Papryka czerwona

nazwa

Papryka czerwona, znana również jako papryka słodka, przypomina swoim kształtem dzwon i jest najbardziej znanym gatunkiem roślin z rodziny psiankowatych. Jest powszechnie stosowana w wielu przepisach kulinarnych i wysoce ceniona ze względu na swój słodki smak, jaskrawą barwę oraz obfitą zawartość składników odżywczych. Kubek posiekanej papryki czerwonej zawiera więcej witaminy C aniżeli kubek pomarańczowego soku. Skutecznie podkreśla kolor i smak potrawy, niezależnie od tego, czy wykorzystujemy ją w postaci surowej, czy też w gotowanej.

Jak pokroić paprykę

Pierwszą rzeczą, jaką musimy zrobić przed przystąpieniem do krojenia papryki, jest dokładne umycie i wysuszenie warzywa. Następnie, usuwamy trzpień poprzez wykonanie kolistego nacięcia wokół zielonej części papryki. W ten sposób pozbywamy się większości nasion. Wewnątrz papryki można zauważyć białe, podłużne zgrubienia, które przypominają żebra. Krojąc paprykę wzdłuż żeber, otrzymamy 3-4 równe kawałki. Na koniec oczyszczamy kawałki papryki z resztek nasion używając łyżeczki lub nożyka. Krojenie papryki przeprowadzamy na desce do krojenia.

Jak wybrać najlepszą paprykę

Decydując się na zakup papryki, powinniśmy wybierać tylko te sztuki, które odznaczają się czystą, błyszczącą i nietkniętą skórką. Trzymajmy się z dala od papryk, które są pomarszczone, nadgnite, pocięte lub posiadają spleśniałe łodygi. Ponadto, papryka powinna być ciężka i jędrna w stosunku do swojej wielkości.

Jak wykorzystać paprykę

Papryka czerwona idealnie podkreśla smak takich potraw, jak zupy i gulasze, a także jest niezastąpionym dodatkiem przepysznej włoskiej pizzy.

Spożywanie na surowo.
Można je spożywać pokrojone w paski jako zdrową przekąskę lub pokroić w kostkę i wrzucić do warzywnej sałatki. Istnieje też bardziej kreatywne wykorzystanie surowej papryki. Po wyjęciu trzpienia i oczyszczeniu dzwonu z nasion, papryka może posłużyć jako pojemnik na dip, makaron albo sałatkę ryżową.
Spożywanie pieczonej papryki.
Wysoka temperatura szybko i skutecznie wyzwala słodki smak papryki. Dlatego też, pieczenie tego warzywa w wysokiej temperaturze stanowi jedną z najpopularniejszych metod przyrządzania. Podgrzewamy piekarnik do 250o C i rozkładamy na blasze aluminiową folię do pieczenia. Pokrojoną w ćwiartki paprykę kładziemy na blasze i pieczemy do chwili uzyskania czarnego koloru. Po wyjęciu z piekarnika, przykrywamy ćwiartki papierowym ręcznikiem lub wkładamy do pojemnika z pokrywką. Po ostudzeniu papryki, możemy przystąpić do zdejmowania skórki. Miękkie kawałeczki czerwonej papryki znakomicie sprawdzą się w sałatkach, kanapkach i wielu innych przepisach. Doskonale smakują również ze świeżym chlebem posmarowanym topionym serkiem. Pieczone papryki można również zakupić w słoiku, w sklepie spożywczym. Aczkolwiek, świeża papryka pieczona domowej roboty, odznacza się bardziej intensywnym smakiem i aromatem.

Zamrażanie papryki

Przed zamrożeniem, paprykę można rozpołowić, posiekać lub pokroić w paseczki. Można je włożyć do szczelnie zamkniętej plastikowej torebki lub pojemnika i zamrozić na okres nie dłuższy niż sześć miesięcy. Po rozmrożeniu, papryka traci swoją chrupką i jędrną teksturę, dlatego warto jej używać głównie do zup i gulaszów lub zapiekanek.

Przechowywanie papryki

Jeżeli chcemy przechowywać paprykę w postaci świeżej, a nie zmrożonej, wówczas wkładamy nieumytą paprykę do plastikowej torby i umieszczamy w lodówce. Okres przechowywania to jedynie kilka dni, ponieważ czerwona papryka charakteryzuje się całkiem sporym poziomem cukru. Pamiętajmy, aby po wyciągnięciu papryki z lodówki, dokładnie umyć ją przed spożyciem.

