Cukier puder

nazwa

Czym jest cukier puder

Cukier puder jest niczym innym jak bardzo rozdrobnionym cukrem białym. Jest jedną z kilku postaci tradycyjnego cukru obok zwykłych kryształków, syropu cukrowego czy karmelu. Zwykle biały cukier musi być rozdrabniany mechanicznie, w celu uzyskania idealnie drobnego pyłu.

Zastosowanie cukru pudru.

Cukier puder, tak jak i biały, czyli buraczany lub trzcinowy wykorzystuje się do deserów, pieczenia ciast i robienia wszelkich słodkich sosów i musów. Jednak branża cukiernicza i piekarnicza to nie jedyne gałęzie, w których na dużą skalę wykorzystuje się cukier puder. Również na rynku farmaceutycznym, ten składnik jest bardzo często stosowany, z reguły do dodania walorów smakowych niektórym lekom, a szczególnie tym przeznaczonym dla dzieci.

Cukier puder w kuchni

Należy pamiętać, że tak miałka postać cukru pudru powoduje szybsze wchłanianie wilgoci. Dlatego dodając cukier puder do ciasta, trzeba go wcześniej przesiać przez drobne sitko. A jeśli powstaną jakieś grudki w kruchym cieście, to trzeba je dobrze rozwałkować. Cukrem pudrem najczęściej też posypuje się pączki, faworki oraz inne wypieki nie tylko do dekoracji, ale także do nadania słodkiego smaku.

Świeżo mielony cukier puder

Ostatnio na rynku pojawiła się nowość, która może znacznie ułatwić rządzenie w kuchni niejednej gospodyni. Tą nowością jest specjalny młynek do mielenia cukru i uzyskiwania cukru pudru. Jest to idealne rozwiązanie w przypadku gdy w kuchni zabraknie cukru pudru. Można tylko zmielić kryształki cukru by uzyskać świeży i słodki cukier puder.

Rodzaje cukru pudru

Cukier puder można zakupić w trzech dostępnych odmianach, które różnią się między sobą średnicą ziarenek. Wśród nich wyróżnia się cukier puder aksamitny, drobny oraz średni. Pierwszy z nich charakteryzuje się najmniejszą średnicą ziarenek, ponieważ wynoszą one od 15 do 20 µm. Drugi z nich posiada ziarenka zmielone na średnicę zbliżoną do wartości około 35 µm. Natomiast ostatni, gruby cukier puder będzie posiadał największe ziarenka, bo mierzące aż około 95 µm.

Wartości odżywcze

Porcja: 4.2g Kalorie: 16 kcl

Błonnik pokarmowy0   g

z cukrów16 kcal

z białek0 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość3.57E-06 g

Objętość4.9 g/m3

Food folate0   μg

Tłuszcze jednonienasycone0   μg

Tłuszcze wielonienasycone0   μg

Tłuszcz0   g

Tłuszcze nasycone0   μg

Węglowodany4.2   g

Total Folate0   μg

Skrobia0.053   g

Cukier4.1   g

Białko0   g

A0   μg

B10   mg

C0   mg

D0   μg

B60   mg

E0   mg

B30   mg

B120   μg

B28E-07   mg

B50   μg

B90   μg

K0   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0   μg

A(IU)0   IU

Bete-karoten0 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30 mg

Omega-60 mg

Fosfor0   mg

Magnez0   mg

Potas8.4E-05   mg

Sód8.4E-05   μg

Wapń4.2E-05   mg

Żelazo2.5E-06   mg

Cynk4.2E-07   mg

Mangan1.7E-07   μg

Miedź2.9E-07   μg

Selen2.5E-08   μg

Cholesterol0   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %