ßßß
Dżem należy do przetworów owocowych. Stanowi mieszankę owoców i cukru, które gotuje się do czasu uzyskania stabilnej struktury żelowej. Dżem powinien odznaczać się charakterystyczną barwą i smakiem, oraz łatwą do rozsmarowania konsystencją. Istnieje wiele gatunków dżemów, które można zakupić w każdym sklepie spożywczym lub przyrządzić na własną rękę.
Produkcja dżemu sięga zamierzchłych czasów historycznych. Już najwcześniejsza książka kucharska, która powstała w I wieku, w starożytnym Rzymie, zawierała przepisy na dżem. Dżem stanowił część diety w krajach Bliskiego Wschodu, gdzie występowało mnóstwo roślin zawierających naturalny cukier. Dzięki temu, tamtejsi mieszkańcy uzyskiwali z owoców właściwe ilości witamin przez cały rok. Krzyżowcy powracający do Wielkiej Brytanii, przywieźli ze sobą przepisy na dżemy. Pierwsi osadnicy w Nowej Anglii stosowali własne metody produkcji dżemu. Używali melasy, miodu i cukru klonowego, aby nadać przetworom słodkiego smaku. W celu uzyskania pektyny, gotowali również skórki z jabłek we wrzącej wodzie. Pektyna stanowiła bardzo skuteczny środek zagęszczający. Po dokonaniu odkrycia, że witamina C chroni przed szkorbutem, dżem stał się jedną z głównych żywności dla żeglarzy. W przeciwieństwie do dżemu, świeże owoce podczas rejsu nie były zbyt trwałe. A dżem nie tylko był w stanie przetrwać cały rejs, ale utrzymywał też prawidłowy stan zdrowia wśród załogi okrętu.
Zastosowania dżemu w kulinariach są bardzo zróżnicowane. Można go wykorzystywać w wypiekach, napojach i deserach. Albo też zajadać prosto ze słoika jako wyborny przysmak.
Desery
Na ostro
Pożywne śniadanie
Porcja: 20g Kalorie: 43 kcl
Błonnik pokarmowy0,26 g
z cukrów43 kcal
z białek0,26 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość2,8E-05 g
Objętość15 g/m3
Food folate1,4E-06 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,0053 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,01 μg
Tłuszcz0,038 g
Tłuszcze nasycone0,0024 μg
Węglowodany12 g
Total Folate1,4E-06 μg
Cukier8,6 g
Białko0,091 g
Tryptofan0,0016 g
Treonina0,0046 g
Izoleucyna0,0034 g
Leucine0,0074 g
Lysine0,006 g
Metionina0,0002 g
Cystyna0,0012 g
Fenyloalanina0,0042 g
Tyrosine0,005 g
Walina0,0042 g
Arginina0,0064 g
Histydyna0,0028 g
Alanina0,0074 g
Kwas asparaginowy0,033 g
Kwas glutaminowy0,022 g
Glicyna0,0058 g
Prolina0,0046 g
Seryna0,0056 g
A9,3E-07 μg
B11,1E-06 mg
C0,0012 mg
B64E-06 mg
E2,3E-05 mg
B34,8E-06 mg
B120 μg
B26,5E-06 mg
B54E-06 μg
B90 μg
K0 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna7,3E-07 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna6E-07 μg
A(IU)14 IU
Bete-karoten7,7E-06 μg
Alfa-karoten1,3E-07 μg
Omega-30,0042 mg
Omega-60,0059 mg
Fosfor0,0021 mg
Magnez0,000867 mg
Potas0,015 mg
Sód0,0048 μg
Wapń0,0033 mg
Żelazo9,2E-05 mg
Cynk1,2E-05 mg
Fluor3,8E-06 μg
Mangan8E-06 μg
Miedź1,5E-05 μg
Selen3,8E-07 μg
Cholesterol0 μg
Fitosterol0,0024 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %