Wykonanie
Kozy,
kozie mleko i jego
przetwory, a już szczególnie
kozie sery, są obecnie bardzo modne. Nadeszły teraz takie czasy, że kozimi
serami trzeba się zachwycać a
kozie mleko pić, chociażby z zatkanym nosem, ale pić. Z kozami jest jak ze
szpilkami od Louboutina. Nie wypada poruszać się po kuchennych rewirach bez znajomości kozich produktów, tak samo jak nie wypada chodzić w niebotycznie wysokich szpilkach niczym nowo narodzone cielę. I chociaż jestem
modową abnegatką, to muszę przyznać, że mi się trend bardzo podoba. Jako zażarta mięsożerczyni czekam, aż nasza polska koźlina rozłoży się wygodnie na sklepowych półkach obok
kozich serów, kartonów z
mlekiem i kubełków z
jogurtami. Mam nadzieję, że niedługo
moda spowszednieje, zamieni się w dobry obyczaj i ceny tych produktów staną się mniej zaporowe.Koźlina jest niezwykle smaczna, bardzo delikatna, nie uczula i zawiera sporo wzmacniającej
serce karnityny oraz kwasu linolowego, który jest korzystny dla cukrzyków. Idealnie nadawałaby się na jedno z pierwszych
mięs w dziecięcej diecie, gdyby nie fakt, że jej zwyczajnie nie ma w naszych sklepach. W Polce bowiem oficjalnie nie ubija się kóz i koźląt. W ilościach hurtowych wywozimy je do Włoch, gdzie ich
mięso jest bardzo cenione i szeroko stosowane. Nie wnikajmy zatem, w jaki sposób weszłam w posiadanie tego rarytasu.
Składniki (4 porcje):400 g udźca z koźlęcia (bez kości)1/2 dyni hokkaido1
czerwona papryka2 spore
pietruszki2 małe białe
cebule2 łyżki
masła klarowanego100 ml białego,
wytrawnego winaprzyprawy: 4 łyżki posiekanego, świeżego
tymianku, 2
liście laurowe, 5 ziaren
ziela angielskiego, 1 łyżeczka
słodkiej papryki, 1 ząbek
czosnku,
sól morska,
czarny pieprzW niewielkim naczyniu wymieszaj 1 łyżkę posiekanego
tymianku, przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku, 1 łyżeczkę mielonej
papryki i świeżo zmielony
pieprz.
Udziec pokrój w kostkę i natrzyj przygotowanymi
przyprawami. Odstaw w chłodne miejsce na około 2 godziny.
Cebulę obierz i posiekaj,
pietruszkę, wydrążoną
dynię oraz pozbawioną gniazda nasiennego
paprykę pokrój w kostkę. Dyni hokkaido nie trzeba obierać ze skórki.Na patelni rozgrzej łyżkę
masła i zeszklij
cebulę, następnie dorzuć
mięso i obsmaż je ze wszystkich stron, podlej
winem, a kiedy odparuje, przełóż do garnka, w którym będziesz gotować gulasz.Na tę samą patelnię daj drugą łyżkę
masła klarowanego i wrzuć pokrojone w kostkę warzywa. Podsmażaj je przez około 5 minut, po czym wsyp do garnka z
mięsem. Wlej tyle
wody, żeby przykryła składniki do połowy, wsyp
przyprawy i gotuj na niewielkim ogniu przez 30-45 minut. Często mieszaj i w razie potrzeby podlewaj
wodą.
Dynia powinna się niemal całkowicie rozpaść i utworzyć gęsty, kremowy sos.Dopraw do smaku
solą i
pieprzem i podawaj posypane świeżym
tymiankiem.
Related Posts
Kaczka pieczona z
jabłkami i
dynią w cydrzeZupa krem z pieczonej dyniZupa krem z
cukinii z
kozim serem i o tym, jak zrozumieć swoje (wewnętrzne) dzieckoZupa ogórkowa z
kaszą mannąPieczona
gęś z
dyniowym farszem