Wykonanie
Najsłynniejsze szkockie
ciastka - shortbread. Najbardziej maślane
ciastka jakie można sobie wymarzyć. Kruche i smaczne, choć mnie ich ilość
masła chyba przytłoczyła. Aż się chce przebić ich smak czymś bardziej zdecydowanym, np.
kawą. Przepis z joyofbaking.com znaleziony u Evity . Wielbicielom
maślanych ciastek polecam.Shortbread190 g
mąki pszennej60 g
mąki kukurydzianej100 g
cukru pudru226 g
masła zimnego
cukier puder do posypaniaW misce wymieszać
mąki z
cukrem i
solą (jeśli
masło jest niesolone dodajemy szczyptę
soli, gdy
masło jest solone pomijamy dodatkową
sól). Zimne
masło kroimy na kawałki nad miską i wyrabiamy palcami wciskając
masło w
mąkę (tak jakbyśmy robili kruszonkę). Gdy uzyskamy ciasto o konsystencji kruszonki przerywamy wyrabiamy, przenosimy ciasto na blachę (piekłam na blaszce do ciasta o wielkości ok. 24x36cm) . Rozkładamy równomiernie i wygładzamy. Nacinamy ciasto nożem, później wykorzystamy te nacięcia po upieczeniu. Pieczemy w 150°C przez 40 minut pilnując by pozostały jasne. W oryginale kroi się
ciastka gdy już wystygną, lecz gdy pokroimy jeszcze ciepłe, to nie będzie problemu z kruszeniem, bo zaraz jeszcze ciepłe ciasto jest miękkie. Ostudzone
ciastka można posypać
cukrem pudrem.
Dodaję do akcji "
ciasteczka tu i tam " Smacznego!