ßßß
Składniki :1 kg aronii1 kg dojrzałych, ale jędrnych gruszek1 kg kwaskowatych jabłek1 kg cukru1 szklanka wodyPrzebierz aronię, aby nie było w niej żadnych szypułek czy uszkodzonych owoców, następnie umieść ją w zamrażarce na dwa dni, aby pozbyć się cierpkiego posmaku.By zrobić konfiturę, rozmroź aronię, następnie zalej ją taką ilością wrzątku, aby była przykryta. Po dwóch godzinach odcedź.W dużym, płaskim garnku przygotuj syrop ze szklanki wody i kilograma cukru (wsypuj go stopniowo!). Gdy cukier się rozpuści, dodaj do niego obrane i pokrojone na niewielkie kawałki jabłka i gruszki. Smaż na niewielkim ogniu i często mieszaj, aby owoce nie przywarły do dna. Kiedy masa stanie się szklista, dorzuć dobrze odsączoną aronię, doprowadź do wrzenia i smaż przez jakieś 10 minut na malutkim ogniu. Odstaw do następnego dnia.Nazajutrz podgrzej aronię i smaż od chwili zagotowania przez 20 minut.Konfitura jest gotowa, gdy gruszki i jabłka są całkowicie rozgotowane (tworzą galaretę). Gorącą konfiturę nakładaj do wyparzonych, wygrzanych słoików, które należy zabezpieczyć krążkiem celofanu zmoczonym w spirytusie* (autorka dodaje, że słoiki powinny być czyste – ja tam uważam, że nie muszę Wam tego mówić :P)
*pominęłam ten celofan. Wyparzyłam zakrętki, a po zamknięciu słoików postawiłam je do góry dnem do ostygnięcia. Po obróceniu wieczka były wklęsłe. Aronia nie wymaga pasteryzacji.Related PostsJabłkowe ciasto z kaszy jaglanej z żurawiną i cydremDżem z aronii i malin z tymiankiemKonfitury z aronii – także do mięsaGrusztarda – musztarda z gruszekDomowy ocet jabłkowy