg

Selen1,5E-09   μg

Cholesterol0   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %