ßßß
Rodzaj przyprawy sporządzonej z ziaren gorczycy, rośliny jednorocznej z rodziny kapustowatych. Do mustardy produkcji używa się odmian gorczycy białej, czarnej i sarepskiej. Jednak do większości musztard stosuje się gorczycę białą, która ma zastosowanie również w majonezie, dressingach czy do kwaszenia ogórków. Gorczycę czarną stosuje się do musztard ostrych. Zmielone ziarna miesza się z octem, dodaje cukru i soli, a w celu uzyskania musztardy smakowej, również innych przypraw i substancji barwiących.
Musztardę wymyślili starożytni. W V-VI w p.n.e. filozof i matematyk Pitagoras zauważył, że produkt ten wyostrza umysł. W tym okresie również musztarda zyskała popularność, gdy Grecy stwierdzili jej działanie pobudzające popęd seksualny. Dodawano ja do różnych mikstur i traktowano jak afrodyzjak. Popularną miksturą był gęsty sos z gorczycy i nasion cassio nudicaule. Podawano go podczas uczt mężczyznom. Rzymianie również odkryli działanie musztardy. Już od 42 roku n.e. sporządzali musztardową pastę. Za prekursora musztardy uważa się Pliniusz Starego, który połączył utarte ziarna gorczycy z octem. Następnie w wieku IV n.e. niejaki Paladius połączył ziarna gorczycy z miodem, oliwą z oliwek i octem. Lecznicze właściwości przyprawy docenili ludzie średniowiecza. W XIII w.n.e. Musztarda dociera do Francji, a dokładniej do Dijon, gdzie spróbowano połączyć gorczycę z moszczem winnym. Wiek XVII to okres popularności musztardy w Anglii. Wspomina naet o niej William Szekspir w dramacie Henryk IV. Za królową musztard uważa się musztardę Dijon, która wzięła swą nazwę od miejsca, gdzie jest produkowana. To tutaj, przy sprzyjających warunkach przyrodniczych, uprawiało się winogrona służące do wytworzenia moszczu winnego. Stosowało się go właśnie w tej musztardzie. Była ona wręcz uwielbiana przez możnych księstwa Burgundii.
Wyróżniamy różne rodzaje musztard ze względu na stopień zmielenia ziaren gorczycy, proporcję przypraw, dodatki smakowe czy barwniki. Na rynku dostępne są musztardy: dijon, sarepska, kremska, stołowa, staropolska, delikatesowa, jerozolimska, indiańska, francuska, rosyjska, bawarska, angielska, węgierska, chrzanowa, miodowa. Musztardę stosuje się do przyprawiania wielu potraw. Poprawia ona walory smakowe mięs i wędlin. Można użyć jej do peklowania mięsa, ponieważ nadaje mu kruchość i specyficzny smak. Świetnie wiąże składniki sosu: winegret, majonezowego, na bazie jogurtu czy twarogu. Nadaje się do sałatek, kanapek i wielu innych produktów. Musztarda to także doskonaly dodatek do tłustych ryb oraz dań z grilla. Musztardy różnią się również zastosowaniem i smakiem w różnych rejonach świata:
Musztardę ceniono od dawna za właściwości lecznicze. Jej zasadniczy składnik, czyli gorczyca, działa łagodząco na bóle reumatyczne, spala tłuszcz oraz ma działanie antybakteryjne. Reguluje również ciśnienie krwi i stymuluje cały układ krążenia. Oleje i gorzkie substancje zawarte w musztardzie zwiększają ilość kwasów żołądkowych, pobudzają wydzielanie trzustki i żołądka oraz posiadają właściwości żółciopędne i wzmagają apetyt. Synapina zawarta w produkcie ma właściwości antyoksydacyjne. Jest niskokaloryczna i posiada wiele minerałów: wapń, magnez oraz witaminę B. Ważnym minerałem jest również siarka o działaniu antybakteryjnym i odtruwającym. Wspiera układ immunologiczny. Musztarda jest zdrowa z powodu jeszcze jednego składnika – kurkuminy. Ma ona silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Wykazano także jej działanie przeciwnowotworowe. Dzięki musztardzie zwiększa się masa mięśniowa i poprawia wydolność organizmu. Włókna mięśniowe wzmacniają się i rozwijają.
W USA w miasteczku Mount Horeb, w stanie Wisconsin powstało Muzeum Musztardy. Mieści ono zbiór ponad 4.400 eksponatów różnych musztard, w rozmaitych opakowaniach z całego świata. W 1991 roku muzeum ogłosiło również Narodowy Dzień Musztardy obchodzony w pierwszą sobotę sierpnia.
Porcja: 5g Kalorie: 3,4 kcl
Błonnik pokarmowy0,165 g
z cukrów0,89 kcal
z białek0,76 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość5,5E-06 g
Objętość4,9 g/m3
Food folate3,5E-07 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,131 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,048 μg
Tłuszcz0,201 g
Tłuszcze nasycone0,012 μg
Tłuszcze trans0,00065 g
trans monoenoic fat0,00025 g
trans polyenoic fat0,0004 g
Węglowodany0,267 g
Total Folate3,5E-07 μg
Sacharoza0,011 g
Skrobia0,032 g
Glukoza0,023 g
Maltoza0 g
Fruktoza0,009 g
Galaktoza0 g
Cukier0,043 g
Białko0,219 g
Tryptofan0,00045 g
Treonina0,0087 g
Izoleucyna0,0076 g
Leucine0,015 g
Lysine0,014 g
Metionina0,0039 g
Cystyna0,0038 g
Fenyloalanina0,0084 g
Tyrosine0,007 g
Walina0,0098 g
Arginina0,013 g
Histydyna0,0062 g
Alanina0,0085 g
Kwas asparaginowy0,02 g
Kwas glutaminowy0,037 g
Glicyna0,012 g
Prolina0,018 g
Seryna0,011 g
Hydroksyprolina0 g
A2E-07 μg
B11,7E-05 mg
C7,5E-05 mg
B63,2E-06 mg
E1,8E-05 mg
Beta-Tocopherol5E-07 μg
Gamma-tocopherol0,000103 μg
Delta-tocopherol4E-06 μg
B32,6E-05 mg
B120 μg
B21,5E-06 mg
B51,5E-05 μg
B90 μg
K9E-08 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna1,3E-06 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna9E-07 μg
A(IU)3,6 IU
Bete-karoten1,5E-06 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,024 mg
Omega-60,022 mg
Fosfor0,0053 mg
Magnez0,0025 mg
Potas0,0069 mg
Sód0,057 μg
Wapń0,0029 mg
Żelazo7,6E-05 mg
Cynk3,2E-05 mg
Fluor7,5E-08 μg
Mangan2,1E-05 μg
Miedź4,3E-06 μg
Selen1,6E-06 μg
Cholesterol0 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %