ßßß
Papryka czerwona, znana również jako papryka słodka, przypomina swoim kształtem dzwon i jest najbardziej znanym gatunkiem roślin z rodziny psiankowatych. Jest powszechnie stosowana w wielu przepisach kulinarnych i wysoce ceniona ze względu na swój słodki smak, jaskrawą barwę oraz obfitą zawartość składników odżywczych. Kubek posiekanej papryki czerwonej zawiera więcej witaminy C aniżeli kubek pomarańczowego soku. Skutecznie podkreśla kolor i smak potrawy, niezależnie od tego, czy wykorzystujemy ją w postaci surowej, czy też w gotowanej.
Pierwszą rzeczą, jaką musimy zrobić przed przystąpieniem do krojenia papryki, jest dokładne umycie i wysuszenie warzywa. Następnie, usuwamy trzpień poprzez wykonanie kolistego nacięcia wokół zielonej części papryki. W ten sposób pozbywamy się większości nasion. Wewnątrz papryki można zauważyć białe, podłużne zgrubienia, które przypominają żebra. Krojąc paprykę wzdłuż żeber, otrzymamy 3-4 równe kawałki. Na koniec oczyszczamy kawałki papryki z resztek nasion używając łyżeczki lub nożyka. Krojenie papryki przeprowadzamy na desce do krojenia.
Decydując się na zakup papryki, powinniśmy wybierać tylko te sztuki, które odznaczają się czystą, błyszczącą i nietkniętą skórką. Trzymajmy się z dala od papryk, które są pomarszczone, nadgnite, pocięte lub posiadają spleśniałe łodygi. Ponadto, papryka powinna być ciężka i jędrna w stosunku do swojej wielkości.
Papryka czerwona idealnie podkreśla smak takich potraw, jak zupy i gulasze, a także jest niezastąpionym dodatkiem przepysznej włoskiej pizzy.
Przed zamrożeniem, paprykę można rozpołowić, posiekać lub pokroić w paseczki. Można je włożyć do szczelnie zamkniętej plastikowej torebki lub pojemnika i zamrozić na okres nie dłuższy niż sześć miesięcy. Po rozmrożeniu, papryka traci swoją chrupką i jędrną teksturę, dlatego warto jej używać głównie do zup i gulaszów lub zapiekanek.
Jeżeli chcemy przechowywać paprykę w postaci świeżej, a nie zmrożonej, wówczas wkładamy nieumytą paprykę do plastikowej torby i umieszczamy w lodówce. Okres przechowywania to jedynie kilka dni, ponieważ czerwona papryka charakteryzuje się całkiem sporym poziomem cukru. Pamiętajmy, aby po wyciągnięciu papryki z lodówki, dokładnie umyć ją przed spożyciem.
Porcja: 119g Kalorie: 37 kcl
Błonnik pokarmowy2,5 g
z alkoholu0 kcal
Gęstość7,497E-05 g
Objętość189 g/m3
Food folate5,5E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,0036 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,083 μg
Tłuszcz0,357 g
Tłuszcze nasycone0,032 μg
Węglowodany7,2 g
Total Folate5,5E-05 μg
Sacharoza0 g
Skrobia0 g
Glukoza2,3 g
Maltoza0 g
Fruktoza2,7 g
Galaktoza0 g
Cukier5 g
Białko1,2 g
Tryptofan0,014 g
Treonina0,048 g
Izoleucyna0,025 g
Leucine0,043 g
Lysine0,043 g
Metionina0,0071 g
Cystyna0,023 g
Fenyloalanina0,06 g
Tyrosine0,011 g
Walina0,037 g
Arginina0,043 g
Histydyna0,02 g
Alanina0,031 g
Kwas asparaginowy0,338 g
Kwas glutaminowy0,251 g
Glicyna0,033 g
Prolina0,029 g
Seryna0,06 g
A0,000187 μg
B16,4E-05 mg
C0,152 mg
B60,000346 mg
E0,0019 mg
Beta-Tocopherol6E-05 μg
Gamma-tocopherol0,000167 μg
Delta-tocopherol1,2E-05 μg
B30,0012 mg
B120 μg
B20,000101 mg
B50,000377 μg
B90 μg
K5,8E-06 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0,000583 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna6,1E-05 μg
A(IU)3726 IU
Bete-karoten0,0019 μg
Alfa-karoten2,4E-05 μg
Omega-30,03 mg
Omega-60,054 mg
Fosfor0,031 mg
Magnez0,014 mg
Potas0,251 mg
Sód0,0048 μg
Wapń0,0083 mg
Żelazo0,000512 mg
Cynk0,000298 mg
Mangan0,000133 μg
Miedź2E-05 μg
Selen1,2E-07 μg
Cholesterol0 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g