ßßß
Cukier puder jest niczym innym jak bardzo rozdrobnionym cukrem białym. Jest jedną z kilku postaci tradycyjnego cukru obok zwykłych kryształków, syropu cukrowego czy karmelu. Zwykle biały cukier musi być rozdrabniany mechanicznie, w celu uzyskania idealnie drobnego pyłu.
Cukier puder, tak jak i biały, czyli buraczany lub trzcinowy wykorzystuje się do deserów, pieczenia ciast i robienia wszelkich słodkich sosów i musów. Jednak branża cukiernicza i piekarnicza to nie jedyne gałęzie, w których na dużą skalę wykorzystuje się cukier puder. Również na rynku farmaceutycznym, ten składnik jest bardzo często stosowany, z reguły do dodania walorów smakowych niektórym lekom, a szczególnie tym przeznaczonym dla dzieci.
Należy pamiętać, że tak miałka postać cukru pudru powoduje szybsze wchłanianie wilgoci. Dlatego dodając cukier puder do ciasta, trzeba go wcześniej przesiać przez drobne sitko. A jeśli powstaną jakieś grudki w kruchym cieście, to trzeba je dobrze rozwałkować. Cukrem pudrem najczęściej też posypuje się pączki, faworki oraz inne wypieki nie tylko do dekoracji, ale także do nadania słodkiego smaku.
Ostatnio na rynku pojawiła się nowość, która może znacznie ułatwić rządzenie w kuchni niejednej gospodyni. Tą nowością jest specjalny młynek do mielenia cukru i uzyskiwania cukru pudru. Jest to idealne rozwiązanie w przypadku gdy w kuchni zabraknie cukru pudru. Można tylko zmielić kryształki cukru by uzyskać świeży i słodki cukier puder.
Cukier puder można zakupić w trzech dostępnych odmianach, które różnią się między sobą średnicą ziarenek. Wśród nich wyróżnia się cukier puder aksamitny, drobny oraz średni. Pierwszy z nich charakteryzuje się najmniejszą średnicą ziarenek, ponieważ wynoszą one od 15 do 20 µm. Drugi z nich posiada ziarenka zmielone na średnicę zbliżoną do wartości około 35 µm. Natomiast ostatni, gruby cukier puder będzie posiadał największe ziarenka, bo mierzące aż około 95 µm.
Porcja: 4,2g Kalorie: 16 kcl
Błonnik pokarmowy0 g
z cukrów16 kcal
z białek0 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość3,57E-06 g
Objętość4,9 g/m3
Food folate0 μg
Tłuszcze jednonienasycone0 μg
Tłuszcze wielonienasycone0 μg
Tłuszcz0 g
Tłuszcze nasycone0 μg
Węglowodany4,2 g
Total Folate0 μg
Skrobia0,053 g
Cukier4,1 g
Białko0 g
A0 μg
B10 mg
C0 mg
D0 μg
B60 mg
E0 mg
B30 mg
B120 μg
B28E-07 mg
B50 μg
B90 μg
K0 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0 μg
A(IU)0 IU
Bete-karoten0 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30 mg
Omega-60 mg
Fosfor0 mg
Magnez0 mg
Potas8,4E-05 mg
Sód8,4E-05 μg
Wapń4,2E-05 mg
Żelazo2,5E-06 mg
Cynk4,2E-07 mg
Mangan1,7E-07 μg
Miedź2,9E-07 μg
Selen2,5E-08 μg
Cholesterol0 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %