ßßß
Składniki (4 porcje):400 g udźca z koźlęcia (bez kości)1/2 dyni hokkaido1 czerwona papryka2 spore pietruszki2 małe białe cebule2 łyżki masła klarowanego100 ml białego, wytrawnego winaprzyprawy: 4 łyżki posiekanego, świeżego tymianku, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 ząbek czosnku, sól morska, czarny pieprzW niewielkim naczyniu wymieszaj 1 łyżkę posiekanego tymianku, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1 łyżeczkę mielonej papryki i świeżo zmielony pieprz.Udziec pokrój w kostkę i natrzyj przygotowanymi przyprawami. Odstaw w chłodne miejsce na około 2 godziny.Cebulę obierz i posiekaj, pietruszkę, wydrążoną dynię oraz pozbawioną gniazda nasiennego paprykę pokrój w kostkę. Dyni hokkaido nie trzeba obierać ze skórki.Na patelni rozgrzej łyżkę masła i zeszklij cebulę, następnie dorzuć mięso i obsmaż je ze wszystkich stron, podlej winem, a kiedy odparuje, przełóż do garnka, w którym będziesz gotować gulasz.Na tę samą patelnię daj drugą łyżkę masła klarowanego i wrzuć pokrojone w kostkę warzywa. Podsmażaj je przez około 5 minut, po czym wsyp do garnka z mięsem. Wlej tyle wody, żeby przykryła składniki do połowy, wsyp przyprawy i gotuj na niewielkim ogniu przez 30-45 minut. Często mieszaj i w razie potrzeby podlewaj wodą.Dynia powinna się niemal całkowicie rozpaść i utworzyć gęsty, kremowy sos.Dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj posypane świeżym tymiankiem.


Related PostsKaczka pieczona z jabłkami i dynią w cydrzeZupa krem z pieczonej dyniZupa krem z cukinii z kozim serem i o tym, jak zrozumieć swoje (wewnętrzne) dzieckoZupa ogórkowa z kaszą mannąPieczona gęś z dyniowym farszem