Dziecinnie łatwe ciasto jogurtowe z truskawkami (na oleju rzepakowym)

nazwa

Wykonanie

Do upieczenia tego ciasta zainspirowała mnie książka Pameli Druckerman „W Paryżu dzieci nie grymaszą”. Kupiłam ją w zeszłym roku, bo byłam wtedy w ciąży i w moich fantazjach z pomocą tego poradnika wychowywałam cierpliwą, posłuszną i przesypiającą noce małą damę. No cóż… taki sam z niej dzik jak z jej Brata, ale wcale się nie dziwię, w końcu urodziła się tego samego dnia i miesiąca co On, tylko że dwa lata później. Możliwe też, że po prostu nie mam talentu pedagogicznego.
Dobra, dobra, o czymś innym chciałam napisać. W trakcie lektury wspomnianej książki zaskoczyło mnie, że paryskie maluchy, gdy tylko posiądą umiejętność samodzielnego siadania, biorą udział w weekendowym pieczeniu ciasta jogurtowego, które jest niezwykle łatwe w przygotowaniu. Dzieciaki za pomocą kubeczków po jogurcie odmierzają składniki i mieszają je w misce, bo tego ciasta nie trzeba miksować, wystarczy pobieżnie wymieszać. A co najważniejsze – pieczenie ciasta ma walor edukacyjno-wychowawczy: „Efektem całego tego pieczenia jest nie tylko blacha ciasta, ale także nauczenie dzieci panowania nad sobą. Zajęcie wymagające odmierzania i dodawania składników w odpowiedniej kolejności jest idealnym treningiem cierpliwości”*.
Bardzo lubię piec to wilgotne, puszyste i aromatyczne ciasto, bo bardzo wyraźnie widać w nim, jakie są proporcje. Na jeden kubeczek jogurtu naturalnego przypada jedno jajko, jeden kubeczek cukru (daję mniej), dwa kubeczki mąki i pół kubeczka oleju. Ciasto idealne dla tych, którzy nie mają/nie lubią wagi kuchennej. W oryginale nie było owoców i na tortownicę o średnicy 25 cm trzeba było dać dwa kubeczki jogurtu. Mi zamarzyło się wysokie ciasto, więc dałam jeden więcej i taką ilość podaję w poniższym przepisie. Ta sama ilość ciasta (z 3 kubeczków) wypełni również prostokątną formę o wymiarach 40 cm na 25 cm.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego staram się go używać jak najczęściej i zastępować nim inne tłuszcze. Bardzo dobrze sprawdza się w wypiekach, bo ma neutralny smak.
Ciasto dedykuję wszystkim Mamom 😉
Składniki (wysokie ciasto to tortownica o średnicy 25 cm lub normalne ciasto forma 40 cm x 25 cm):
3 kubeczki po 150g jogurtu naturalnego (może być gęsty)
3 duże jajka
2-3 kubeczki** cukru (w tym dwie łyżki cukru waniliowego)
1,5 kubeczka oleju rzepakowego (można dać mniej)
6 kubeczków mąki pszennej (wypełnionych do poziomu, do którego sięgał jogurt)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g truskawek
cukier puder do oprószenia
Nagrzej piekarnik do 200°C, formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą albo tylko wyłóż papierem do pieczenia.
Truskawki opłucz, otrząśnij dokładnie z wody i pozbaw szypułek.
W odpowiednio dużej misce wymieszaj jogurt z jajkami, olejem i cukrem. Do drugiego naczynia przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsyp suche składniki do mokrych i krótko mieszaj, aż się połączą.
Wylej masę do przygotowanej wcześniej formy i równomiernie poukładaj na niej truskawki.
Piecz przez około 50 minut, jeśli pieczesz w prostokątnej blasze i około 70 minut jeśli w tortownicy (lub do suchego patyczka).
Po ostygnięciu oprósz cukrem pudrem.
zeszłoroczne ciasto upieczone w tortownicy o średnicy 25 cm
* Pamela Druckerman, „W Paryżu dzieci nie grymaszą”,Wydawnictwo Literackie, Kraków 2013, s.93.
** kubeczki po jogurcie, umyte
Related Posts
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z serem
Babka na winie musującym
Leniwe pierogi z truskawkami i jogurtem
Surówka z cukinii i kalarepy z orzeźwiającym dressingiem
Źródło:http://agatagotuje.pl/dziecinnie-latwe-ciasto-jogurtowe-z-truskawkami-na-oleju-rzepakowym