ßßß
Jagody zaliczane są do jednych z najzdrowszych rodzajów żywności. Po osiągnięciu dojrzałości, stają się bardzo słodkie i soczyste. W kulinariach, wykazują wiele zróżnicowanych zastosowań, które błyskawicznie zyskały swoją popularność na całym świecie. Istnieje wiele gatunków jagód, a wśród nich pojawiają się nawet takie ciekawostki, jak banany, pomidory, ogórki siewne i dynie.
Barwa tych jagód jest głęboko-fioletowa, niemalże czarna. Odznaczają się intensywnym, leśnym smakiem. Niedojrzałe jeżyny mają czerwonawe zabarwienie i są kwaśne w smaku. Dojrzałe smakują doskonale w dżemach i tartach.
Borówki wyglądają jak pulchne koraliki o granatowym zabarwieniu. Dzikie borówki są mniejsze i posiadają bardziej skoncentrowany smak. Z kolei, borówki uprawne są duże i bardziej soczyste. Smak borówek jest słodki z nutką cierpkości. Borówki należą do super-żywności i są niezwykle bogate w składniki odżywcze. Należy jedynie unikać borówek, które są pozbawione smaku, i które coraz bardziej zalewają dzisiejszy rynek. Najlepiej poprosić sprzedawcę o możliwość skosztowania jagody.
Żurawina pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie nadal jest masowo uprawiana. Jej owoce są twarde i cierpkie. Zazwyczaj są gotowane z dodatkiem cukru. Żurawinę można spożywać w formie suszonej i słodzonej. Albo też wykorzystać w przygotowywaniu przetworów, jak konfitury, czy syropy.
Agrest to małe, owalne jagody o zielonym kolorze i kwaśnym smaku. Pokryte są drobnymi włoskami. Ze względu na intensywny smak, najlepiej sprawdzają się w postaci dżemów i nadzienia do ciast. Agrest można też wykorzystać w przyrządzaniu sosów, które idealnie współgrają z kaczką i dziczyzną.
Czarne jagody są bardzo małe i okrągłe. Mają głęboką, niebiesko-purpurową barwę i niesamowicie słodki smak. Smakują wybornie ze śmietaną. Są też świetne w postaci dżemów, tart i sosów, oraz jako posypka na lody i torty.
Maliny mają pusty środek. Barwa owocu waha się od delikatnego różu do głębokiej czerwieni. Są najdelikatniejszymi ze wszystkich jagód. Podczas zakupu należy wybierać jedynie nieskazitelne owoce, bez rys, zadrapań, przebarwień i pleśni. Jeśli malina posiada jakąkolwiek skazę, reszta owocu zepsuje się bardzo szybko.
Maliny kwiatowe mają barwę łososiową. Często rosną w pobliżu strumieni, gdzie odbywa się tarło łososia. Można je głównie spotkać na terenach od Kolumbii Brytyjskiej aż do Alaski, albo w Nowej Fundlandii. Maliny kwiatowe są bardzo soczyste i można ich używać jak jeżyny lub tradycyjne maliny.
Saskatoon są jagodami, które występują tylko na określonych terenach. Najwięcej jest ich w Kanadzie. Wyglądają trochę jak duże borówki, zarówno pod względem fioletowej barwy, jak i kształtu. Mają mnóstwo zastosowań. Można ich używać podczas przyrządzania ciast, dżemów i win. Nadają się również do suszenia. W przeszłości, najczęściej używano tych jagód do podkreślania i zachowania smaku suszonego mięsa.
Dojrzałe truskawki najlepiej jeść na surowo. Wystarczy polać je śmietaną lub wysokiej jakości octem balsamicznym. Smacznie jest też zanurzyć truskawki w śmietanie lub naturalnym jogurcie, a następnie dodać odrobiny brązowego cukru. Truskawki sprawdzają się też doskonale jako dodatek do płatków śniadaniowych, shake’ów, babek lub muffinek. W połączeniu z owocami tropikalnymi lub innymi rodzajami jagód, tworzą zdrową i pożywną sałatkę owocową.
Niegdyś znane tylko w lasach puszczy amazońskiej, jagody acai tradycyjnie stosowano jako uzdrawiające i zwiększające energię owoce. Jagody mają kulisty kształt i ciemno-fioletową barwę. Ich smak jest gorzkawy, przypomina smak gorzkiej czekolady. Jagody acai są znane przede wszystkim ze swoich zdolności do obniżania wagi ciała.
Goji są małymi jagodami o czerwonej barwie. Odznaczają się lekko-słodkim smakiem, a po spożyciu można też wyczuć gorzkawy posmak. Kształtem przypominają trochę rodzynki. Uprawiane w Tybecie i Nepalu, jagody goji zostały naukowo powiązane ze zdolnością do zwalczania negatywnych stanów zdrowotnych. Badania przeprowadzone przez Chiński Instytut Onkologii wykazały, że jagody poprawiły reakcję pacjentów na terapie nowotworowe.
Należy do rodziny agrestowatych. Rośnie na dziko, jak również w uprawie. Owoce mogą mieć barwę czarną, czerwoną lub białą. Porzeczki są często wykorzystywane do przyrządzania kompotów, dżemów, win, nalewek i galaretek. Posiadają dużą zawartość witaminy C i można je spożywać na surowo.
