Wykonanie
W zeszłym roku piekłam to ciasto z
malinami. Niedawno wyjęłam z zamrażarki
jagody i użyłam ich do tego ciasta, które w naszej rodzinie cieszy się dużą popularnością. Jest stosunkowo proste w przygotowaniu i pięknie prezentuje się na
stole. Intensywny kolor
owoców kontrastuje z kremową bielą pianki, którą robi się z
białek, budyniu i
oleju.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego każdy powinien codziennie go spożywać. Najlepiej oczywiście na surowo, jako dodatek do sałatek. Ze względu na jego delikatny smak i wysoką temperaturę dymienia używam go także do innych celów. Na przykład do pieczenia.
Składniki na kruche ciasto (forma 35 x 20 cm):400 g
mąki pszennej250 g zimnego
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru pudru5
żółtekMąkę wraz z
cukrem pudrem i
proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Wkrój zimne
masło i dodaj
żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Podziel ciasto na dwie części – 60% i 40% (tym, którzy nie mogą żyć bez wagi od razu napiszę, że to odpowiednio 470 g i 310 g) – i wstaw je do zamrażarki.Formę wysmaruj
masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Zetrzyj większą część ciasta, rozprowadź, przyklep, żeby było w miarę równo i podpiecz na złoto w temperaturze 190ºC przez około 20 minut.Odstaw do całkowitego wystudzenia – ważne!Składniki na piankę :5
białek200 g
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego2 opakowania budyniu
waniliowego lub
śmietankowego, bez
cukru (2 x 40 g)125 ml
oleju rzepakowegoOraz:500 g
jagód (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)Gdy podpieczony spód już wystygnie, ubij
białka. Kiedy będą już sztywne, stopniowo, małymi porcjami wsypuj oba
cukry i cały czas ubijaj na wysokich obrotach. Następnie powoli wsyp
budyń, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Na koniec wąską strużką wlewaj
olej, nie przerywając miksowania (lepiej na mniejszej prędkości i nie za długo).Ponownie rozgrzej piekarnik i wyłóż pianę na ostudzony spód. Wyrównaj i poukładaj gęsto
jagody – warto wepchnąć je trochę w pianę. Na wierzch zetrzyj resztę zamrożonego ciasta (40%).Piecz przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po ostygnięciu możesz jeszcze posypać
cukrem pudrem.
Zmodyfikowany przepis z Moich Wypieków.Related PostsJagodziankiSernik z
kokosem siostry Anastazji
Rogale marcińskie krok po krokuMakowiec zawijany z
białym makiem