Zdrowa papryka

  • Czerwona papryka zawiera prawie 300% dziennego spożycia witaminy C, która jako potężny antyoksydant, jest niezbędna do prawidłowego wchłaniani żelaza.
  • Jeśli wykazujemy niedobór żelaza, wystarczy połączyć czerwoną paprykę z żywnością bogatą w żelazo, w celu uzyskania maksymalnej absorpcji: Czerwona papryka jest doskonałym źródłem witaminy B6 i magnezu. Ta kombinacja witamin i minerałów łagodzi niepokój, zwłaszcza ten związany z objawami napięcia przedmiesiączkowego. Witamina B6 posiada też naturalne właściwości moczopędne, które sprawiają, że spożywanie papryki łagodzi wzdęcia i chroni przed nadciśnieniem: Czerwona papryka wspiera zdrowe widzenie w nocy. Jest bogata w witaminę A, która promuje zdrowy wzrok, zwłaszcza w nocy.
  • Czerwona papryka jest naładowana antyoksydantami. Połączone działanie witaminy A i C zapewnia potężne zdolności antyoksydacyjne. Dodatkowo, jeżeli dorzucimy do tej mieszanki likopen, czerwona papryka staje się jednym z czołowych rodzajów super-żywności. (Likopen nadaje papryce czerwoną barwę.)
  • Czerwona papryka dysponuje bardzo dużą zawartością likopenu, który chroni przed wieloma nowotworami, w tym przed rakiem prostaty i płuc: Czerwona papryka pomaga spalić więcej kalorii.
  • Najnowsze badania wykazują, że słodka papryka czerwona może aktywować termogenezę i zwiększać tempo przemiany materii.
  • Nie zawiera kapsaicyny – substancja, która zapewnia ostry smak i sprawia, że zaczynamy się pocić. Czerwona papryka posiada łagodne działanie termogeniczne, które poprawia przemianę materii, jednocześnie nie zwiększając tętna serca i ciśnienia krwi (w przeciwieństwie do papryki ostrej).

Wartości odżywcze

Porcja: 119g Kalorie: 37 kcl

Błonnik pokarmowy2,5   g

z alkoholu0 kcal

Gęstość7,497E-05 g

Objętość189 g/m3

Food folate5,5E-05   μg

Tłuszcze jednonienasycone0,0036   μg

Tłuszcze wielonienasycone0,083   μg

Tłuszcz0,357   g

Tłuszcze nasycone0,032   μg

Węglowodany7,2   g

Total Folate5,5E-05   μg

Sacharoza0   g

Skrobia0   g

Glukoza2,3   g

Maltoza0   g

Fruktoza2,7   g

Galaktoza0   g

Cukier5   g

Białko1,2   g

Tryptofan0,014   g

Treonina0,048   g

Izoleucyna0,025   g

Leucine0,043   g

Lysine0,043   g

Metionina0,0071   g

Cystyna0,023   g

Fenyloalanina0,06   g

Tyrosine0,011   g

Walina0,037   g

Arginina0,043   g

Histydyna0,02   g

Alanina0,031   g

Kwas asparaginowy0,338   g

Kwas glutaminowy0,251   g

Glicyna0,033   g

Prolina0,029   g

Seryna0,06   g

A0,000187   μg

B16,4E-05   mg

C0,152   mg

B60,000346   mg

E0,0019   mg

Beta-Tocopherol6E-05 μg

Gamma-tocopherol0,000167 μg

Delta-tocopherol1,2E-05 μg

B30,0012   mg

B120   μg

B20,000101   mg

B50,000377   μg

B90   μg

K5,8E-06   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0,000583   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna6,1E-05   μg

A(IU)3726   IU

Bete-karoten0,0019 μg

Alfa-karoten2,4E-05 μg

Omega-30,03 mg

Omega-60,054 mg

Fosfor0,031   mg

Magnez0,014   mg

Potas0,251   mg

Sód0,0048   μg

Wapń0,0083   mg

Żelazo0,000512   mg

Cynk0,000298   mg

Mangan0,000133   μg

Miedź2E-05   μg

Selen1,2E-07   μg

Cholesterol0   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g