Musztarda

nazwa

Rodzaj przyprawy sporządzonej z ziaren gorczycy, rośliny jednorocznej z rodziny kapustowatych. Do mustardy produkcji używa się odmian gorczycy białej, czarnej i sarepskiej. Jednak do większości musztard stosuje się gorczycę białą, która ma zastosowanie również w majonezie, dressingach czy do kwaszenia ogórków. Gorczycę czarną stosuje się do musztard ostrych. Zmielone ziarna miesza się z octem, dodaje cukru i soli, a w celu uzyskania musztardy smakowej, również innych przypraw i substancji barwiących.

Pochodzenie

Musztardę wymyślili starożytni. W V-VI w p.n.e. filozof i matematyk Pitagoras zauważył, że produkt ten wyostrza umysł. W tym okresie również musztarda zyskała popularność, gdy Grecy stwierdzili jej działanie pobudzające popęd seksualny. Dodawano ja do różnych mikstur i traktowano jak afrodyzjak. Popularną miksturą był gęsty sos z gorczycy i nasion cassio nudicaule. Podawano go podczas uczt mężczyznom. Rzymianie również odkryli działanie musztardy. Już od 42 roku n.e. sporządzali musztardową pastę. Za prekursora musztardy uważa się Pliniusz Starego, który połączył utarte ziarna gorczycy z octem. Następnie w wieku IV n.e. niejaki Paladius połączył ziarna gorczycy z miodem, oliwą z oliwek i octem. Lecznicze właściwości przyprawy docenili ludzie średniowiecza. W XIII w.n.e. Musztarda dociera do Francji, a dokładniej do Dijon, gdzie spróbowano połączyć gorczycę z moszczem winnym. Wiek XVII to okres popularności musztardy w Anglii. Wspomina naet o niej William Szekspir w dramacie Henryk IV. Za królową musztard uważa się musztardę Dijon, która wzięła swą nazwę od miejsca, gdzie jest produkowana. To tutaj, przy sprzyjających warunkach przyrodniczych, uprawiało się winogrona służące do wytworzenia moszczu winnego. Stosowało się go właśnie w tej musztardzie. Była ona wręcz uwielbiana przez możnych księstwa Burgundii.

Zastosowanie

Wyróżniamy różne rodzaje musztard ze względu na stopień zmielenia ziaren gorczycy, proporcję przypraw, dodatki smakowe czy barwniki. Na rynku dostępne są musztardy: dijon, sarepska, kremska, stołowa, staropolska, delikatesowa, jerozolimska, indiańska, francuska, rosyjska, bawarska, angielska, węgierska, chrzanowa, miodowa. Musztardę stosuje się do przyprawiania wielu potraw. Poprawia ona walory smakowe mięs i wędlin. Można użyć jej do peklowania mięsa, ponieważ nadaje mu kruchość i specyficzny smak. Świetnie wiąże składniki sosu: winegret, majonezowego, na bazie jogurtu czy twarogu. Nadaje się do sałatek, kanapek i wielu innych produktów. Musztarda to także doskonaly dodatek do tłustych ryb oraz dań z grilla. Musztardy różnią się również zastosowaniem i smakiem w różnych rejonach świata:

Musztardy chińskie
Najostrzejsze w smaku. Jada się je np. do jajek.
Musztardy angielskie
Zawierają mąkę i kurkumę. Świetne do kiełbasek, pieczonego mięsa i zapiekanek.
Musztardy amerykańskie
Są łagodne w smaku i o jasnej barwie. Stosuje się je do hot dogów.
Musztardy niemieckie
Słodko – kwaśne w smaku. Do zimnych mięs i kiełbas.

Właściwości

Musztardę ceniono od dawna za właściwości lecznicze. Jej zasadniczy składnik, czyli gorczyca, działa łagodząco na bóle reumatyczne, spala tłuszcz oraz ma działanie antybakteryjne. Reguluje również ciśnienie krwi i stymuluje cały układ krążenia. Oleje i gorzkie substancje zawarte w musztardzie zwiększają ilość kwasów żołądkowych, pobudzają wydzielanie trzustki i żołądka oraz posiadają właściwości żółciopędne i wzmagają apetyt. Synapina zawarta w produkcie ma właściwości antyoksydacyjne. Jest niskokaloryczna i posiada wiele minerałów: wapń, magnez oraz witaminę B. Ważnym minerałem jest również siarka o działaniu antybakteryjnym i odtruwającym. Wspiera układ immunologiczny. Musztarda jest zdrowa z powodu jeszcze jednego składnika – kurkuminy. Ma ona silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Wykazano także jej działanie przeciwnowotworowe. Dzięki musztardzie zwiększa się masa mięśniowa i poprawia wydolność organizmu. Włókna mięśniowe wzmacniają się i rozwijają.

Ciekawostka

W USA w miasteczku Mount Horeb, w stanie Wisconsin powstało Muzeum Musztardy. Mieści ono zbiór ponad 4.400 eksponatów różnych musztard, w rozmaitych opakowaniach z całego świata. W 1991 roku muzeum ogłosiło również Narodowy Dzień Musztardy obchodzony w pierwszą sobotę sierpnia.

Wartości odżywcze

Porcja: 5g Kalorie: 3.4 kcl

Błonnik pokarmowy0.165   g

z cukrów0.89 kcal

z białek0.76 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość5.5E-06 g

Objętość4.9 g/m3

Food folate3.5E-07   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.131   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.048   μg

Tłuszcz0.201   g

Tłuszcze nasycone0.012   μg

Tłuszcze trans0.00065   g

trans monoenoic fat0.00025 g

trans polyenoic fat0.0004 g

Węglowodany0.267   g

Total Folate3.5E-07   μg

Sacharoza0.011   g

Skrobia0.032   g

Glukoza0.023   g

Maltoza0   g

Fruktoza0.009   g

Galaktoza0   g

Cukier0.043   g

Białko0.219   g

Tryptofan0.00045   g

Treonina0.0087   g

Izoleucyna0.0076   g

Leucine0.015   g

Lysine0.014   g

Metionina0.0039   g

Cystyna0.0038   g

Fenyloalanina0.0084   g

Tyrosine0.007   g

Walina0.0098   g

Arginina0.013   g

Histydyna0.0062   g

Alanina0.0085   g

Kwas asparaginowy0.02   g

Kwas glutaminowy0.037   g

Glicyna0.012   g

Prolina0.018   g

Seryna0.011   g

Hydroksyprolina0   g

A2E-07   μg

C7.5E-05   mg

B63.2E-06   mg

E1.8E-05   mg

Beta-Tocopherol5E-07 μg

Gamma-tocopherol0.000103 μg

Delta-tocopherol4E-06 μg

B120   μg

K9E-08   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna1.3E-06   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna9E-07   μg

A(IU)3.6   IU

Bete-karoten1.5E-06 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30.024 mg

Omega-60.022 mg

Fosfor0.0053   mg

Magnez0.0025   mg

Potas0.0069   mg

Sód0.057   μg

Wapń0.0029   mg

Żelazo7.6E-05   mg

Cynk3.2E-05   mg

Fluor7.5E-08   μg

Mangan2.1E-05   μg

Miedź4.3E-06   μg

Selen1.6E-06   μg

Cholesterol0   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %