Wykonanie
Kochani, nie jestem pewna czy już Wam wspominałam, ale w wolnym czasie uwielbiam oglądać (głównie) anglojęzyczne vlogi. Zawsze cieszę się jak dziecko, kiedy okazuje się, iż słówko podane na lekcji, które właściwie wydaje się bezużyteczne, jednak jest wykorzystywane w życiu codziennym! :) To zawsze jakaś mobilizacja do nauki i pogłębiania swojej
wiedzy.
Czemu właśnie teraz o tym wspominam? Większość vlogerów szalało dzisiaj z naleśnikami, ponieważ 'obchodzony' jest u nich Pancakes Day ! :) Miałam przygotowany dla Was (tylko w głowie) przepis na pyszne owsiane placuszki, ale zagubiłam karteczkę, na której wypisałam wszystkie proporcje, więc niestety musicie poczekać, a ja ponownie
będę kombinować :) Zamiast mini naleśników mam maślane
ciasteczka - są dziecinnie proste, ponieważ zawierają w sobie zaledwie 3 produkty . Mam nadzieję, że nikt nie będzie miał z nimi problemu i podzielicie się ze mną swoimi efektami :)Składniki:320g
mąki210g
masła3 łyżki
cukru pudruPrzygotowanie:
Masło ubijamy z
cukrem na gładką masę. Dodajemy
mąkę i zagniatamy ciasto. Można schować je na 30 minut do lodówki, ale nie jest to konieczne. Z powstałej masy tworzymy kuleczki wielkości
orzecha włoskiego, które delikatnie spłaszczamy. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Każde
ciasteczko dodatkowo możemy posypać ulubionymi nasionami - ja wybrałam
pestki dyni.
Ciasteczka pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach, aż będą przyrumienione. Zajadamy po delikatnym wystudzeniu.Smacznego :)