ßßß
 
            
         Składniki :2 banany2 szklanki startej marchewki (na grubych oczkach)1,5 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki cukru3/4 szklanki oleju2 łyżeczki cynamonu1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soliOraz:niskosłodzony dżem brzoskwiniowy (lub inny „żółty”)3 łyżki soku z cytrynyszklanka cukru pudrukandyzowana skórka z pomarańczyBanany zmiksuj (lub rozgnieć na papkę widelcem), następnie w misce wymieszaj na gładko z olejem i cukrem (mikstura powinna mieć konsystencję majonezu).Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.Po wymieszaniu połącz z tartą marchewką i przełóż do przygotowanej wcześniej formy (wysmarowanej masłem i oprószonej np. bułką tartą).Piecz przez 50 minut w temp. 180 stopni.Po ostygnięciu przekrój na pół i posmaruj spód dżemem brzoskwiniowym (najlepiej niskosłodzonym), a wierzch udekoruj lukrem cytrynowym** i np. odrobiną posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Składniki :2 banany2 szklanki startej marchewki (na grubych oczkach)1,5 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki cukru3/4 szklanki oleju2 łyżeczki cynamonu1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soliOraz:niskosłodzony dżem brzoskwiniowy (lub inny „żółty”)3 łyżki soku z cytrynyszklanka cukru pudrukandyzowana skórka z pomarańczyBanany zmiksuj (lub rozgnieć na papkę widelcem), następnie w misce wymieszaj na gładko z olejem i cukrem (mikstura powinna mieć konsystencję majonezu).Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.Po wymieszaniu połącz z tartą marchewką i przełóż do przygotowanej wcześniej formy (wysmarowanej masłem i oprószonej np. bułką tartą).Piecz przez 50 minut w temp. 180 stopni.Po ostygnięciu przekrój na pół i posmaruj spód dżemem brzoskwiniowym (najlepiej niskosłodzonym), a wierzch udekoruj lukrem cytrynowym** i np. odrobiną posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej. *im dojrzalsze banany, tym słodsze**lukier cytrynowy przygotujesz mieszając szklankę cukru pudru z 3 łyżkami soku z cytryny. Gęstością lukru sterujemy, dosypując cukier puder lub dolewając soku – im gęstszy, tym bielszy (ale też trudniej się rozprowadza).Related PostsJabłkowe ciasto z kaszy jaglanej z żurawiną i cydremBabeczki marchewkowe z zielonym słonecznikiem i krememBiała kiełbasa pieczona w garnku rzymskim
*im dojrzalsze banany, tym słodsze**lukier cytrynowy przygotujesz mieszając szklankę cukru pudru z 3 łyżkami soku z cytryny. Gęstością lukru sterujemy, dosypując cukier puder lub dolewając soku – im gęstszy, tym bielszy (ale też trudniej się rozprowadza).Related PostsJabłkowe ciasto z kaszy jaglanej z żurawiną i cydremBabeczki marchewkowe z zielonym słonecznikiem i krememBiała kiełbasa pieczona w garnku rzymskim