Dżem własnej roboty nie musi być konserwowany, jeśli planujemy go spożyć w krótkim czasie. Można go nawet podzielić na mniejsze ilości i zamrozić. Znakomicie sprawdzi się w mieszance z bitą śmietaną. W takiej postaci będzie znakomitym dodatkiem do lodów i ciastek.
Jagody w słoikach doświadczają zmian w smaku. Robią się bardziej cierpkie i lekko pikantne. Dzięki temu, doskonale nadają się do dań pikantnych. Marynowanie jagód to skuteczny sposób na wydłużenie ich okresu do spożycia.
Sosy i syropy są dobrym pomysłem na wykorzystanie nadmiaru jagód. Z racji tego, że syrop lub sos będzie bardzo słodki, warto nieco zrównoważyć ten smak. Po ugotowaniu jagód z dodatkiem cukru lub słodzika, należy odcedzić jagody z nasion. Następnie, dodać trochę soku z cytryny lub limonki, aby obniżyć intensywność słodkiego smaku. Jagody w postaci syropów i sosów nadają się idealnie do naleśników i gofrów.
Jagody świetnie zastępują pomidory w sałatkach. Mogą być używane w celu dodania potrawie bardziej słodkiego lub kwaśnego smaku. Zdrową opcją jest wykorzystanie jagód do zagęszczania sosów sałatkowych.
• Truskawki powinny być aromatyczne i mieć jasno-czerwony kolor. Nie wybierać owoców z białymi lub zielonymi plamami w pobliżu łodygi. Najlepiej kupować luzem, a nie paczkowane (dotyczy to wszystkich jagód). • Borówki powinny odznaczać się jędrną teksturą, ale nie mogą być zbyt twarde. Ich kolor powinien być mocno granatowy, prawie czarny. • Maliny i jeżyny powinny być pulchne. Najlepiej, jeśli ich skóra nie posiada żadnych przebarwień, tylko wygląda zdrowo i błyszcząco.
Jagody mają bardzo krótki okres przydatności do spożycia. Ich szczytowy smak i konsystencja trwają jedynie przez 2-3 dni. W celu wydłużenia tego okresu, należy niezwłocznie wyrzucić spleśniałe lub przejrzałe jagody. Resztę nieumytych jagód umieścić w pojemniku wyłożonym papierowymi ręcznikami. Dzięki temu zostanie wchłonięta wilgoć, która przyśpiesza rozkład owocu. Jagody przechowywać w lodówce. Przed spożyciem, krótko opłukać w zimnej wodzie.
Zamrożone jagody przetrwają w lodówce cały rok.
• Umyć i osuszyć jagody. • Odciąć niepotrzebne gałązki. • Rozłożyć jagody w jednej warstwie na tacy lub płaskim naczyniu. • Zamrozić. • Zamrożone jagody umieścić w plastikowych torebkach i ponownie włożyć do zamrażarki. • Są świetne do przyrządzania pysznych koktajli. Można je również wrzucić do drinków i koktajli, jako smakowe kostki (a raczej kulki) lodu.
Porcja: 148g Kalorie: 84 kcl
Błonnik pokarmowy3,6 g
z cukrów77 kcal
z białek3,7 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość9,324E-05 g
Objętość237 g/m3
Food folate8,9E-06 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,07 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,216 μg
Tłuszcz0,488 g
Tłuszcze nasycone0,041 μg
Węglowodany21 g
Total Folate8,9E-06 μg
Sacharoza0,163 g
Skrobia0,044 g
Glukoza7,2 g
Maltoza0 g
Fruktoza7,4 g
Galaktoza0 g
Cukier0,015 g
Białko0,0011 g
Tryptofan0,0044 g
Treonina0,03 g
Izoleucyna0,034 g
Leucine0,065 g
Lysine0,019 g
Metionina0,018 g
Cystyna0,012 g
Fenyloalanina0,038 g
Tyrosine0,013 g
Walina0,046 g
Arginina0,055 g
Histydyna0,016 g
Alanina0,046 g
Kwas asparaginowy0,084 g
Kwas glutaminowy0,135 g
Glicyna0,046 g
Prolina0,041 g
Seryna0,033 g
A4,4E-06 μg
B15,5E-05 mg
C0,014 mg
B67,7E-05 mg
E0,000844 mg
Beta-Tocopherol1,5E-05 μg
Gamma-tocopherol0,000533 μg
Delta-tocopherol4,4E-05 μg
B30,000619 mg
B120 μg
B26,1E-05 mg
B50,000184 μg
B90 μg
K2,9E-05 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0,000118 μg
A(IU)80 IU
Bete-karoten4,7E-05 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,086 mg
Omega-60,13 mg
Fosfor0,018 mg
Magnez0,0089 mg
Potas0,114 mg
Sód0,0015 μg
Wapń0,0089 mg
Żelazo0,000414 mg
Cynk0,000237 mg
Mangan0,000497 μg
Miedź8,4E-05 μg
Selen1,5E-07 μg
Cholesterol0 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %