ßßß Cookit - przepis na Shortbread- klejnot w koronie szkockiego piekarnictwa

Shortbread- klejnot w koronie szkockiego piekarnictwa

nazwa

Wykonanie

Najsłynniejsze szkockie ciastka - shortbread. Najbardziej maślane ciastka jakie można sobie wymarzyć. Kruche i smaczne, choć mnie ich ilość masła chyba przytłoczyła. Aż się chce przebić ich smak czymś bardziej zdecydowanym, np. kawą. Przepis z joyofbaking.com znaleziony u Evity . Wielbicielom maślanych ciastek polecam.
Shortbread
190 g mąki pszennej
60 g mąki kukurydzianej
100 g cukru pudru
226 g masła zimnego
cukier puder do posypania
W misce wymieszać mąki z cukrem i solą (jeśli masło jest niesolone dodajemy szczyptę soli, gdy masło jest solone pomijamy dodatkową sól). Zimne masło kroimy na kawałki nad miską i wyrabiamy palcami wciskając masło w mąkę (tak jakbyśmy robili kruszonkę). Gdy uzyskamy ciasto o konsystencji kruszonki przerywamy wyrabiamy, przenosimy ciasto na blachę (piekłam na blaszce do ciasta o wielkości ok. 24x36cm) . Rozkładamy równomiernie i wygładzamy. Nacinamy ciasto nożem, później wykorzystamy te nacięcia po upieczeniu. Pieczemy w 150°C przez 40 minut pilnując by pozostały jasne. W oryginale kroi się ciastka gdy już wystygną, lecz gdy pokroimy jeszcze ciepłe, to nie będzie problemu z kruszeniem, bo zaraz jeszcze ciepłe ciasto jest miękkie. Ostudzone ciastka można posypać cukrem pudrem.
Dodaję do akcji " ciasteczka tu i tam " Smacznego!
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2011/08/Shortbread-klejnot-w-koronie-szkockiego.html