ßßß Cookit - przepis na Piwoszki z galaretką

Piwoszki z galaretką

nazwa

Wykonanie

12 grudnia 2014
Składniki:
( Składniki na ok. 80 średniej wielkości ciasteczek)
200g.miękkiego masła śmietankowego 82%
4 łyżki cukru pudru
3,5 szklanki mąki pszennej
300ml. jasnego zimnego piwa
Galaretka poziomkowa lub swoja ulubiona
Dodatkowo:
Papier do pieczenia
Przygotowanie:
Masło przełożyć do miski , wsypać cukier puder , utrzeć dokładnie na puch.
Do masła dodać mąkę oraz wlać piwo , wyrobić gładkie lekko elastyczne ciasto.
Zawinąć je w folię spożywczą , odłożyć do lodówki na 2-3h.
W czasie gdy ciasto leżakuję galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku , odstawić do lekkiego stężenia.
Stolnicę oprószyć odrobiną mąki pszennej , odcinać po kawałku ciasta ,rozwałkować na ok 1cm placek. Wycinać dowolną foremką ciasteczka.
Na każdym ciasteczku zrobić dołek za pomocą np. małej okrągłej lub kwadratowej zakrętki.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ,ułożyć ciasteczka.
Piec 10 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Po wyjęciu z piekarnika ponownie docisnąć zrobiony przed pieczeniem dołek w ciasteczku.
Odstawić do wystygnięcia.
W dołek każdego ciasteczka nalewać tężejącą galaretkę.
Odstawić ciasteczka do całkowitego stężenia.
Ciasteczka najlepiej smakują po upływie paru godz lub na drugi dzień.
Smacznego
Post navigation
← Pierogi z ciasta pizzowego z wytrawnym farszem. Nowy pomysł na podanie przekąski podczas spotkań ze znajomymi. Wyglądają i smakują świetnie. Polecam podać je jako dodatek do barszczu czerwonego. Smakują za równo na ciepło jak i na zimno .
Knedle ziemniaczane o wyrazistym pieprznym smaku. W ich wnętrzu kryje się różyczka brokuła która świetnie smakuje zamknięta w klusce. →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/kruche-delikatne-ciasteczka-o-maslanym-smaku-ze-slodkim-akcentem-ktore-oddaje-piwo-ciasto-w-smaku-przypomina-francuskie-jest-bardzo-lekkie