Galaretka

nazwa

To produkt spożywczy powstały z płynu tj soku, wywaru itp. oraz substancji zagęszczających które nadają jej odpowiednią konsystencję. Do wyrobu galaretki używa się dwóch podstawowych substancji żelujących: żelatyny wieprzowej i wołowej oraz agaru. Żelatyna jest substancją naturalnie zawarta w skórze, kościach i chrząstkach pozyskuje się ja w drodze hydrolizy, agar zaś jest produktem pochodzenia roślinnego zawartym w jednym z gatunków Indyjskich drzew.

Historia Galaretki

Historia galaretki jest stosunkowo krótka sięga bowiem zaledwie XIX wieku, pierwszym jej pomysłodawcą i wynalazcą byl Peter Cooper- amerykański przedsiębiorca jego produkt nie zyskał jednak uznania, prawdziwą galaretka nazwać można dopiero wynalazek Pearle Waiat , który zmuszony względami finansowymi sprzedał swój wynalazek. Początkowo przemysłowo produkowana galaretka występowała jedynie w 4 smakach.

Rodzaje galaretek i jej zastosowanie

Galaretki możemy zasadniczo podzielić ze względu na i przeznaczenie jedne są słodkim deserem wieńczącym posiłek inne zaś stanowią przekąskę na nie jednym przyjęciu.

Galaretki słodkie

Galaretki słodkie stanowią same w sobie doskonały i zdrowy deser. Przemysłowo prodkowane galaretki zawierają substancje chemiczne i barwniki. Domowego wyrobu galaretkikuchni z naturalnych składników, wybranego soku i żelatyny Galaretkę spożywa się ze świeżymi owocami szczególnie jagodowymi, bitej śmietany, kremu, bakalii, lodów czy czekolady. Bardzo często galaretki stanowią również zwieńczenie owocowych ciast czy serników. Przygotowując takie ciasta należy jednak pamiętać iż kiwi jest owocem którego sok sprawia ze galaretka nigdy dobrze nie zastygnie. Mówiąc o galaretkach nie można zapomnieć o gotowych konfekcjonowanych cukierkach i jest min galaretka w czekoladzie lub galaretka obtoczona w cukrze krysztale.

Galaretki słone

Słone galaretki w kuchni polskiej od zawsze zajmowały swe zaszczytne miejsce, jednak szczególnie popularne stały się w okresie Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej. Galaretki słone przyrządza się zazwyczaj na bazie mięsa a konkretnie wieprzowych nóżek i kolanek lub mięsa drobiowego. Doskonała galaretkę m przyrządza się z dodatkiem gotowanych ryb min karpia i dorsza. Galaretka a w tym przypadku raczej galareta jest produktem tak uniwersalnym, że można nią pokrywać wszelkiego rodzaju produkty min pieczony czy gotowany schab, szynkę konserwową i zawsze stworzymy z tego wręcz idealną przekąskę na przyjęcia szczególnie te zakrapiane alkoholem.

Właściwości galaretki

Galaretka w słodkim jest nie tylko smacznym ale i zdrowym deserem bowiem i ile nie dodajemy do niej dużej ilości śmietany czy kremu jest to deser niskokaloryczny. Ponadto wszelkiego rodzaju galaretki korzystnie wpływają na kondycje skóry włosów i paznokci. Słona galaretka szczególnie ta wykonana z wieprzowych nóżek posiada w sobie naturalny kolagen, który wzmaga produkcję mazi stawowej.

Wartości odżywcze

Porcja: 21g Kalorie: 47 kcl

Błonnik pokarmowy0.189   g

z cukrów56 kcal

z białek0.11 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość2.94E-05 g

Objętość15 g/m3

Food folate3.2E-07   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.00021   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.0013   μg

Tłuszcz0.0053   g

Tłuszcze nasycone0.0015   μg

Węglowodany12   g

Total Folate3.2E-07   μg

Cukier0.01   g

Białko0.047   g

A0   μg

B11.2E-06   mg

C9.4E-05   mg

B66.3E-06   mg

E0   mg

Beta-Tocopherol0 μg

Gamma-tocopherol0 μg

Delta-tocopherol0 μg

B31.8E-05   mg

B120   μg

B24.8E-06   mg

B54.1E-05   μg

B90   μg

K5.3E-08   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna3.8E-06   μg

A(IU)0.84   IU

Bete-karoten5.3E-07 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30.000315 mg

Omega-60.000945 mg

Fosfor0.0013   mg

Magnez0.0013   mg

Potas0.0013   mg

Sód0.0034   μg

Wapń0.0013   mg

Żelazo3.9E-05   mg

Cynk6.3E-06   mg

Fluor1.5E-05   μg

Mangan2.8E-05   μg

Miedź3.6E-06   μg

Selen1.9E-07   μg

Cholesterol0   μg

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %