ßßß
Składniki (3 słoiczki ok. 300 ml):700 g przemrożonej aronii500 g malin500 g cukrusok z połowy cytrynyluźna garść świeżego tymianku (około 1/4 doniczki)Aronię rozmroź, zalej wrzątkiem na kilka minut i dokładnie odcedź.W szerokim garnku wymieszaj aronię z malinami, skrop sokiem z cytryny i zasyp cukrem. Odstaw na godzinę, w tym czasie maliny puszczą sok i utworzy się syrop.Doprowadź całość do wrzenia, następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj bez pokrywki przez dwie godziny, mieszając co kwadrans. Odstaw na noc.Następnego dnia dodaj tymianek i gotuj dżem przez kolejne dwie godziny, nie zapominając o mieszaniu (najlepiej zawinąć go w gazę, jedną czy dwie gałązki można oskubać i wrzucić do owoców).Sprawdź, czy dżem jest gotowy, wykładając odrobinę na lodowaty talerzyk. Jeśli po ostygnięciu utworzy się skórka i dżem nie rozlewa się po talerzu, to znaczy, że można ładować go do słoików.Jeśli nie masz czasu i cierpliwości, żeby przygotowywać dżem przez dwa dni, to po około dwóch godzinach smażenia możesz dodać do niego 10 g pektyny rozrobionej w kilku łyżkach cukru.Gorący dżem przekładaj do wyparzonych słoików, zakręcaj dokładnie i odstawiaj do ostygnięcia do góry dnem.


Related PostsKonfitury z aronii, gruszek i jabłek – do mięsa i nie tylkoOcet malinowyBiscotti di Prato (cantucci)Konfitury z aronii – także do mięsaMuffiny na winie musującym z malinami