ßßß
Najstarsze jabłka znaleziono w dawnej Anatolii w postaci zwęglonych resztek sprzed 6,5 lat przed naszą erą. Około 4 tysiącleci przed naszą erą uprawiano pierwsze szlachetne gatunki jabłoni na terenach Kaukazu i Azji Mniejszej. Stamtąd jabłka przedostały się do Egiptu oraz Palestyny. W literaturze rzymskiej, a dokładniej w dziejach sprzed ponad trzech tysięcy lat, można znaleźć zapiski, iż w Starożytnym Rzymie uprawiane było 26 odmian tego owocu. W Polsce pierwsze ślady jabłoni leśnej znaleziono w Biskupinie. Ich wiek datuje się na około 800 lat przed naszą erą. Jabłka zaczęły się powoli rozpowszechniać po całym świecie. Na początku XVII wieku trafiły one do Ameryki Północnej, Ameryki Południowej, a następnie do Afryki i wiek później nawet do Australii.
Największymi światowymi producentami jabłek są Chiny i Stany Zjednoczone. Na trzecim miejscu znajduje się Polska. Natomiast za nią znajdują się Iran, Turcja, Włochy, Indie, Francja, Rosja, Chile, Argentyna, Brazylia, Niemcy, Japonia i Hiszpania. Obecnie istnieją gatunki jabłoni, które przystosowane są do najmniej sprzyjających warunków klimatycznych.
Jabłka stosowane są zarówno do deserów jak i potraw mięsnych. Do konkretnych wypieków lub dań stosuje się konkretne odmiany jabłek. Na przykład do deserów warto wybierać słodkie oraz twarde. Wśród polecanych odmian do tego przeznaczenia jest na pewno Rubin oraz Gala. Kwaśny smak pieczonego mięsa uzyska się dzięki dodaniu odmian jabłek takich jak Szara Reneta czy Boskoop. Witos natomiast idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju przetwory, soki, konfitury czy ocet jabłkowy. Jabłka są odpowiednimi owocami do sporządzenia tak zwanego suszu, podawanego zarówno jako przekąska, a także stosowanego do parzenia herbaty. Jabłka można jeść tak na surowo jak i pod każdą przetworzoną postacią. Popularne są jabłka suszone, pieczone oraz smażone w postaci konfitury. Poza kuchnia jabłka znajdują swoje zastosowanie przede wszystkim w naturalnych kosmetykach. Ze zmielonych pestek z dodatkiem oliwy z oliwek robi się peeling do ciała. Natomiast miąższ owoców można stosować jako naturalne maseczki do twarzy. Również przy zachowaniu czystości w domu przydatny okazuje się ocet jabłkowy. Dzięki niemu łatwiej można pozbyć się kamienia zalegającego w łazience oraz kuchni. Na świątecznym stole nie może zabraknąć jabłek pośród świerkowych gałązek i pomarańczy.
Jabłka najlepiej spożywać od razu po kupieniu. Można je przechowywać przez kilka dni, w miejscu zacienionym i przewiewnym. Nie wolno trzymać owoców przez dłuższy czas w foliowych torebkach, ponieważ grozi to zgniciem. Świeże owoce wybrać można po wyglądzie. Jabłka odpowiednie do kupienia mają jędrną i nie pomarszczoną skórkę. Owoce pozbawione są plam. Jednak większość osób uważa, że jabłko bez najmniejszej skazy, a za to świecące i gładkie nasycone jest sztuczną chemią używaną do szybkiego wzrostu owoców. Dlatego koniecznie trzeba pamiętać o dokładnym umyciu jabłek przed ich zjedzeniem.
Jabłka przede wszystkim posiadają takie witaminy jak A, C, E, B1 oraz B2. Ponadto zawierają bardzo wysoki wskaźnik kwasów owocowych. Jabłka zjadane są przez osoby mające problemy z nadwagą. Owoce te regulują przemianę materii, a dzięki sporej zawartości błonnika powodują uczucie sytości. Ponadto jabłka zawierają potas i krzem, z czego drugi pierwiastek nazywany jest pierwiastkiem urody, ponieważ odpowiedzialny jest za piękne paznokcie oraz włosy.
Porcja: 182g Kalorie: 91 kcl
Błonnik pokarmowy3,4 g
z cukrów87 kcal
z białek1,6 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość0,00014196 g
Objętość233 g/m3
Food folate2,7E-06 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,011 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,08 μg
Tłuszcz0,273 g
Tłuszcze nasycone0,045 μg
Węglowodany24 g
Total Folate2,7E-06 μg
Sacharoza2,6 g
Skrobia0,091 g
Glukoza5,2 g
Maltoza0 g
Fruktoza11 g
Galaktoza0 g
Cukier19 g
Białko0,482 g
Tryptofan0,0018 g
Treonina0,011 g
Izoleucyna0,011 g
Leucine0,025 g
Lysine0,023 g
Metionina0,0018 g
Cystyna0,0018 g
Fenyloalanina0,012 g
Tyrosine0,0018 g
Walina0,022 g
Arginina0,011 g
Histydyna0,0091 g
Alanina0,021 g
Kwas asparaginowy0,131 g
Kwas glutaminowy0,046 g
Glicyna0,016 g
Prolina0,011 g
Seryna0,019 g
B13,3E-05 mg
C0,0078 mg
B67,1E-05 mg
E0,000209 mg
Beta-Tocopherol9,1E-06 μg
Gamma-tocopherol0 μg
Delta-tocopherol0 μg
B30,000166 mg
B120 μg
B24,9E-05 mg
B50,00012 μg
B90 μg
K2,5E-06 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna2,2E-05 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna4,3E-05 μg
A(IU)84 IU
Bete-karoten4E-05 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,015 mg
Omega-60,067 mg
Fosfor0,02 mg
Magnez0,0082 mg
Potas0,179 mg
Sód0,00091 μg
Wapń0,01 mg
Żelazo0,000173 mg
Cynk8,2E-05 mg
Fluor6E-06 μg
Mangan6,6E-05 μg
Miedź5,3E-05 μg
Selen0 μg
Cholesterol0 μg
Fitosterol0,022 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %