Cukier waniliowy

nazwa

Pochodzenie i historia cukru waniliowego

Cukier waniliowy teoretycznie powinien mieć takie samo pochodzenie jak wanilia, czyli Ameryka Środkowa i Ameryka Południowa. Jednak nie wiadome jest kto po raz pierwszy zrobił z lasek wanilii biały aromatyczny proszek. Cukier waniliowy czy cukier wanilinowy? Tak naprawdę mało osób zwraca uwagę na tą różnicę, która jednak jak się okazuje w składzie jest bardzo duża. Mianowicie cukier wanilinowy, który jest powszechnie dostępny na półkach sklepowych, w żaden sposób praktycznie się nie ma do naturalnie pozyskiwanego cukru waniliowego. Cukier wanilinowy jest bogaty w wanilinę, którą otrzymuje się z etylowaniliny. Taki skład chemiczny jedynie przypomina wanilię w przypadku aromatu i ewentualnie w walorach smakowych. Cukier wanilinowy wymyślono po to, by zapach wanilii w domowych ciastach był dostępny dla każdego, ponieważ oryginalny cukier waniliowy jest bardzo drogi i rzadko go można spotkać w polskich sklepach.

Zastosowanie cukru waniliowego

Cukier waniliowy najczęściej stosuje się do wypieków, do dodania waniliowego aromatu i posmaku do ciast i deserów. Zwykle dodaje się go do ucieranej masy, ale świetnie nadaje się do posypania, po uprzednim jego dokładnym zmieleniu bądź rozdrobnieniu. Bardzo często stosuje się cukier waniliowy do lodów waniliowych, robionych w domowych warunkach.

Jak zrobić domowy cukier waniliowy?

Cukier waniliowy naturalny jest bardzo łatwy w przyrządzeniu z zaciszu domowym. Do tego celu należy przygotować kilka lasek wanilii, około półtorej szklanki białego cukru oraz w kwestii indywidualnej, również owoc kardamonu. Najlepiej do tego celu użyć świeżych lasek wanilii, które można rozpoznać po tym, że są miękkie. Laski wanilii należy rozciąć i delikatnie wydobyć z nich ziarenka. Do zamykanego słoiczka wsypuje się biały cukier, a następnie do niego dodaje się wcześniej wydobyte ziarenka wanilii. Konieczne jest dokładnie wymieszanie wszystkiego, ze względu na to, że ziarenka są bardzo wilgotne i tłuste, dlatego sklejają się. Na koniec można dodać roztarty w moździerzu owoc kardamonu. Słoik należy szczelnie zamknąć. Tak przyrządzony cukier nadaje się do wykorzystania już następnego dnia.

Właściwości cukru waniliowego

Kupiony cukier wanilinowy nie ma praktycznie żadnych pożądanych i korzystnie wpływających na stan zdrowia właściwości. Inaczej jest z cukrem waniliowym czysto pozyskiwanym z świeżych lasek wanilii. Posiadają one namiastkę całego szeregu korzystnych właściwości jaką daje wanilia. Wanilia wpływa między innymi przeciwgorączkowo, a także wzmacniająco w przypadku mięśnia sercowego.

Wartości odżywcze

Objętość(ml)0   ml

Procent masy0   %